“Dezelfde interesse als leeftijdsgenoten, dat schept een band!”

12 augustus 2022

Yordi, Jeugdbrandweer

Vandaag, 12 augustus, is het de Internationale dag van de Jeugd. Een mooie dag om stil te staan bij de jeugd van Brandweer Haaglanden. We hebben op vier plaatsen in onze regio een jeugdbrandweer: in Maasland/Schipluiden, Monster, Naaldwijk en Pijnacker-Nootdorp.

Een van die leden is de achttienjarige Jordy. Via een vriend hoorde Jordy van de jeugdbrandweer in de buurt, hij ging een keer mee en zo werd hij op zijn 12de lid van de jeugdbrandweer in Schipluiden. De interesse voor de brandweer zit in de familie. Jordy’s vader is ook vrijwilliger op de kazerne in Schipluiden.
 

Het leven bij de jeugdbrandweer

“Onze groep in Maasland/Schipluiden bestaat uit twaalf jeugdleden tussen twaalf en achttien jaar. We komen iedere week bij elkaar voor een oefenavond en doen ook mee aan wedstrijden. De wedstrijden worden georganiseerd binnen de regio of in samenwerking met andere regio’s.”

“Tijdens oefenavonden voorafgaand aan een wedstrijd oefenen we de verschillende onderdelen en bereiden we ons voor op de wedstrijd. Maar we hebben ook EHBO-avonden, theorielessen en we oefenen verschillende blus- en redtechnieken in de praktijk. Begeleiders bootsen dan een brand na op een locatie en wij komen dan in actie, net alsof het om een echte brand gaat.”

Jordy jeugdbrandweer vrh

Mooiste moment

“Mijn mooiste moment bij de jeugdbrandweer is toch wel mijn eerste wedstrijd als bevelvoerder een aantal jaren terug. Ik kreeg toen de meeste punten als bevelvoerder en eindigde toen als eerste van alle bevelvoerders die mee deden. Daar ben ik best trots op!”

Vriendschappen

“Het sociale aspect is ook belangrijk. Je ziet elkaar tijdens wedstrijden, je spreekt elkaar tijdens de oefendagen en zo raak je door de jaren heen met elkaar bevriend. Met een goede vriend, die ik ken van de jeugdbrandweer, ga ik nu elke zaterdagavond op stap en ook met leeftijdsgenoten van andere korpsen in de regio ben ik vrienden geworden. Je hebt dezelfde interesse, dat schept een band. Dat is het leuke eraan.”

Van jeugdbrandweer naar vrijwillige brandweer

Voor Jordy begint het echte werk nu te lonken. Nu hij achttien is, wil hij graag de overstap maken naar de vrijwillige brandweer. Daarvoor gaat hij nu elke maandagavond met zijn vader mee naar de oefenavonden voor vrijwilligers op de kazerne in Schipluiden en hoopt hij binnenkort groen licht te krijgen voor de 12-uurstest, de toelatingstest, om vrijwillige brandweer te worden.”

En de stap naar beroepsbrandweer? “Wie weet! Ik ga eerst eens kijken hoe ik het vind als brandweervrijwilliger. Maar zeg nooit, nooit!”

Lid worden?

Heb je zin in actie, wil je de brandweer beter leren kennen en ben je tussen de elf en de achttien jaar? kom er gezellig bij! Neem contact op met de coördinatoren van een jeugdbrandweer team bij jou in de buurt: Maasland/Schipluiden, Monster, Naaldwijk en Pijnacker-Nootdorp.

Wil je meer weten over de jeugdbrandweer? Kijk dan op de website van Jeugdbrandweer Nederland.

Werken bij de VRH