Doorpakken nu!

07 februari 2023

Henk, ploegchef in opleiding

In mijn laatste column gaf ik voornamelijk een opsomming van de opdrachten die bij de opleiding tot ploegchef horen. Eigenlijk was dat het makkelijke gedeelte van de opleiding, want nu is de tijd aangebroken om daad bij het geschreven woord te voegen en te knallen!

Dat vraagt altijd meer energie en tijd dan gedacht. De voortgang van mijn opleidingsgenoten komt via de groepsapp voorbij. Dan vraag ik me af: moet ik al in paniek raken of loop ik op schema?

Henk bij de TS

De lesdagen

De bijeenkomsten met de opleidingsgroep blijven voor mij een feestje, erg leerzaam ook trouwens. Het aantal lessen dat wij krijgen, is behoorlijk aan het afnemen. We zien elkaar nog maar enkele keren voor het einde van de opleiding. Dan maar beginnen met het voeren van een gesprek, ploeganalyse maken en een verbetervoorstel schrijven.

Eigenlijk zijn we tijdens de lessen klaargestoomd om de opdrachten te kunnen maken. Hiermee hebben wij ook ons gereedschapskistje aangevuld met handige tools om in de praktijk te gebruiken.

De laatste meters

Wat betreft de opdrachten: ik heb inmiddels een gesprek gevoerd en gefilmd en ben ik voor de drie eindopdrachten van alles op papier aan het zetten. Voor deze opleiding is er een zogeheten toetswijzer waarin staat aan welke eisen de opdrachten moeten voldoen. Die toetswijzer is opgesteld door het Nederlands Instituut voor Publieke Veiligheid (NIPV). Dit is een organisatie die Brandweer Nederland vertegenwoordigt en verantwoordelijk is voor het brandweeronderwijs in Nederland.

Als ik de toetswijzer volg en antwoord geef op de daarin gestelde vragen, verwacht ik dat het vast goedkomt met de opdrachten. Uiteindelijk sluiten wij elk onderdeel af met het schrijven van een reflectieverslag. Schrijven over je gevoel lijkt in de eerste instantie niet erg ‘brandweers’. Toch geeft het een goede doorkijk op wat je aan jezelf kan verbeteren. Een zelfkritische blik hoort nu eenmaal bij het leidinggeven!

Uiteindelijk krijgen we tijdens het examen in april vragen van de examencommissie over onze opdrachten en reflectieverslagen. 

Nog even vol gas in de pen en ik houd jullie op de hoogte over de vorderingen!

Werken bij de VRH