“Ik had dan wel net mijn diploma op zak, het vak moest ik nog leren"

01 februari 2022

Ralph, beleidsmedewerker Risicobeheersing

Regelmatig lees je in onze verhalen dat onze werknemers al tientallen jaren met plezier werkzaam zijn bij de Veiligheidsregio Haaglanden (VRH). Maar voor starters op de arbeidsmarkt is er binnen de VRH ook ruimte. Ralph is daar een voorbeeld van. Hij ging als net afgestudeerde van de HBO-studie Integrale Veiligheidskunde aan de slag op de afdeling Risicobeheersing. Inmiddels is hij hier al vier jaar met veel plezier werkzaam.

 “Van jongs af aan had ik interesse in het werk van de brandweer, maar toen ik de vacature bij Omgevingsveiligheid (een van de teams binnen Risicobeheersing) zag, wist ik niet dat dit soort werk ook bij de brandweer hoort. Risicobeheersing houdt zich bezig met het veilig inrichten van de regio. Als je nu naar buiten kijkt, dan heeft de brandweer over bijna alles wat je ziet meegedacht en geadviseerd: zijn de gebouwen brandveilig? Zijn de wegen breed genoeg voor hulpverleningsvoertuigen? Zijn er genoeg bluswatervoorzieningen? Kan een hulpverleningsvoertuig parkeren om bij een incident te komen? Dit klonk als leuk werk, dus ik nam contact op met de VRH.”

Ralph

Geen ervaring? Je gaat het leren!

Geen of weinig werkervaring hebben, hoeft geen probleem te zijn binnen de VRH. Ralph vertelt: “Ik had dan wel net mijn diploma op zak, het vak moest ik nog leren. Als ‘adviseur omgevingsveiligheid’ ging ik mij bezighouden met het adviseren over een veilige fysieke leefomgeving. Mijn nieuwe collega’s ontvingen mij met open armen en namen me direct mee op pad en leerden me veel. Er hing daarnaast een fijne sfeer in het team en ik had veel leuke collega’s. In korte tijd kwam ik erachter hoe dynamisch en leuk het werkveld binnen Risicobeheersing is.”

Beleid is niet saai

Ralph vertelt: “Binnen de VRH word je gestimuleerd om je met onderwerpen bezig te houden waar jouw interesse ligt. Zo ontwikkelde ik in mijn eerste jaren bij de VRH steeds meer interesse in beleid en mocht ik na drie jaar de overstap maken naar team Beleidsontwikkeling. Als student kwam vaak ter sprake dat beleid ‘saai en stoffig’ is. Vanaf het eerste moment dat ik bij de VRH aan de slag ging, kreeg ik door dat beleid alles behalve saai is! Je bent dagelijks bezig met de actualiteit en jezelf creatief uitdagen om ingewikkelde materie te vertalen naar een duidelijke boodschap.” Daarnaast is Ralph in de eerste jaren dat hij voor de VRH werkte, ook verder gaan studeren (Master Bestuurskunde), wat enorm werd aangemoedigd door zijn teamhoofd: “De theorie uit de studie kon ik direct toepassen in de praktijk. Dat was dus een perfecte combinatie.”

Ben jij net of bijna afgestudeerd en op zoek naar een (eerste) baan, net als Ralph destijds? Houd dan het vacature-overzicht in de gaten!

Werken bij de VRH