‘Bouwen aan iets nieuws’

08 mei 2024

Nu doen wat straks nodig is

'Nu doen wat straks nodig is': onder dit motto streeft Bedrijfsvoering naar het optimaal functioneren van de VRH. Met deze filosofie is ook het CIO-bureau opgericht. Deze nieuwe afdeling is er om de informatiepositie van de VRH te versterken. De afdeling denkt proactief mee en geeft advies over informatiebehoeften en -kansen binnen de VRH. Denk hierbij aan vraagstukken over het gebruik van data, informatiebeveiliging en digitale innovaties. De beschikbaarheid van data helpt ons steeds meer in het werk op straat. Daarnaast zijn data noodzakelijk om goed afgewogen (beleids)keuzes en managementbeslissingen te maken.

Kracht van samenwerken

“We zijn gewend om keuzes en beslissingen te maken op ons onderbuikgevoel. Het is veel beter als we dit doen op basis van goede, betrouwbare informatie”, legt Cindy uit. “Dat is een lastige maar leuke uitdaging. De hoeveelheid data die we hebben, wordt groter en groter. Ja, dit zorgt voor kansen, maar om daar optimaal gebruik van te maken, moeten we wel onze processen op orde hebben. Zodat we makkelijk en snel bij de juiste en relevante infor­matie komen en er iets mee kunnen.”

Cindy kijkt hierbij ook buiten de organisatie. “Neem het voorbeeld van kunstmatige intelligentie (AI). Het is zonde als we in onze ‘eigen bubbel’ blijven en daarom niet inspringen op zo’n ontwikkeling. Iedere organisatie bezit eigen kennis en die kunnen we gebruiken van elkaar. Sterker nog, we moeten juist die samenwerking opzoeken als we snel vooruit willen. Waar ik onder andere naar kijk, is voor welke zaken dit mogelijk, nodig of handig is. En met wie. Het is cliché, maar clichés zijn er voor een reden: we hoeven het wiel niet opnieuw uit te vinden en we hoeven dit al helemaal niet alleen te doen. We werken binnen allerlei projecten samen, vooral met andere regio’s. Voor nog meer projecten en trajecten geldt dat we nóg succesvoller of sneller kunnen zijn als we onze kennis en vaardigheden combineren met die van andere regio’s, partners of organisaties.”

Roadmap Architectuur

De informatiestrategie van het CIO-bureau is de kapstok van alle ontwikkelingen die lopen en nog komen. Jean-Paul weet daar alles over. “De strategie bestaat uit zestien thema’s. Voor elk thema wordt een roadmap gemaakt. Ik houd mij onder andere bezig met de roadmap Architectuur. Dit geeft zicht op welke systemen we gebruiken, voor welke bedrijfsprocessen deze worden ingezet en welke afhankelijkheden deze systemen onderling en naar buiten toe hebben. Binnen de VRH gebruiken we veel verschillende applicaties en informatiebronnen die hieraan gekoppeld zijn. Een overzicht hiervan gebruiken we om de impact van een wijziging of incident te analyseren. Bij een cyberincident is dit bijvoorbeeld essentieel. Want wat is de impact als een systeem uitvalt en welke bedrijfsprocessen ondervinden hier last van?”  

Informatiebeveiliging

“En als het om veiligheid gaat, komt mijn rol als Security Officer naar voren”, vertelt Mark. “Informatiebeveiliging is breed. De technische kant gaat onder andere over de computers, netwerken, antivirussystemen of software die we gebruiken. Daarnaast is er de menselijke kant: hoe zijn medewerkers opgeleid op het gebied van informatiebeveiliging en hoe zit het met de bewustwording rondom informatiebeveiliging?”  

Cindy vult aan: “Veel mensen denken misschien dat we beveiliging toepassen om te voorkomen dat er gevoelige informatie gelekt wordt. Dat is één kant. Maar op het moment dat een hacker de beschikbaarheid van bepaalde systemen aantast, betekent dit een gigantische uitdaging in onze (operationele) processen.”  

Mark kan niet genoeg benadrukken hoe cruciaal digitale weerbaarheid is. ”Dagelijks doen hackers pogingen om in te breken in onze systemen. Als het ze toch lukt, moeten we razendsnel reageren. Kennis van zaken en een goed plan zijn dan cruciaal om onze systemen overeind te houden.”

Meer nieuws

Burgemeester Van Zanen hijst de rood met gele vlag op het strand. Om hem heen staan collega's van de politie, brandweer en lifeguards

Strandseizoen 2024 is geopend

25 april 2024

In Nederland start op 1 mei officieel het buitenzwem- en strandseizoen. Het elf kilometer lange strand van Den Haag wordt vanaf deze datum bewaakt door de lifeguards van Veiligheidsregio Haaglanden...

Lees meer »
""

Kazerne Monster bedankt tieners voor hulp tijdens brand Poeldijk

28 februari 2024

Op vrijdagavond 2 februari brak er een grote brand uit in een bedrijfspand aan de Jupiter in Poeldijk. Dankzij een slimme actie van Jordy (17) Robbie (17) en Jay (16) kon de brandweer de achterkant...

Lees meer »
Een afbeelding met de tekst Jaaroverzicht 2023 en het logo van de veiligheidsregio Haaglanden

Jaaroverzicht 2023

30 januari 2024

Ook in 2023 zijn er weer veel incidenten bestreden, is er veel geoefend, hebben we preventief opgetreden en brachten we veel adviezen uit. Benieuwd naar de cijfers en hoogtepunten van 2023?

Lees meer »