"Als er in de regio een rietkapbrand is, worden wij gealarmeerd"

09 juni 2021

Maurice, rietkapbrandspecialist

Wanneer het bij een brand duidelijk wordt dat een woning voorzien is van een rieten dak, worden naast de lokale kazerne ook de rietkapbrandspecialisten gealarmeerd. Zij ondersteunen de brandweer ter plaatse met hun specifieke kennis en specialistische uitrusting. 

Maurice Herbert werkt als calculator en werkvoorbereider in de infrastructuur en heeft sinds zijn jeugd al een fascinatie voor de brandweer. Sinds 2009 is hij dan ook vrijwilliger (bevelvoerder  en ploegchef) bij de kazerne Maasland, bij de kazerne Maassluis en bij de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond. “Samen met de kazerne Wassenaar zijn wij een rietkapbrandbestrijdingsteam. Als er bij de meldkamer een melding van een rietkapbrand binnenkomt ergens in de regio Haaglanden en omstreken, worden wij óók gealarmeerd. Kazerne Wassenaar én wij gaan dan gelijktijdig rijden naar het incident. Wij hebben naast de benodigde vakkennis, de materialen die niet elke kazerne tot zijn beschikking heeft.’’

 

MauriceHerbert_Portretfoto

Snel bij een incident

De rietkapbrandbestrijders rukken zes à acht keer per jaar uit voor een brand in een met riet gedekte woning. “Vaak is de oorzaak van de brand een schoorsteenbrand of blikseminslag”, vertelt Maurice. Als het een beginnende brand is, kunnen de specialisten vaak nog een gedeelte van de woning redden. Het bestrijden van een rietkapbrand is het meest effectief als je zo snel mogelijk uitbreiding voorkomt door een stoplijn te maken. Maurice: “ Onderweg naar een incident bespreken we het verloop van de brand en eenmaal aangekomen bij het incident doen de manschappen wat ze geleerd hebben.”

Oefening baart kunst 

De veiligheid waarborgen gaat boven alles. Dat geldt voor alle brandweerinzetten, maar in het bijzonder voor het werken op een rieten dak. “Goed getraind zijn en samenwerken is altijd van belang”, zegt Maurice hierover. Daarom oefenen de manschappen elke dinsdagavond. “Op zaterdag 21 mei organiseerden wij, geheel volgens de coronamaatregelen, samen met kazerne Wassenaar in kleine groepen een specialistische oefening. Hierbij bespraken we verschillende rietkapbrandbestrijdingstheorieën en  hadden we de mogelijkheid om bij iemand op het rieten dak te oefenen. Realistisch oefenen is waardevol. Van zo’n aanbod, maken we dan ook graag gebruik’’.

Werken bij de VRH