Als je in jezelf gelooft, kan je echt iets bereiken

04 februari 2021

Opeens is Tarik Khbabez, brandweerman in opleiding bij Brandweer Haaglanden, een bekende Nederlander. Zaterdagavond stond hij nog in de kickboksring tegenover onder andere Rico Verhoeven. Nu, met een kop koffie in zijn niet-geblesseerde hand, vertelt Tarik over zijn keuze voor het brandweervak.

Discipline

Als achtjarig jongetje kwam Tarik met zijn ouders naar Nederland. “Mijn vader had een hoge functie op de ambassade. Helaas gingen mijn ouders na een aantal jaar uit elkaar en ging mijn vader terug naar Marokko.” Tarik bleef met de rest van het gezin achter in Nederland en groeide op in de Haagse Schilderswijk. Zijn moeder moest hard werken om voor haar gezin te zorgen. In die tijd kwam de brandweer regelmatig in actie in Tarik’s buurt. “Ik zag hoe zij, onder soms moeilijke omstandigheden, hun werk moesten doen. Daar had ik respect voor. Toen ontstond bij mij toch een beetje de droom om later brandweerman te worden.”

Tarik wilde graag iets terug doen voor zijn moeder. “Voor haar wilde ik uit de problemen blijven. Zij heeft zoveel voor ons gedaan. Daarom ging ik kickboksen, zo bleef ik van de straat. Daar heb ik discipline geleerd. Trainen, naar school, weer trainen.” Als kickbokser maakte Tarik naam in Azië en sinds kort staat hij onder contract bij een Nederlandse organisatie. Maar die baan bij de brandweer bleef toch in zijn hoofd zitten.

Teamverband

In 2020, tijdens de coronapandemie, solliciteerde Tarik op de functie van Manschap. “Zo’n zware selectieprocedure had ik niet verwacht”, lacht hij. “In de 24-uurs test werden we gedrild, fysiek en mentaal getest. Heel logisch, want zo komt naar voren hoe je omgaat met moeilijke situaties. Je moet op elkaar kunnen vertrouwen als het erop aan komt. Dat is ook wat mijn aantrekt in het vak, het werken in teamverband, je oefent, kookt en sport samen. En nu ik er onderdeel van ben, ervaar ik hoe mooi het is. Ik ben gewend om te vertrouwen op een team. Kickboksen lijkt een individuele sport maar dat is het echt niet. Je werkt met een vast team naar een wedstrijd toe en tijdens het gevecht vertrouw ik op mijn trainer. Je bouwt een band op en raakt op elkaar ingespeeld. Hoe vol het stadion ook is, ik hoor hem er altijd bovenuit.”

Stage

Tarik heeft een paar pittige weken achter de rug. “Mijn dag startte met trainen, overdag de brandweeropleiding, daarna weer trainen en in de avond huiswerk maken. Nu de wedstijd achter de rug is kan ik me helemaal richten op de opleiding. De meeste theorie hebben we gehad. De praktijkopdrachten zijn nu aan de beurt. En vanaf deze week ga ik stage lopen op één van de Haaglandse kazernes. Daar heb ik echt veel zin in! En natuurlijk weet ik dat je tijdens het werk bij de brandweer ook dingen gaat zien die je liever niet ziet. Maar ik ben ervan overtuigd dat je veel kunt verwerken door er over te praten.”

Haagse ‘fireman’

"Niet al mijn vrienden van vroeger zijn goed terecht gekomen. Ik ben blij dat ik die andere weg ben ingeslagen. Als klein jongetje dacht ik dat ik nooit brandweerman zou kunnen worden. Maar ik ben het nu wel. Als je in jezelf gelooft, kan je echt iets bereiken. Hard werken loont, en geeft voldoening. Ik voel me zo welkom bij de brandweer. Het is mooiste vak dat ik kan bedenken.

Ik heb een dubbele nationaliteit. Maar ik ben een Marokkaanse Nederlander, woonachtig in Den Haag. Zo word ik in de media neergezet. De Haagse ‘fireman’. En daar ben ik trots op.”

Tarik Khbabez brandweer haaglanden
Selectie manschappen in coronatijd