Anti-terrorisme oefening in Den Haag

28 november 2018

Tijdens de eerste uren na een terroristische aanslag is samenwerking tussen de verschillende hulpdiensten van levensbelang. Om snel en daadkrachtig te kunnen handelen oefenen de hulpdiensten in de regio Haaglanden gezamenlijk in het optreden bij incidenten met grof en extreem geweld. 

Samenwerking van levensbelang

De kans op een terroristische aanslag in Nederland is substantieel. We kunnen niet alles voorkomen, maar we kunnen ons wel goed voorbereiden door gezamenlijk te oefenen. Aan de oefeningen hebben Brandweer Haaglanden (o.a. het Quick Response Team), de Politie eenheid Den Haag en de Dienst Speciale Interventies (DSI), de ambulancedienst, de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) en de Geneeskundige Hulp bij Ongevallen Rampen (Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio) deelgenomen. Deze oefeningen maken deel uit van een grotere oefencyclus waarbij eenheden hun werkwijze in gezamenlijkheid in de praktijk beoefenen om zich op die manier voor te bereiden als er echt iets aan de hand is.

Zo realistisch mogelijk

De deelnemende hulpdiensten kregen realistische oefenscenario’s voor hun kiezen. De hulpdiensten werden geconfronteerd met veel slachtoffers en mensen in paniek na een schietpartij, waarbij de schutter zich nog in het pand bevond. De politie overmeesterde de schutter, waardoor er een veilige werkplek ontstond voor de brandweer en de ambulancedienst die de slachtoffers redden en evacueren. De medewerking van professionele lotusslachtoffers én studenten van het ROC Mondriaan als figuranten, maakten de oefeningen levensecht. De oefeningen hebben plaatsgevonden in oktober en november op verschillende locaties in Den Haag: het Juliana Kinderziekenhuis aan de Sportlaan (leegstaand deel), de Sportcampus in het Zuiderpark en het Dakota Theater aan de Zuidlarenstraat.

Hulpverleners helpen vrouw op de grond

Meer nieuws

""

Kazerne Monster bedankt tieners voor hulp tijdens brand Poeldijk

28 februari 2024

Op vrijdagavond 2 februari brak er een grote brand uit in een bedrijfspand aan de Jupiter in Poeldijk. Dankzij een slimme actie van Jordy (17) Robbie (17) en Jay (16) kon de brandweer de achterkant...

Lees meer »
Een afbeelding met de tekst Jaaroverzicht 2023 en het logo van de veiligheidsregio Haaglanden

Jaaroverzicht 2023

30 januari 2024

Ook in 2023 zijn er weer veel incidenten bestreden, is er veel geoefend, hebben we preventief opgetreden en brachten we veel adviezen uit. Benieuwd naar de cijfers en hoogtepunten van 2023?

Lees meer »
""

Duurzaamheid in de praktijk

16 januari 2024

Ook wij dragen ons steentje bij aan het milieu. De afgelopen maanden hebben er al veel zichtbare én onzichtbare veranderingen plaatsgevonden.

Lees meer »