“Ik draai volledig mee in het rooster, ook tijdens de ramadan"

25 april 2022

Soufian, beroepsmanschap

De laatste week van de ramadan is ingegaan. Soufian startte vorig jaar april aan de Voltijds Leergang manschap bij Brandweer Haaglanden. Inmiddels heeft hij deze positief afgerond en draait hij sinds oktober 24-uursdiensten als manschap bij kazerne Pijnacker-Nootdorp. Hoe is het om mee te doen aan de ramadan tijdens die 24-uurs diensten? Soufian vertelt er meer over.

Start van de dienstdag

“De dagen zijn wat korter dan vorig jaar. Het verschilt namelijk per jaar wanneer de ramadan valt. Het vasten begint van zonsopgang tot zonsondergang. Als ik dienst heb, betekent dit dat ik rond 04.30 uur opsta en begin met een stevig ontbijt. Dat is overigens niet heel anders dan normaal als ik dienst heb. Ik woon namelijk in Amsterdam en ga vroeg weg om voor de spits uit te rijden en ruim op tijd, rond 07.00 uur, op de kazerne te zijn. Omdat ik stevig ontbijt, kom ik zeer voldaan aan. Iedereen start dan met een kop koffie, die sla ik over.”

Gedurende de dag

“Ik draai volledig mee in het rooster, ook tijdens de ramadan. Ik sta voor deze maand zo’n negen diensten ingepland, daar zitten ook Aanvulling Operationele Dienst (AOD)-dagen bij. Ik functioneer op een normale manier en doe gewoon aan alle dagonderdelen mee en uiteraard ruk ik ook uit. Denk bij dagonderdelen onder andere aan oefenen en boodschappen doen. Qua maaltijden sla ik eigenlijk alleen de lunch over, maar het is niet zo dat ik dat naast de ramadan nooit doe. Iedereen slaat wel eens een maaltijd over door drukte of wat dan ook. Pijnacker-Nootdorp is een wat rustigere kazerne qua uitrukken, dus daar heb ik in deze maand wel geluk mee. Uiteraard is het zo dat als we echt een heftige uitruk hebben met veel hitte en intensiviteit, ik voor mijn eigen én andermans veiligheid niet aan water en/of eten ontkom. Met de ramadan is het zo dat je het op andere dagen mag inhalen. Dat geldt ook als je bijvoorbeeld ziek bent of op reis. Sommigen mogen vanwege gezondheidsredenen trouwens helemaal niet meedoen. Eigen veiligheid en gezondheid staat altijd voorop.”

Soufian bij een brandweervoertuig

Koken en sporten

“Binnen de brandweer doen we alles samen, dat betekent ook samen koken, sporten en eten. Ik kook mee, maar eet dan wat later als de zon onder is. Voor de gezelligheid zit ik wel aan tafel, soms ruim ik wat eerder af, dat is dan weer een voordeel voor de rest. Ik ben binnen mijn kazerne de enige die meedoet aan de ramadan. Ik merk dat, ondanks dat collega’s ook in andere ploegen meedraaien en gewend zijn aan collega’s die meedoen aan de ramadan, de ploeg het soms lastig vindt en zich weleens schuldig voelt. Dat is, met alle respect, echt totaal niet nodig. Ze hoeven zich geen zorgen te maken om mij of zich schuldig te voelen, dat benadruk ik ook vaak. Uit automatisme wordt vaak nog wel gevraagd: ‘Wil je ook koffie, thee, wat eten of iets anders?’ Achteraf verontschuldigen ze zich dan, ik moet daar wel om lachen! Het is ook zo’n automatisme en collegialiteit om anderen te vragen of ze ook wat willen. Daarnaast ben ik buiten de ramadan ook niet de hele dag aan het eten en drinken, dus het is echt niet zo dat ik heel veel mis. Ik zie het eigenlijk als één maaltijd die ik oversla en dat is de lunch.

Vaak sporten we ’s avonds na het eten nog, dat is voor mij nu wat later. Ik eet tijdens de ramadan namelijk rond 21.00 uur. Ik betrap mezelf erop dat ik bij de brandweer wat meer eet dan thuis, dus merk wel dat ik het sporten soms oversla of wat minder zwaar train vanwege een volle buik. De ploeg heeft na 21.00 uur een opgelucht gevoel als ze weten dat ik mijn maaltijd ook weer binnen heb en er tegenaan kan!

’s Morgens vroeg gaat de wekker weer vroeg tijdens de dienstdag, rond 04.00 uur. Ik eet dan iets functioneels, kwark met wat fruit bijvoorbeeld. Wat ik eet als er precies op dat moment een uitruk is? Er ligt in de brandweerwagens altijd wel iets te eten en drinken, zoals water, een mars, een ontbijtkoek of iets anders dat ik dan even snel kan nemen. Dat is heel fijn!”

Verschil met de opleiding

“Vorig jaar deed ik mee tijdens de opleiding. Toen draaide ik dagdiensten van 07.30 tot 17.00 uur. Dat is anders dan 24-uursdiensten. Daarentegen werkte ik wel meer dagen in de week, dus toen heb ik zo’n twintig dagen gevast op het werk, dat zijn nu zo’n negen 24-uursdiensten gedurende de maand. Vorig jaar hadden we tijdens de opleiding in de maand van de ramadan veel theorielessen. Daar had ik toen ook wel geluk mee. Ik denk dat als de ramadan toen precies viel met de praktijkoefeningen die echt wel flink pittig waren, ik ervoor moest kiezen om wat dagen later in te halen. Dat kan je ook vergelijken met topsporters die er soms ook voor kiezen om tijdens wedstrijden niet te vasten en dezen dagen later in te halen. De een is daar harder in dan de ander. Het is het altijd aan iemand zelf om te bepalen hoe hij of zij deze maand doorkomt, maar nogmaals; de veiligheid van jezelf én anderen staat altijd voorop!”

 

 

Werken bij de VRH