Brandweerduiker

Alles op de tast als duiker

10 september 2018

“Rust, focus en vertrouwen, dat heb je als goede brandweerduiker nodig”, vindt Angela Spaans, brandweerduiker kazerne Delft. Duiken is een specialisatie, in Haaglanden hebben we twee kazernes met duikteams. Hier werken 68 professioneel opgeleide duikers en in het tweede kwartaal 2019 komen er zes bij. Angela is een van hen. “Haaglanden loopt voorop! Als groot korps steken we veel tijd en geld in de duikers. Zo duiken we onder andere  ieder jaar in Den Helder in de duiktoren waarbij elke duiker een afgesproken niveau moet laten zien. Onze zelfredzaamheid is hoog door het veelvuldig oefenen van technieken bij onvoorziene omstandigheden. Bij een echte inzet breng je alles waar je voor getraind hebt dan ook automatisch in de praktijk.”

Angela is sinds mei 2016 bij de brandweer. “Hiervoor werkte ik als jongerencoach - coaching van gedrag met out-dooractiviteiten - in een jongerenkliniek in België. Toen ik van baan wilde veranderen zocht ik iets met mensen, dienstverlening, in groepsverband én fysieke activiteit. De brandweer, dat paste helemaal in het plaatje. Na de basisopleiding ging ik door naar de duikopleiding. Ik zat in een leuke, gemengde groep; van jong tot oud, verschillende achtergronden qua opleiding en beroep en mensen uit Haaglanden maar ook van daar buiten.”

Communiceren via de seinlijn

“Door het duiken ben ik helemaal getriggerd. Het is heel bijzonder, onder water zie je vaak niks of echt heel weinig. Dan moet je alles op de tast doen. Via de seinlijn  - een touw met ‘communicatie’ - kun je je oriënteren en krijg je instructies van de duikploegleider. Deze geeft aan welke zoekslagen je moet maken. Je voelt van alles en probeert daarvan een plaatje te maken in je hoofd. Op de bodem kom je gekke dingen tegen; van fietsen, telefoons tot een wc-pot en kluizen. De support van de duikploegleider is erg belangrijk, die hoort bijvoorbeeld feilloos als je ademhaling te onrustig of te hoog is. Een ‘let eens op je ademhaling’ is dan genoeg om je luchtverbruik weer omlaag te brengen.”, legt Angela uit.

Adrenaline

Angela heeft een duikincident meegemaakt, “Een jongeman reed zijn auto in het water. Ik was toen de eerste duiker, bij zo’n melding merk je dat je adrenaline gaat stromen. Toen ik het voertuig gevonden had en de tweede duikwagen ook ter plaatse was, is de tweede duiker direct naar het voertuig gestuurd. Hij kwam aan de kant van het slachtoffer uit en haalde hem uit de auto. Het slachtoffer is binnen het halfuur na het te water gaan van de auto gevonden, opgebracht en in de ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. Een voldaan gevoel aan het einde van een geslaagde inzet.”