Een mooie samenloop van omstandigheden

21 februari 2023

Omar, brandweervrijwilliger in opleiding

Omar is opstapper in opleiding bij Brandweer Haaglanden. Komend jaar vertelt hij hierover in deze columnreeks. Om de maand schrijft hij een column over wat hij meemaakt.

Het is begin 2020 wanneer ik de sleutels van mijn kamer ontvang in Amsterdam. Het komende half jaar ga ik hier mijn afstudeeronderzoek doen naar de luchtkwaliteit in Amsterdam bij de lokale GGD, voor de studierichting chemie. Helaas wordt deze periode abrupt afgebroken wegens COVID-19, waardoor ik het onderzoek thuis moest voortzetten.

Ondanks de ongebruikelijke omstandigheden wordt het onderzoek voltooid. Alleen is er op dat moment in de chemie overal een vacaturestop, waardoor ik genoodzaakt was om een alternatief te gaan zoeken. Via een uitzendbureau kwam ik bij Werkse terecht. Het was niet hetgeen waarop ik had gehoopt tijdens mijn studie, maar niks doen was ook geen optie.

Chemie en de brandweer

Die hele zomer heb ik heb allemaal fantastische mensen mogen rondrijden langs de kazernes van Veiligheidsregio Haaglanden. Op één van de kazernes raakte ik in gesprek en werd mij gevraagd of ik geïnteresseerd was om bij de brandweer te komen. Zelf had ik nog nooit de koppeling gemaakt tussen chemie en de brandweer. Eigenlijk heel logisch aangezien brand een chemisch proces is.

 

""

Van deze persoon ontving ik het nummer van de toenmalige Adviseur Gevaarlijke Stoffen (AGS): Mario. Door Mario raakte ik helemaal enthousiast over de brandweer. Dit klonk toch veel spannender dan het werken op een steriel laboratorium. Helaas was COVID-19 nog steeds onder ons, waardoor er niks concreet gemaakt kon worden.

Na een tussenjaar als chemisch analist gewerkt te hebben voor een voedselinspecteur, kon ik het jaar erop aan de slag bij de afdeling Risicobeheersing bij de VRH. Inmiddels werk ik al bijna anderhalf jaar als adviseur omgevingsveiligheid.

In deze periode heb ik een aantal 24-uurs diensten met de brandweer mogen meedraaien op verschillende kazernes in de regio. Ook liep ik een aantal diensten mee met de Officier van Dienst. Dit smaakte naar meer.

Wat ik prachtig vind is de dynamiek tussen iedereen tijdens een incident. Een gecontroleerde chaos is eigenlijk de beste omschrijving die ik hiervoor kan geven.  Een wereld van verschil met een laboratorium, waarin alles zo is ontworpen dat er geen verassingen zijn.  

Werken als opstapper

Toen ik de vacature voorbij zag komen om opstapper te worden, heb ik geen moment getwijfeld om te solliciteren. Een opstapper is een medewerker van de VRH met beheersmatige taken (kantoorwerk­zaamheden) en werkt dus op kantoor. Daarnaast heeft deze medewerker zich op laten leiden tot brandweerman/ -vrouw. Zo nu en dan voert hij of zij de beheersmatige taken niet op kantoor uit, maar op een van de vrijwillige kazernes in het Westland en Midden-Delfland. Als er een incident is, ga ik als bemanning mee op de tankautospuit.

Na het goed doorkomen van de selectietest, ben ik inmiddels al ruim een maand bezig met de opleiding tot Manschap A. Het komende jaar zal ik de ontwikkelingen tijdens de opleiding om de maand in een column met jullie delen.  Achteraf gezien toch een mooie samenloop van omstandigheden. 

Werken bij de VRH