Betere en snellere beeldvorming door vernieuwd camerasysteem

04 oktober 2022

Veiligheidsregio Haaglanden heeft een vernieuwd camerasysteem op de hoogwerker van brandweerkazerne Loosduinen. Het systeem is beter en sneller dan het huidige systeem. Hierdoor beschikt de brandweer over zowel thermisch als optisch beeld vanuit de hoogwerker. De beelden kunnen door een livestream via verschillende toestellen bekeken worden. Dit helpt in de beeldvorming van een incident en in de bestrijding ervan.

Hoogwerkers zijn voertuigen, waarmee werkzaamheden op hoogte uitgevoerd kunnen worden. Een aantal van de hoogwerkers van Brandweer Haaglanden is sinds een aantal jaar voorzien van een camerasysteem. Dit systeem is in de loop van de jaren verouderd. Bart, brandweerman en instructeur op kazerne Loosduinen, vond dat het beter kon en diende een verbetervoorstel in. “De brandweer kan veel meer uit een camerasysteem halen dan dat we tot nu toe deden” licht Bart toe.

Pilot met nieuw camerasysteem

Op basis van Bart zijn verbetervoorstel vond een pilot plaats met een nieuw camerasysteem. Bas en Stefan, beiden beleidsmedewerker bij Veiligheidsregio Haaglanden, hielpen hem hierbij. “Een nieuw camerasysteem kan niet zomaar geplaatst worden. Daarvoor moeten een aantal zaken uitgezocht en vastgelegd worden, denk bijvoorbeeld aan privacy en gegevensbescherming. Daarnaast is het belangrijk om te testen met collega’s van verschillende kazernes en met verschillende specialismes. Daarbij kijken we bijvoorbeeld naar de bruikbaarheid van het systeem en de meerwaarde die dit heeft voor het operationele werk” vertellen Bas en Stefan.

Na een succesvolle pilot zijn de ervaringen en bevindingen gedeeld met de projectgroep die zich over de aanbesteding van nieuwe redvoertuigen ontfermd. Zij nemen de ervaringen mee in het  aanbestedingstraject. “Het is nog even afwachten of straks alle hoogwerkers met het nieuwe systeem worden uitgerust, dat hopen wij natuurlijk wel!” vertelt Stefan.

Beeldvorming en veiligheid

“Het nieuwe systeem is niet alleen sneller en makkelijker in gebruik, het gaat ons operationeel ook  enorm helpen. Zo kunnen collega’s, zoals de Officier van Dienst, al aanrijdend of eenmaal ter plaatse de beelden bekijken van de brand. Daarnaast biedt het ook een stuk veiligheid. Bij een grote brand hoeft er nu bijvoorbeeld geen brandweerman of -vrouw meer in de korf van de hoogwerker te staan om een beeld op te doen. Dat doet de camera voor ons.” lichten de mannen toe.

Brandweermannen in een hoogwerker

Meer nieuws

Burgemeester Van Zanen hijst de rood met gele vlag op het strand. Om hem heen staan collega's van de politie, brandweer en lifeguards

Strandseizoen 2024 is geopend

25 april 2024

In Nederland start op 1 mei officieel het buitenzwem- en strandseizoen. Het elf kilometer lange strand van Den Haag wordt vanaf deze datum bewaakt door de lifeguards van Veiligheidsregio Haaglanden...

Lees meer »
""

Kazerne Monster bedankt tieners voor hulp tijdens brand Poeldijk

28 februari 2024

Op vrijdagavond 2 februari brak er een grote brand uit in een bedrijfspand aan de Jupiter in Poeldijk. Dankzij een slimme actie van Jordy (17) Robbie (17) en Jay (16) kon de brandweer de achterkant...

Lees meer »
Een afbeelding met de tekst Jaaroverzicht 2023 en het logo van de veiligheidsregio Haaglanden

Jaaroverzicht 2023

30 januari 2024

Ook in 2023 zijn er weer veel incidenten bestreden, is er veel geoefend, hebben we preventief opgetreden en brachten we veel adviezen uit. Benieuwd naar de cijfers en hoogtepunten van 2023?

Lees meer »