Het verlossende woord

22 november 2022

Danny & Jessica brandweervrijwilligers

Zoals we jullie vertelden in ons laatste column stond de afgelopen maand in het teken van voorbereiding voor het eindexamen.

We hadden afgesproken om al om zeven uur ‘s morgens op de examenlocatie te zijn, zodat we alle benodigde spullen gereed konden maken voor het examen. Zoals altijd haal ik Danny eerst thuis op. We waren al een tijdje op weg toen Danny vroeg om terug te keren. Zijn ontbijt lag nog thuis op het aanrecht. Van de (gezonde) spanning was hij dat vergeten! Na het ophalen van het ontbijt van Danny (Danny: dank je wel Jess), hebben we maar veel liedjes meegezongen in de auto om wat minder gespannen te worden.

Danny tilt Jessica voor brandweerwagen

Bij aankomst was er nog even tijd voor Danny om te ontbijten, voor mij om koffie te drinken en heel even tot rust te komen. Een kwartier later was het zo ver. De eerste leden van de examencommissie kwamen al binnen en de spanning steeg weer. Na het klaar zetten van alle spullen werden we door de examencommissie toegesproken. Ze vertelden wat we konden verwachten, hoe de dag er uit zou zien en wie welke rol zou krijgen bij de eerste inzet. In totaal hebben we elk twee inzetten gedraaid. De ene inzet ben je nummer drie of vier, bij de andere ben je één of twee. Nummer één en twee zijn de aanvalsploeg, nummer drie en vier de waterploeg. Zo kun je zowel je technische als je verzorgende en beveiligende skills laten zien aan de commissie.

Ondanks dat we elk mogelijk scenario geoefend hebben, vonden we het toch weer een verrassing wat het examenscenario was. Dit scenario hebben we nooit eerder geoefend en zeker niet in combinatie met meerdere slachtoffers. Snel schakelen, rustig blijven, goed communiceren met je maten en natuurlijk teamwork is nodig om een inzet tot een goed einde te brengen.

Wel zo fijn was dat we samen een koppel waren in beide inzetten. We zijn goed op elkaar ingespeeld dus ook met non-verbale communicatie zijn we een goed team.

Na een hele ochtend werken en spanning kwam het verlossende woord…..

We zijn GESLAAGD!!!!!!

Wat een opluchting. Wat een spanning. Dit is waar we al die tijd naar toe hebben geleefd. Het eindexamen THV (technische hulpverlening)/ IBGS (incidentbestrijding gevaarlijke stoffen). Het allerlaatste examen van de opleiding manschap A.

 

Werken bij de VRH