"Gooi niet zomaar een brandende peuk naar buiten"

13 februari 2020

Binnen Veiligheidsregio Haaglanden hebben we het piket brandonderzoek. Brandonderzoekers worden ingezet zodra er tijdens (of na) een incident veel vraagtekens overblijven. Bijvoorbeeld onduidelijkheid hoe de brand ontstaan is of waarom er veel rookontwikkeling was. Vragen waar we antwoord op willen krijgen zodat we er van kunnen leren.

Aan het werk

Nancy is een van die onderzoekers. Zij voert al jaren met veel passie haar vak uit. Onderzoek doen is écht haar ding. "Het is zo interessant en leerzaam als je erachter komt hoe een brand ontstaat." Nancy wordt opgeroepen tijdens (of na) een incident door de Bevelvoerder of de Officier van Dienst. Dit is diegene die leiding heeft bij het incident. Er wordt een samenvatting gegeven over de incidentbestrijding en er wordt verteld hoe volgens hen de brand is ontstaan. "We denken dat hier een fietsaccu heeft gelegen" of "Ik zie hier een hoop met uitgedrukte sigaretten." Allemaal belangrijke aanwijzingen. Het is de kunst om de situatie goed in je op te nemen en objectief te blijven.

"Ik spoor aan de hand van brandpatronen het gebied op waar de brand is ontstaan. Hier maak ik foto’s van. Als ik bijvoorbeeld op een punt kom waar ik veel sigaretten zie liggen, ga ik wel even achter mijn oor krabben. Dat zou wel eens de oorzaak kunnen zijn. Dat gebeurt namelijk vaak genoeg. Op die manier kun je het onderzoek steeds meer afbakenen en houd je een paar hypotheses over. Daar ga je mee verder."

"Belangrijk is om ook met bewoners in gesprek te gaan. Ook die kant van het verhaal is van belang. Je kunt er namelijk niet altijd vanuit gaan dat jouw hypothese klopt. Door het gesprek aan te gaan met bewoners kun je de touwtjes aan elkaar knopen," vertelt Nancy. 

Brandonderzoeker Nance onderzoekt woning na brand

De leuke kant

Elke brand is anders en je weet van te voren niet wat er gebeurt. Je hebt 24/7 een pieper bij je als je meedraait in het piket. "Ik vind het heel erg leuk om met mensen in gesprek te gaan om de oorzaak van het incident te achterhalen. Schakelen met verschillende partijen: operationele dienst, bewoners, politie. Noem maar op," vertelt Nancy vol enthousiasme.

Tips

"Ik heb zeker nog tips. Weet waar je mee bezig bent en wees jezelf bewust van de gevaren. Gooi niet zomaar een brandende peuk naar buiten. Hang thuis rookmelders op. Houd ook de trappen vrij. Probeer bij brand altijd deuren dicht te houden zodat de brand niet verder uitbreidt. Gebruik de juiste opladers bij de juiste apparatuur". Natuurlijk zijn er nog meer tips. Kijk maar eens op onze website Haaglandenveilig.nl.   

Werken bij de VRH