“Alle andere banen voelden automatisch als een tweede keuze”

20 september 2021

Souhail, Officier van Dienst

Drie jaar geleden startte Souhail (28) met de fulltime-opleiding tot Officier van Dienst, die hij inmiddels heeft afgerond. Hij vond hierin, na een lange zoektocht, een baan die hem erg goed past. “Na de informatiebijeenkomst en het kennismakingsgesprek wist ik genoeg: dit is het voor mij.”

Tijd nemen

Het heeft even geduurd voordat hij wist wat hij wilde. Al na zijn middelbare school, startte zijn zoektocht. Zo koos Souhail voor een veilige en breed-georiënteerde studie - Bestuurskunde - en nam na het afronden hiervan twee tussenjaren. Hij deed onder meer vrijwilligerswerk als jongerencoach, organiseerde cito-trainingen en reisde af naar Zuid-Afrika om te werken in een weeshuis. Ook werkte hij in een restaurant, waar hij startte als afwasser en eindigde als souschef. “Ik wist simpelweg niet wat ik wilde en heb mezelf de tijd gegeven om dat uit te zoeken. Met alles wat ik deed, kwam ik er meer achter waar ik voldoening uit haal en blij van word. Voor mij is dat een stuk hectiek en samenwerking (vanuit de keuken), het iets kunnen betekenen voor anderen (vanuit mijn vrijwilligerswerk) en actief en sportief bezig zijn.”

“Na deze zoektocht en het afronden van een master Bedrijfskunde, ben ik op gesprek gegaan bij verschillende bedrijven. Ik wist waar ik blij van werd, maar welke werkgever kon mij dit bieden? Een kennis tipte mij uiteindelijk op de fulltime-opleiding tot Officier van Dienst. Ik had hier zelf nog nooit van gehoord, maar na een informatiebijeenkomst en kennismakingsgesprek wist ik genoeg: dit is het voor mij. Ik heb andere (sollicitatie)gesprekken direct stopgezet, die voelden automatisch als een tweede keuze!”

Foto van Souhail Ftiah, OVD- en beleidsmedewerker van de VRH

Inwerken

En zo startte Souhail aan de opleiding. Hij is in anderhalf jaar tijd opgeleid tot Officier van Dienst. Na het afronden volgde een intensief inwerktraject binnen de organisatie. Hierbij liep hij als een beginnende officier mee met een ervaren officier en langzaam maar zeker draaiden de rollen om. In maart van dit jaar rondde hij het inwerktraject helemaal af. “Ik werk nu zelfstandig als officier. Naast deze piketfunctie, werk ik als beleidsmedewerker bij de afdeling Operationele Voorbereiding. Hier houd ik me met een aantal dossiers en projecten bezig, zoals de aanbesteding van een nieuw redvoertuig en met strandveiligheid. Ik heb dus een combinatiefunctie van werken op straat en werken op kantoor. Mijn werkzaamheden op kantoor helpen mij in mijn rol als officier en vice versa. Door het complete takenpakket krijg je zoveel kennis. Je kunt bepaalde zaken beter in context plaatsen en krijgt meer begrip voor elkaar.”

De organisatie past bij mij

“In hoofdlijnen wist ik drie jaar geleden wat ik kon verwachten van de opleiding en mijn toekomstige baan bij de veiligheidsregio. Als ik nu terugkijk, dan is het alles wat ik ervan verwacht en gehoopt had. Ik vind de variatie aan werkzaamheden heel leuk en ik krijg ook alle ruimte om mezelf continu te blijven verbreden. Daarnaast is het een hele warme organisatie en wordt er naar elkaar omgekeken. Wanneer je hier op kantoor rondloopt, heb je altijd een praatje met iemand. Maar ook wanneer je bijvoorbeeld bij een heftig incident hebt gestaan, staan er collega’s aan je bureau om te vragen hoe het gaat. Dat past erg goed bij mij als persoon!”

Werken bij de VRH