Danny en Jessica zijn aan hun brandweeravontuur begonnen!

26 januari 2022

Danny & Jessica brandweervrijwilligers

Danny en Jessica vertellen het komende jaar via deze columnreeks over het leven als brandweervrijwilligers in opleiding bij Brandweer Haaglanden. Zij hebben het stokje overgenomen van Marije en Gideon, die eerder columns hierover schreven. Danny en Jessica zijn van plan er helemaal hun eigen draai aan te geven en stellen zich in deze eerste column aan jullie voor.

Danny

“Discipline, daadkracht, teamplayer en iets voor de maatschappij betekenen. Na mijn defensiecarrière ruim acht jaar geleden, bleven deze woorden maar door mijn hoofd spoken. Het was voor mij een enorme stap om vanuit defensie weer in de ‘burgermaatschappij’ te komen werken. Ik bleef de discipline, daadkracht en het betekenisvol zijn voor de maatschappij missen.

Brandweervrijwilligers Danny en Jessica

Daarom heb ik vorig jaar eerst de mogelijkheid bekeken om onderdeel te worden van het Korps Nationale Reserve van de Koninklijke Landmacht. Corona gooide hier helaas roet in het eten. Zo doende heb ik via Jessica – die zich hierna aan jullie voorstelt – vorig jaar oktober de eerste contacten gelegd bij Brandweer Haaglanden. Jessica is geen onbekende van mij, we hebben eerder met elkaar samengewerkt. Door alle enthousiaste verhalen was mijn nieuwsgierigheid gewekt. Ik kom uit een brandweerfamilie: mijn broer is brandweervrijwilliger in ’s-Gravenzande en mijn moeder was toentertijd de eerste brandweervrouw bij kazerne Naaldwijk. Dus eigenlijk is het niet eens zo gek dat óók ik hier ben terechtgekomen.

Toen ik afgelopen oktober besloot bij de vrijwillige brandweer te willen, was de opleiding al ruimschoots gestart. Gelukkig bleek het toch mogelijk te zijn om in te stromen. Dat hoorde ik op een woensdagavond in oktober, tijdens een oefenavond in Maasdijk. De zaterdag daarop deed ik mee met een selectiedag en was het binnen no time geregeld: ik kon naar de opleiding! Mijn medische keuring kreeg ik de dinsdag erna en een dag later zat ik al in mijn eerste les. Best snel hè?! Ik ben dan ook iedereen die zich hiervoor heeft ingezet ontzettend dankbaar.

Nu praat ik wel over mezelf, maar wie ben ik nu eigenlijk? Ik ben Danny, 31 jaar en woon in Naaldwijk. Vorig jaar ben ik getrouwd en ik hoop in juli trotse papa te mogen worden. Ik werk in Maasdijk en ben daardoor ook binnengestroomd bij kazerne Maasdijk, waar ik natuurlijk trots op ben. Samen met Jessica ga ik jullie komend jaar voorzien van leuke en enthousiaste columns waarin we onze ervaringen en avonturen met jullie delen.

Jess, stel jij je ook eens voor!”

Jessica

“Wat een leuk verhaal, Dan! Ik zal me ook even voorstellen en vertellen waarom ik voor de brandweer heb gekozen.

Ik ben Jessica, 29 jaar en werk in de glastuinbouwsector. Ik ben net als Danny aspirant bij brandweerkazerne Maasdijk. Voorheen reisde ik de hele wereld over om producten te promoten, advies te geven en nieuwe markten te ontwikkelen. Ik was bijna nooit thuis. De komst van corona heeft daar helaas verandering in gebracht. De tijd die ik doorbracht in het vliegtuig of in een land aan de andere kant van de wereld, moest ik nu thuis zien in te vullen. En dat vond ik best lastig, wat doe je met je tijd als je normaal gesproken altijd weg bent en nu fulltime in Nederland verblijft?

Ik woon in een leuke buurt en heb wel eens wat dingen kunnen organiseren, meedenken en regelen voor de buurt. Dit beviel me wel, waardoor ik op zoek ging naar iets waarmee ik meer voor de buurt en ons dorp zou kunnen betekenen. De meeste maatschappelijke functies spraken mij niet zo aan, totdat ik een social-media-bericht van brandweerkazerne Maasdijk voorbij zag komen. Daar ben ik toen ingedoken. Ik heb me ingelezen en het weer weggelegd, omdat ik dacht: ’Nee het is niets voor mij’. Totdat ik later toch nog maar eens alle informatie doornam. Het begon te groeien en te kriebelen dat dit misschien toch wel wat zou kunnen zijn. Het idee om me aan te melden werd steeds concreter en ik besloot het aan mijn privékring voor te leggen of ze het iets voor me zouden vinden, de brandweer.

Vaak, als ik een gek idee heb, is er altijd één bepaalde persoon die zegt dat ik voorzichtig moet doen en me wijst op de mogelijke risico’s en gevaren. Maar toen ik haar vertelde van mijn idee om me aan te melden bij de brandweer en haar vroeg of dit iets voor mij zou zijn, zij ze volmondig: ’Ja, dat moet je doen!’ Vijf minuten later was mijn aanmeldingsformulier verstuurd.

Ik ben in de ploeg van kazerne Maasdijk in een warm bad terechtgekomen. Vanaf de eerste kennismaking zo’n ander halfjaar geleden, heb ik me er thuis gevoeld. Het voelt goed om mijn tijd op een mooie manier te benutten en er met de ploeg voor te zorgen dat we in onze regio hulp kunnen verlenen waar dat nodig is.”

Tot slot

Danny en Jessica: “In deze tijd wordt ons leven beheerst door corona. Een positieve test heeft een negatieve uitkomst. Voor ons persoonlijk heeft corona wel iets positiefs kunnen betekenen: wij hebben hierdoor de kans gezien om aan het brandweeravontuur te beginnen. We hebben er zin in!”

Volg de verhalen van onze brandweervrijwilligers

De verhalen van Jessica en Danny zijn het komende jaar te volgen via deze website én onze kanalen op Facebook, Instagram, Twitter en LinkedIn. Word je enthousiast van deze verhalen en wil je ook vrijwilliger worden? Neem dan eens een kijkje op brandweer.nl/haaglanden/word-vrijwilliger

Werken bij de VRH