Het vuur leeft

25 mei 2023

Xander, brandweervrijwilliger in opleiding

De afgelopen weken zijn we intensief aan het oefenen voor de eerste praktijktoets brand. Deze toets bestaat uit een Transitional Attack (TA) en een opvolgende binnenaanval. De TA doe je door de binnenbrand vanaf buiten, door een opening zoals bijvoorbeeld een raam, voor het grootste deel te blussen met lage druk. Ondertussen zijn andere collega’s bezig met het voorbereiden van de daaropvolgende binnenaanval.  Deze is bedoeld om de resterende brand na de TA af te blussen van binnenuit Het brandende object.

Dat oefenen doen we met op hout gestookt vuur op de Maasvlakte. Echt vuur, geen lampjes en knetterende speakers. Dat maakt het heel realistisch! Naast deze oefening leren we ook veel over brandverloop en rookgas ontbrandingen in de verschillende containers. En dat gaat er vaak heet aan toe! De instructeurs praten over het vuur alsof het een entiteit is. Ze spreken over ‘hij’ en ‘zijn gedragingen’. Het vuur leeft! In de container voel, hoor en zie je dat ook. Het vuur ademt en het likt met zijn vlammen, snakt naar zuurstof en loopt over het plafond!

Brandweervrijwilliger Xander in de kazerne

De strijd tegen vuur en stoom

Tijdens een van mijn oefeninzetten met collega Malu werd het zo heet dat de vloer in de container de vallende druppels uit de druppelende straalpijp direct omzette in stoom. We waren toen nog niet eens in het brandende compartiment zelf! We openden de deur om het brandende compartiment te bekijken. Toen werd duidelijk dat we daar, in de deuropening, niet heel lang konden blijven zitten. Mijn knieën en armen werden zo warm dat het bijna pijn deed. We sloten de deur en besloten de brand vanuit de gang te blussen. Dit ging goed, maar het was erg warm vanwege de stoom die ontstond door de blussing. We sloten de deur daarom snel om te voorkomen dat de stoom ons verder zou ‘aanvallen’ hier aan dit vuurfront! Na een aantal keer blussen met de deur wisselend open en dicht te doen, was de brand geblust.

 

Het pad naar vuurvol vakmanschap

Na deze inzetten evalueren we altijd. De instructeurs delen de tips en tops met ons. Dit geeft veel inzage in eigen handelen door de ogen van de experts: de instructeurs van Brandweer Haaglanden. De evaluaties en oefeningen samen geven ons aspiranten de mogelijkheid om echte vakmensen te worden. Immers, brandweerwerk is vakwerk en dat nemen we bij Brandweer Haaglanden ook heel serieus! Het gaat over zaken die in de realiteit het verschil kunnen maken en dat zie je duidelijk terug aan het enthousiasme en het vuur waarmee zowel de instructeurs als de aspiranten reflecteren op de oefeningen. Gedreven en enthousiast! Het vuur leeft ook in ons ;)

Werken bij de VRH