De 12-uurstest

17 januari 2023

Xander, brandweervrijwilliger in opleiding

Xander is brandweervrijwilliger in opleiding. Komend jaar vertelt hij via deze columnreeks over zijn leven als brandweervrijwilliger in opleiding bij Brandweer Haaglanden. Om de maand schrijft hij een column over wat hij meemaakt.

Zaterdag 12 november 06:45 uur aankomst bij Outdoor Valley in Bergschenhoek. Het is donker en mistig als Daan en ik het terrein oprijden om daar de 12-uurstest te doen. Beiden zijn we gemotiveerd om brandweerman bij de vrijwillige brandweer te worden en we lopen al een aantal oefenavonden mee op de kazerne van ons dorp: Schipluiden. Daar hebben Daan en ik elkaar ontmoet. Eerder heb ik zelf al van 2003 tot 2006 als beroeps brandweerman gewerkt op de kazerne in Delft. Daarna ben ik gaan studeren en nu ben ik ingenieur werktuigbouwkunde en technisch adviseur voor bruggen in de regio West-Nederland Zuid bij Rijkswaterstaat. Daan werkt als werktuigbouwkundig ingenieur in de zonne-energiesector en woont zijn hele leven al in Schipluiden.

Brandweervrijwilliger Xander in de kazerne

De testdag

In het donker lopen we die ochtend naar het gebouw waar de instructeurs en een aantal mensen van Brandweer Haaglanden al aanwezig zijn. De starttijd was 07:00 uur en we zijn dus ruim op tijd. Dat is een goed begin! Tegelijk en na ons komen ook andere deelnemers het gebouw binnen druppelen. Daan en ik melden ons aan bij Hilda van de brandweer en we krijgen beiden een shirt met een nummer. Vandaag zijn we een nummer, ik 109, Daan 108.

De brandweermensen zijn ontspannen en maken wat grapjes onder elkaar. Het is wel wat stil onder de (toch wel zichtbaar gespannen) deelnemers. Het is een gemêleerd gezelschap van vrouwen en mannen uit verschillende beroepsgroepen en met verschillende achtergronden. Hier en daar stellen we elkaar aan elkaar voor en maken we een praatje, maar de gezonde spanning blijft. En dat is ook begrijpelijk; wil je graag brandweerman of -vrouw manschap bij de vrijwillige brandweer worden, dan hangt er vandaag veel van af!

Voordat je toegelaten wordt voor de opleiding manschappen moet je namelijk de 12-uurs halen. Tijdens deze testdag wordt er bij verschillende testonderdelen gekeken of iemand fysiek en qua gedrag geschikt is voor het werk als brandweerman/-vrouw bij Brandweer Haaglanden.

Voorafgaand hebben Daan en ik met elkaar afgesproken om ondanks de gezonde spanning de dag ook vooral als een leuke actieve dag buiten te zien en het ook zo te gaan beleven. Een verrijking voor jezelf en iets wat niet iedereen meemaakt!

Na een voorstelrondje van de brandweermensen en de instructeurs te hebben gehad, vertelt instructeur Henk met duidelijke en rustige stem dat we ons buiten moeten opstellen voor het wc-gebouw. Na wat geroezemoes blijft een aantal van de deelnemers binnen staan. Buiten is het donker, koud en nat. Binnen licht, warm en droog. Gelukkig weten andere deelnemers ze mee te nemen naar buiten. Deze eerste gedragingen zijn direct gezien door de instructeurs. Er wordt dan ook op autoritaire wijze op gereflecteerd als we buiten klaarstaan. Mij niet geheel onbekend daar ik 21 jaar geleden (ik was toen 17) in de Van Genthkazerne in Rotterdam in de EVO (Elementaire Vak Opleiding) van het Korps Mariniers wel meer van dergelijke acties heb ervaren. De reflectie gedaan door de instructeurs heeft bij velen gelijk een weerslag. Sommigen letten nu beter op en begrijpen gelijk dat dit erbij hoort. Anderen kijken geïrriteerd naar de instructeur. Weer anderen kijken onverschillig.

Het trekken en duwen aan de karakters van de deelnemers is begonnen. Ik ben benieuwd hoe ver dat vandaag zal gaan. Zoals instructeur Henk later op de dag zei: ‘Gedrag kan je niet niet doen. Je gedraagt je altijd op een manier en dat vertelt veel over wie je bent.’

Werken bij de VRH