"Het is lastig om je voor te bereiden op techniek die er nog niet is"

15 september 2021

Paul en Ton, ploegchefs

De energietransitie is volop aan de gang. Er worden aan de lopende band uitvindingen gedaan om fossiele brandstoffen te vervangen voor volledig groene energie. Elektrische voertuigen of stroom op basis van wind- en waterkracht zijn populair én niet schadelijk voor het milieu. Deze ontwikkelingen brengen voor de brandweer uitdagingen met zich mee, want hoe brandgevoelig zijn deze uitvindingen en hoe blussen we ze als het misgaat?

Paul en Ton tussen de brandweerauto's

Een maand geleden vlogen er zonnepanelen in brand op het dak van een woning in Delft. Ton was op dat moment ploegchef op kazerne Delft en snelde met zijn ploeg naar het incident: “De brand was dusdanig ernstig dat ik opschaalde naar ‘middelbrand’. In zulke gevallen krijgt het Brandbestrijding Als Specialisme (BAS) team, gevestigd op kazerne Rijswijk, een melding.” Paul was op dat moment ploegchef op kazerne Rijswijk: “Het BAS-team bestaat nog maar drie jaar. We hebben twee jaar lang getraind en zijn nu een jaar operationeel aan de slag. Wij kunnen alle kazernes in de regio Haaglanden assisteren bij complexe incidenten. Hierbij bieden wij een vijftal opties aan: advies of beeldvorming, fognails*, CoolFire**, blusrobot*** of ventilatie****. De hoogst leidinggevende aanwezig bij een incident beslist dan of zij er gebruik van gaan maken.” Aan de hand van de gebeurtenis in Delft leggen Ton en Paul uit hoe een reguliere ploeg samenwerkt met het BAS-team.

De meerwaarde van Brandbestrijding Als Specialisme

“Bij de zonnepanelenbrand in Delft hebben we gebruikgemaakt van meerdere fognails en een ventilator”, vertelt Paul, “door de fognail kon de brand van binnenuit worden geblust. De brand woedde namelijk tussen het dak en het zonnepaneel, waardoor je van buitenaf als het ware op een glazen plaat blust. Door een gat in het dak te boren, konden de fognails naar binnen worden gebracht. De ventilator werd gebruikt om te voorkomen dat de rook zich zou verplaatsen en nog meer schade aan zou richten. Echter, zonder de samenwerking met de ploeg uit Delft konden we niks. Het BAS-team is namelijk afhankelijk van andere eenheden om bijvoorbeeld water in te kunnen zetten als we assisteren bij een incident. Zonder water kan een brand niet worden geblust. Het is dus echt een combinatie van kennis en materialen van verschillende ploegen, dat kwam in dit geval erg goed uit. Samenwerking tussen verschillende kazernes is dus erg belangrijk.”

Voorbereiden op de toekomst

“Dit zijn de branden van de toekomst”, stelt Paul, “de uitdaging hierin is dat de energietransitie sneller gaat dan wij kunnen bijbenen. Het is namelijk erg lastig om je voor te bereiden op techniek die er nog niet is. Er wordt wel iedere dienstdag geoefend. Onze oefendagen staan ook in het teken van transitie, dus we zitten zeker niet stil.” Ton vult aan: “Maar je hoeft zeker niet bang te zijn voor bijvoorbeeld zonnepanelen. Als ze goed gemonteerd worden en van goede kwaliteit zijn, is het risico op brand niet heel groot. Een vlam in de pan komt namelijk nog steeds een stuk vaker voor dan een zonnepaneel die in brand staat.”

 

*Fognails worden ingezet als de brandhaard van buitenaf lastig te bereiken is, omdat deze bijvoorbeeld in een spouwmuur of in dit geval tussen het dak en de zonnepanelen zit. Er wordt (meestal) eerst een gat geboord waarna de fognail, een soort straalpijp, wordt aangebracht. Daarna kan er gestart worden met blussen.

**Het CoolFire systeem (een type coldcutter) maakt het mogelijk om vanaf een veilige positie met een minimale hoeveelheid water een brand te blussen en zo door verlaging van temperatuur en verbeteren van zicht een veilige omgeving te creëren. De coldcutter kan bijvoorbeeld water onder hoge druk door diverse materialen heen spuiten. Denk aan steen, beton en ijzer.

***De blusrobot, ook wel LUF60 genaamd, kan ingezet worden op plaatsen waar brandweermensen niet meer veilig kunnen werken. De robot kan veel water leveren als dat nodig is en is uitgerust met moderne technieken om te blussen of een incident te verkennen.

**** De overdrukventilator is een hulpmiddel om rook en gassen bij een brand of lekkage uit een gebouw (zoals een woning) te verdrijven, zodat er meer zicht ontstaat. Hierdoor kunnen brandweermannen/-vrouwen een gebouw veilig betreden.

Werken bij de VRH