"Ik maak een digitale kaart, waar bevinden zich bijvoorbeeld kwetsbare instellingen bij een incident"

30 september 2021

Thierry, piket Plotter CoPi

Thierry ging in het jaar 2000 aan de slag bij de brandweer als vrijwilliger. Een jaar later werd hij beroepsbrandweerman en na heel wat jaren toch weer vrijwilliger. Op dit moment werkt hij al zo’n acht jaar op kantoor voor de brandweer, op de afdeling Operationele Voorbereiding. Toch kon hij het operationele niet helemaal loslaten en vond hij naast zijn kantoorfunctie een piketfunctie die perfect op zijn kantoorbaan aansluit.

Operationele Voorbereiding voor onze brandweermannen en -vrouwen

De afdeling Operationele Voorbereiding is de hele dag bezig om de brandweermannen en -vrouwen met de juiste informatie de straat op te sturen. Hierbij kun je denken aan het in kaart brengen van wegafzettingen of andere situaties die van invloed kunnen zijn op het brandweerwerk. Thierry: “Ik werk voor het domein ‘Operationele Informatievoorziening’ (OIV). Ik houd me voornamelijk bezig met informatie doorspelen naar onze brandweercollega’s op straat via automatische systemen. Data is dus van groot belang. Er zit bijvoorbeeld een tablet in elke tankautospuit waarop zij belangrijke informatie digitaal kunnen inzien. Zo gaan zij voorbereid en voorzien van nuttige informatie richting een incident."

Collega Thierry poseert bij auto van de brandweer

Van kantoor naar een incident ter plaatse als Plotter CoPi

Ook al heeft Thierry het op kantoor erg naar zijn zin, toch miste hij het operationele werk: “Vooral bij grote incidenten vond ik het jammer dat ik geen directere bijdrage kon leveren. Ik wil graag helpen.” Toen de piketfunctie van Plotter CoPi vrijkwam, solliciteerde Thierry daarom gelijk. Een Plotter CoPi komt ter plaatse bij grote incidenten waarbij GRIP (Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijdingsprocedure) wordt afgegeven en neemt dan plaats in de ‘CoPi-bak. Dat is de plek waar bij GRIP-situaties  leidinggevenden en ondersteunende functionarissen van verschillende hulpdiensten bij elkaar zitten om te vergaderen en belangrijke beslissingen te nemen. De plotter is tijdens zo’n vergadering verantwoordelijk voor het maken van het visuele, digitale plaatje van het incident. Thierry vertelt: “Ik teken op een digitale kaart waar het incident is, waar kwetsbare instellingen (zoals ziekenhuizen, scholen etc.) zich bevinden, welke kant een gaswolk opwaait en dat soort belangrijke dingen. Zo weet men bijvoorbeeld of er grote groepen mensen moeten worden geëvacueerd die gevaar lopen. Deze kaart met informatie wordt vervolgens bekeken door alle betrokken hulpdiensten, waaronder de meldkamer. Omdat het gaat om een GRIP-situatie waarbij alle hulpdiensten betrokken zijn (multidisciplinair noem je dat), maak ik de kaart niet alleen voor de brandweer, maar ook voor de politie en ambulance.”

Ervaring als Plotter

Een GRIP-situatie komt gelukkig niet vaak voor, daarom hoeft Thierry ook niet vaak uit te rukken. Het eerste incident waarbij Thierry werd opgeroepen, zal hij echter niet snel vergeten. Dat was namelijk tijdens het vreugdevuur in Scheveningen in 2019, die omsloeg in een vuurregen: “Ik voelde me nadien erg voldaan over mijn werk en was blij dat ik kon helpen. In de tussentijd blijf ik veel oefenen, want tegenwoordig schieten nieuwe soorten van datastromen snel uit de grond. Het is dus erg belangrijk om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen en alles onder de knie te houden.”

Werken bij de VRH