"Doe mij ook maar zo’n pieper"

07 juni 2023

Jan, vrijwilliger bij kazerne Monster en beroeps bij kazerne Rijswijk

Vanuit zijn vrijwilligersfunctie bij kazerne Monster maakte Jan de stap naar het beroepskorps. Hij vindt het belangrijk om zich te blijven ontwikkelen en daarnaast runt hij met zijn zus ook nog eens een strandtent in Monster.

Hoe ben je in aanraking met de brandweer gekomen?

“Ik werkte in een café waar ik een aantal brandweergasten leerde kennen. Het ging dan al snel over de vrijwillige brandweer en op een gegeven moment dacht ik ‘doe mij ook maar zo’n pieper’. Ik ben toen naar een oefenavond geweest en voelde mij daar gelijk thuis. Ik vond het mooi om te zien hoe de manschappen met elkaar omgingen. In 2006 heb ik de opleiding voor manschap gedaan en ben als vrijwilliger bij de kazerne in mijn woonplaats Monster aan de slag gegaan.”

Dat smaakte kennelijk naar meer! “Dat klopt. In 2014 heb ik gesolliciteerd naar de functie ‘tijdelijk manschap’ en je kunt in die functie op iedere kazerne geplaatst worden. Op die manier heb ik veel collega’s leren kennen en dat beviel zo goed, dat ik in 2016 heb gesolliciteerd voor een vaste baan als manschap bij Brandweer Haaglanden. Ik heb de VRH leren kennen als een mooie organisatie, waar alles goed geregeld is en waar ze je aanmoedigen om je te blijven ontwikkelen. Dat past wel bij mij. Ik heb ruim vier jaar in Zoetermeer gewerkt en sinds 2020 zit ik bij kazerne Rijswijk, waar ik onderdeel ben van het BAS-team. Daarin zijn we bezig om op andere, innovatieve, manieren brand te bestrijden en dat spreekt mij erg aan.”

Portretfoto van Jan van Bree
Beeld: Sicco van Grieken

Is de combinatie van een vrijwillige- en een beroepsfunctie een beetje te doen? “Ik vind dat dit elkaar mooi aanvult. Bij de kazerne in Monster ben ik inmiddels ook inzetbaar als bevelvoerder en ploegchef en ik hoop dit op een gegeven moment ook als beroeps te gaan doen. Tot die tijd kan ik als vrijwilliger de nodige ervaring opdoen. Daarnaast run ik een strandtent in Monster. Vooral de zomers zijn behoorlijk druk voor mij, maar ik vind het niet erg om hard te werken en het is mooi om te doen. Het leuke is dat collega’s van de brandweer helpen om in het voorjaar de strandtent op te bouwen en ze komen regelmatig langs om een drankje te drinken.” Waar ben je trots op? “Iedere keer als je mensen geholpen hebt, dan geeft dat je een goed gevoel. Dat gaat soms verder dan de diensten waarvoor je bent ingeroosterd, zo ondervond ik met oud en nieuw. Ik was die dag vrij, maar toen ik rond zes uur ’s avonds in de auto zat, zag ik plotseling rook uit een huis komen. Dan stop je natuurlijk en ga je erop af. Daar trof ik een vrouw aan die met een tuinslang een brand in haar keuken probeerde te blussen. Ze had een zwart gezicht, verbrande handen en haar hond bleek nog in het huis te zijn. Die heb ik eruit getrokken, de vrouw geholpen en de brandweer gebeld. Uiteindelijk bleek dat die vrouw een rookbom in de keuken aan het maken was. Dat deed haar overleden man altijd en ze wilde graag die traditie voortzetten, maar dat liep dus mis.” Team BAS Na drie jaar voorbereiding zijn sinds begin 2020 de vier ploegen op kazerne Rijswijk inzetbaar met de kwalificatie ‘Brandbestrijding als specialisme’’ (BAS). De mensen in deze ploegen houden zich bezig met innovaties op het gebied van brandbestrijding. Denk bijvoorbeeld aan de ‘fognail’, een soort lans die je bij een brand in een spouwmuur steekt, waardoor het niet nodig is om de muur open te breken en er geen extra lucht bij de brand komt.

 

Dit is één van de achttien verhalen van onze collega’s. Wil je meer lezen? Bekijk dan het magazine Brandweerwerk.

Werken bij de VRH