“Een natuurbrand kan zich snel uitbreiden, is onberekenbaar en vaak moeilijk te bestrijden’’

23 juli 2021

Nathan, natuurbrandbestrijding

De natuur is prachtig, maar ook zeer kwetsbaar. In de lente en zomer kan het lang droog en warm zijn. Als gevolg daarvan raken de grond en de begroeiing  verdroogd en kunnen er natuurbranden ontstaan die zich in een snel tempo verspreiden. Wanneer het bij een brand duidelijk wordt dat het om een natuurbrand gaat, worden Nathan en zijn collega’s van kazerne Monster gealarmeerd. Zij proberen het vuur te beheersen met hun specifieke kennis, specialistische uitrusting en het duinvoertuig.

Brand door droogte én de mens

Nathan van der Kruk is sinds 2002 vrijwilliger bij brandweerkazerne Monster en werkt sinds 2016 als vrijwillig brandweerchauffeur. Hij weet als geen ander hoe natuurbranden ontstaan en hoe je deze kunt bestrijden. “Er zijn nu meer begroeiingen dan voorheen, zoals helmgras en eikenbomen, die snel vlamvatten. Een natuurbrand kan zich snel uitbreiden, zeker in combinatie met harde wind, is onberekenbaar en vaak moeilijk te bestrijden.” Niet alleen droogte  kan een natuurbrand veroorzaken. “De meeste natuurbranden ontstaan door menselijk gedrag, doordat mensen onvoorzichtig zijn met barbecues of nonchalant een sigarettenpeuk of een stuk glas weggooien. In de natuur zelf kan ook brand ontstaan, bijvoorbeeld door een blikseminslag.” Behalve dat er mooie natuur, zoals bos, heide, gras, veen en duin, verloren gaat, vormt een brand ook een bedreiging voor de dieren die in de natuur leven. Ze komen om door de vlammen, rook of hitte. Bovendien zorgen  branden in natuurgebieden vaak voor een voedseltekort voor de achtergebleven dieren.

Brandweerman Nathan voor een brandweervoertuig

Een terreinvaardige tankautospuit

Bij een natuurbrand krijgen de vlammen alle ruimte. Bovendien is de bereikbaarheid meestal lastig. Je moet met grote voertuigen over smalle paden rijden. Nathan en zijn collega’s van kazerne Monster hebben een werkgebied dat van Hoek van Holland tot aan Wassenaar reikt. Daarbij is goede samenwerking van belang: ook kazerne Wassenaar en kazerne Scheveningen beschikken over natuurbrandbestrijdingsvoertuigen. “Zo zorgen we er in Haaglanden voor dat we de juiste brandweerzorg kunnen bieden. Wij hebben een duinvoertuig op onze kazerne tot onze beschikking. Rijden op het strand is, door de constante verandering van de omstandigheden door water en wind, een vak apart. Omdat je tijdens duinbranden in een omgeving werkt waar na een brand veel koolstofmonoxide (CO) in de lucht hangt, hebben wij op het duinvoertuig voor elke manschap een CO-meter. De CO-percentages kunnen onopgemerkt hoog zijn en de veiligheid van mijn collega’s staat altijd voorop. Het samen oefenen met de specifieke  materialen is daarom heel belangrijk, omdat er tijdens het oefenen tijd en ruimte is om de benodigde kennis en vaardigheden op peil te houden en de knelpunten zichtbaar worden.”

Beperk de kans op een natuurbrand

Door het verhoogde risico van een natuurbrand besteedt de Veiligheidsregio Haaglanden veel aandacht aan het voorkomen en beheersen van natuurbranden. Een natuurbrand is namelijk vaak te voorkomen. Een beetje extra aandacht is al voldoende. Nathan vult aan: “Voorlichting geven maakt mensen meer bewust van onveilig gedrag in brandgevaarlijke natuurgebieden. Als advies wil ik meegeven om de website van natuurbrandrisico.nl te bezoeken. Hier vind je de meest up-to-date informatie over risico’s in bepaalde gebieden.”

Werken bij de VRH