“De ene dag werk ik op kantoor, de andere dag ben ik lifeguard op het strand”

14 juli 2021

Folkert, lifeguard en beleidsmedewerker

Folkert werkt al vijf jaar bij de Veiligheidsregio Haaglanden op de afdeling Operationele Voorbereiding. Een kantoorfunctie waar hij het erg naar zijn zin heeft. Toch kriebelde het bij hem al een tijdje en was hij op zoek naar de extra uitdaging op operationeel gebied. Inmiddels heeft hij deze gevonden: Folkert heeft begin juni zijn lifeguard diploma gehaald!

Van kantoor naar het strand

Als beleidsmedewerker Operationele Voorbereiding houdt Folkert zich gedurende kantooruren specifiek bezig met het Operationeel Centrum Brandweer (OCB). Daarbij verzamelen hij en zijn collega’s voortdurend informatie over elk risico wat voor kan komen in de regio, zoals demonstraties, voertuigen die buiten dienst staan of de kans op extra meldingen vanwege noodweer. Zo zorgen zij ervoor dat iedereen, van de commandanten tot de ploegen, goed geïnformeerd en voorbereid hun dienstweek in gaan. “Op kantoor werk je voor de mensen op straat, dus leek het mij handig om te weten wat er dan speelt. Daarom wilde ik operationele ervaring opdoen. In eerste instantie als brandweervrijwilliger, waarbij ik opgeroepen kan worden wanneer er een incident plaatsvindt. Maar toen ik hoorde van de openstaande vacature Lifeguard leek mij dat gelijk erg leuk. Ik solliciteerde, legde de zwemproeven succesvol af en mocht aan de opleiding beginnen. Inmiddels ben ik al ruim een maand aan de slag als lifeguard op het Haagse strand.”

Lifeguard Folkert staat op het strand vlakbij de zee

Een dag als lifeguard op het Haagse strand

Om 10 uur ’s ochtends begint een dag als lifeguard, waarbij de vlag wordt gehesen en het team zich inmeldt bij de meldkamer. Daarna wordt de dag doorgesproken: wordt het druk? Wat is de weersverwachting? Waar liggen de muien? Staat het water hoog of laag? “Als lifeguard hebben we eigenlijk twee functies: toezichthouden en hulpverlenen. Door toezicht te houden, probeer je het hulpverleningsgedeelte juist te voorkomen. Als er bijvoorbeeld mensen te ver de zee in zijn terwijl er sterke stroming staat, dan waarschuwen we hen en halen ze eventueel uit het water. Zo voorkomen we dat we een reddingsactie moeten doen. Daarom lopen we preventief patrouilles. Dat kan tevens met de jeep, waterscooter of boot, maar daarvoor moet je een aanvullende opleiding volgen.”

Ambities voor de toekomst

De toekomst van Folkert zit vol ambities, zowel op beleidsmatig als op operationeel gebied. “Ik ontwikkel mijzelf voortdurend binnen Operationele Voorbereiding en dat hoop ik ook nog een hele tijd te kunnen doen door steeds wat complexere projecten op te pakken. Daarnaast wil ik mijn operationele ervaring uitbreiden, door mijn functies als vrijwillige brandweerman en lifeguard. Misschien wil ik over een aantal jaar wel doorgroeien als bevelvoerder als ik eenmaal de nodige kennis en ervaring heb opgedaan. Voor nu zou ik het erg leuk vinden om mijn waterscooterdiploma en aanvullende rijopleiding te halen voor op het strand.”

Wil je meer weten over de lifeguards? Bekijk dan deze aflevering van VRH in beeld over de opleiding.

Werken bij de VRH