Een professionele opleiding en fysieke afwisseling!

16 maart 2023

Xander, brandweervrijwilliger in opleiding

Mijn vorige column ging over het begin van de 12-uurstest. Het lijkt voor mij als de dag van gister, maar nu werken we inmiddels al met tien aspiranten in de dagopleiding manschappen toe naar het eerste examen: het examen brandbestrijding!

De groep is een gemêleerd gezelschap en we hebben niet allemaal op dezelfde dag de 12-uurstest gedaan. Tijdens een kookworkshop die de brandweer organiseerde, leerden we elkaar beter kennen voordat de opleiding officieel van start ging. Leuke bijvangst om op deze manier ook mijn sociale netwerk uit te breiden met deze toppers!

 

Van brandbestrijding tot levensreddende handelingen

De laatste maanden hebben we veel geleerd. Zo leerden we onder andere:

  • Hoe je jezelf in een brandend pand voortbeweegt met bijvoorbeeld laag vorderen;
  • Wat er op de tankautospuit ligt aan materieel;
  • Hoe de ademlucht apparatuur werkt;
  • Een voorproefje over brandontwikkeling met ook echte vlammen;
  • LPLHB (Landelijk Protocol Levensreddende Handelingen Brandweer) en de ABCDE-methode (Airway, Breathing, Circulation, Disabillity, Exposure), een soort EHBO+ voor de brandweer.
  • En nog veel meer!  

Tijdens de verschillende onderdelen is er een sterke afwisseling tussen theorie en praktijk. Ik vind het een professionele opleiding waarbij ik mij goed onderwezen en getraind voel om het geleerde in de praktijk uit te kunnen voeren. En zo hoort dat natuurlijk ook!

Vrijwilliger Xander in bluspak

Theorie in de praktijk brengen

De theorie wordt gegeven in klassikale interactieve lessen en via de elektronische leeromgeving (ELO), een online omgeving met opleidingsmateriaal bestaande uit filmpjes en vragen. Tijdens de lesdagen wordt de stof van de ELO veelal herhaald en wordt er vaak in de middag een praktijkoefening gedaan waarin we de geleerde stof ook gelijk in de praktijk brengen! Deze manier van les krijgen, helpt mij erg goed om de stof goed in het hoofd en de vingers te krijgen.

Het fysieke aspect van het ‘in de vingers krijgen’ is ook gelijk wat ik zo mooi vind aan dit werk. Naast mijn kantoorbaan ook hands-on in teamverband bezig zijn! Want samen zweten in dikke pakken met zware spullen op je rug en in je armen hoort er zeker ook bij als brandweermens. :) Dat water komt niet vanzelf op de brand!

Kortom: Een professionele opleiding en tegelijk een mooie afwisseling ten aanzien van mijn dagelijkse werk! Wat is het toch mooi om zo te mogen werken als vrijwilliger bij de brandweer binnen de VRH!

Oefening brandweervrijwilligers
Oefening brandweervrijwilligers

Werken bij de VRH