HR-adviseur Yvonne vertelt over sollicitatieprocedure

20 januari 2023

Yvonne van den Berg, HR-adviseur

Yvonne is één van onze HR-adviseurs. Ze werkt al 23 jaar met veel plezier bij Veiligheidsregio Haaglanden (VRH) en heeft veel nieuwe collega’s aangenomen. “Met mijn werk draag ik direct bij aan het reilen en zeilen van de organisatie. Bij het aannemen van nieuwe kandidaten kijk ik altijd of iemand bij het team en bij onze werkcultuur past. Ik vind het altijd leuk als iemand iets nieuws en prikkelends meeneemt, maar tegelijkertijd ook niet bang is om aan te geven: ‘hier kan ik nog in groeien’!” We stelden Yvonne een aantal vragen over het sollicitatieproces bij de VRH en over hoe kandidaten zich het beste kunnen voorbereiden. 

Yvonne, HR-adviseur bij de VRH

Hoe ziet het sollicitatieproces bij de VRH eruit?
“Het sollicitatieproces ziet er bij iedere functie in grote lijnen hetzelfde uit. Nadat we motivatiebrieven en CV’s hebben ontvangen, starten we met een briefselectie. Samen met de leidinggevende en een teamlid bekijken we de brieven. We bespreken de kandidaten: welke competenties heeft de kandidaat? Wat is zijn/haar motivatie om bij ons te werken? Gezamenlijk bepalen we wie we willen uitnodigen voor een gesprek. Na dit gesprek, volgt er soms nog een tweede gesprek met andere teamleden. Afhankelijk van het soort functie, vragen we sollicitanten ook weleens om een casus uit te werken of een assessment te maken.”

Waar kijk je naar in zo’n brief en CV?
“Het belangrijkste is natuurlijk dat er een zo goed mogelijke match is tussen de (competenties van de) sollicitant en het functieprofiel. Of dat wij potentie zien in een kandidaat. Maar wat ik ook erg belangrijk vind, is of de brief mij nieuwsgierig maakt. Is het een plichtmatige brief of zit er moeite in? Wat roept het op bij mij?

Wat vind jij persoonlijk belangrijk bij een sollicitant/sollicitatie?
“Ik vind het belangrijk dat een kandidaat zich goed voorbereidt op het gesprek. Daarnaast let ik er natuurlijk ook op of er een klik is. Loopt het gesprek goed? Zou deze kandidaat binnen dit team passen? Ook vind ik het belangrijk dat een kandidaat beschikt over zelfinzicht. Waar kan hij of zij meerwaarde bieden in dit team, maar ook: waar moet diegene nog aan werken? Niemand sluit 100% aan op een functie en niemand is perfect.”

Hoe kunnen sollicitanten zich het beste voorbereiden op een gesprek bij de VRH?
“Het allerbelangrijkste is dat kandidaten zichzelf zijn. Daar hebben we allebei het meeste aan! En qua voorbereiding dat zij zich verdiepen in onze organisatie en op de functie waar ze op solliciteren. Er is hartstikke veel informatie op onze website en social mediakanalen te vinden. Bij vragen kunnen kandidaten ook altijd bellen met een contactpersoon. Ik adviseer kandidaten altijd om dit te doen, daar is het immers voor!" 

Tot slot; wat maakt de VRH zo’n leuke werkgever?
“Na een leuke stage bij Brandweer Haaglanden en na afronding van mijn studie, wilde ik heel graag terugkomen. De VRH is een fijne, warme en uitdagende werkgever en het werken voor een maatschappelijke organisatie boeit mij nog steeds. Het werk is veelzijdig, er zijn veel kansen om door te ontwikkelen en onze werkomgeving verandert constant dus geen dag/maand/jaar is hetzelfde.”

Werken bij de VRH