"Mij bezighouden met organisatievraagstukken, maar ook een bijdrage leveren aan een veiligere samenleving"

23 augustus 2022

Yuri en Nick, Officier van Dienst

Yuri en Nicky begonnen in september 2020 met de voltijds Officieren opleiding die zij afgelopen maart met succes afrondden. Vrij snel daarna startten zij een inwerktraject waarin zij negen tot twaalf maanden 24-uursdiensten meedraaien. Beide heren vertellen over hun keuze om Officier van Dienst (OvD) te worden, wat de opleiding inhoudt en delen hoe het hun tot nu toe bevalt.

Portretfoto van Yuri en Nicky

Een nieuwe stap nemen

Zowel internen als externen kunnen solliciteren op de functie OvD. Destijds werkte Yuri al onderdeel voor de Veiligheidsregio Haaglanden en Nicky nog niet. Na een jaar als manschap bij kazerne Stadshart in regio Haaglanden actief te zijn, besloot Yuri het roer om te gooien en te solliciteren op de voltijds officieren opleiding. “Het werk als manschap vind ik erg leuk, maar met mijn HBO-diploma wist ik dat deze opleiding ook een optie was. Ik heb gekeken naar de investering die ervoor nodig was. Dit moment was voor mij in verband met mijn thuissituatie het beste moment om die overstap te maken.” Nicky daarentegen werkte nog niet voor de Veiligheidsregio Haaglanden en studeerde Sociologie en Bestuurskunde. Hij wilde alleen niet voor de baas of zijn eigen portemonnee werken: “Ik wilde graag werk doen dat er toe doet. Mijn oom zat vroeger bij de brandweer en dat inspireerde mij om dit vakgebied in te slaan. Deze functie is perfect voor mij. Aan de ene kant kan ik mij bezighouden met organisatievraagstukken, maar aan de andere kant ook taken op straat uitvoeren en een bijdrage leveren aan een veiligere samenleving.”

Anderhalf jaar de opleiding volgen

Als OvD organiseer je de bestrijding van een incident. Zij komen ter plaatse bij grotere en complexere incidenten als er meerdere brandweereenheden aan het werk zijn. Waar zo’n eenheid bezig is met de bestrijding van een specifiek stuk van het incident, is de OvD verantwoordelijk voor het gehele incident. De eerste taak is om overzicht te brengen in een vaak onoverzichtelijke situatie. Zo wordt er onder andere nagedacht over de inzettactiek, de prioriteiten en ondersteuning.

“Om OvD te worden, moet je anderhalf jaar de voltijd officieren opleiding volgen. Deze is opgedeeld in drie blokken van een half jaar. Het eerste blok concentreer je je op het behalen van je manschapspapieren, daarna die van bevelvoerder en tot slot die van officier,” vertelt Yuri. Nicky vult aan: “Tijdens de opleiding krijg je zowel met de warme als de koude kant te maken, zo is de functie namelijk ook opgedeeld. De warm kant is de praktische kant, het werk op straat. De koude kant is beleid, ofwel kantoorwerk. Twee dagen krijg je les in beleidsmatige vakken, één dag ben je bezig met zelfontwikkeling en de andere twee dagen ben je praktisch bezig. Uiteindelijk doe je in alles examen wil je uiteindelijk OvD worden.”

24-uursdiensten: Meedraaien met het echte werk

Yuri is erg enthousiast over de 24-uursdiensten: “Meedraaien is tot nu toe het leukste wat we gedaan hebben. Binnen de opleiding leer je niks regio specifieks, dus het is erg interessant om te zien hoe het er hier in Haaglanden aan toe gaat. Daarnaast zie je ook waar je het de afgelopen anderhalf jaar allemaal voor gedaan hebt. De 24-uursdiensten zijn erg leerzaam. We krijgen namelijk alle ruimte om mee te denken en om vragen te stellen. Ik voel me niet een stagiair omdat we gelijkwaardig behandeld worden.”

Nicky heeft het ook enorm naar zijn zin: “Door mee te draaien, krijg je een goed beeld van het werk dat je uiteindelijk gaat doen. Het is interessant om de verschillen in ervaring en aansturing van de officieren mee te krijgen. Daarin kies je dan ook weer je eigen stijl. Ik kijk er naar uit om de organisatie beter te leren kennen en mij vakinhoudelijk te ontwikkelen.”

“Het werk is ontzettend uitdagend, de verdeling tussen 24-uursdiensten draaien en het beleidsmatige werk vind ik perfect. Ik hoop dit jaar genoeg mee te maken en mij te ontwikkelen om volgend jaar in januari vol vertrouwen zelfstandig binnen deze functie aan de slag te kunnen,” sluit Yuri af.

Werken bij de VRH