Bezoek van het Korps Brandweer Suriname aan Brandweer Haaglanden

07 november 2022

Brandweer Haaglanden ontving afgelopen week speciaal bezoek: commandant Jakhari en plaatsvervangend commandant Edam van Korps Brandweer Suriname. Tijdens hun werkbezoek maakten zij nader kennis met Brandweer Haaglanden en zijn de gezamenlijke plannen nader besproken.

De brandweerkorpsen van Suriname en Haaglanden zijn in 2017 een samenwerkingsverband aangegaan. Zij wisselen kennis met elkaar uit over het brandweervak. Daarnaast ontvangt het Korps Brandweer Suriname spullen die in Haaglanden niet meer worden gebruikt. Tijdens het afgelopen werkbezoek gingen commandant Jakhari en plaatsvervangend commandant Edam op bezoek bij verschillende afdelingen en kazernes binnen onze Veiligheidsregio. Ook een bezoek aan verschillende externe locaties stond op de planning. De heren Jakhari en Edam vertellen erover:

Hoe was jullie bezoek aan Brandweer Haaglanden?

“We hebben een druk programma gehad met lange dagen, maar daardoor hebben we veel gezien en geleerd. We hebben bijvoorbeeld een oefening ‘middelbrand’ bijgewoond in ’s-Gravenzande, we bezochten een oefenvliegtuig op Schiphol en waren bij de overdracht van het nieuwe blusvoertuig van kazerne Naaldwijk. Ook gingen we woensdag naar de zeer grote brand in Den Haag. Daar konden we onder andere de drone en blusrobot in actie zien. Daar hadden wel al veel over gehoord. Het was mooi en leerzaam om te zien hoe de theorie en praktijk bij deze grote brand samenkwamen.”

Wat heeft jullie het meest verrast/verbaasd over de brandweer hier?

“Het materieel is heel anders. Hier in Haaglanden zijn er hoogwerkers. In Suriname hebben we een autoladder. Ook de adembescherming is totaal andere apparatuur. Verder is de inrichting van de kazernes heel anders, maar we zijn ook tevreden met wat we in Suriname hebben. We hebben geleerd dat je het moet doen wat binnen je vermogen ligt. De rest is mooi meegenomen. De veiligheid van de brandweer staat natuurlijk voorop en dat is hetzelfde in zowel Suriname als in Haaglanden.

Wat ons ook opvalt is de flexibiliteit en openheid van de collega’s hier. Er wordt niks opgedragen en niks is belerend. Dat vinden we fantastisch. We gaan er samen voor.”

Suriname bezoek

Wat nemen jullie mee naar huis aan nieuwe informatie en inspiratie?

“We werken in Suriname al wel met statistieken, maar Brandweer Haaglanden is al veel verder met informatie verzamelen op diverse gebieden. Bijvoorbeeld over het type voertuig, het aantal voertuigen en incidenten. Dat gaan we sowieso meenemen.

We vinden het heel fijn dat we stappen kunnen maken. We hoeven er nog niet direct te zijn, maar de volgende stap in de goede richting is al goed.”

Wat kunnen wij van jullie leren?

“Slangen en reptielen vangen is in Nederland niet zo relevant, dus die kennis hoeven wij niet te delen. Waar we in Suriname ook veel mee te maken hebben, zijn natuurbranden. Daar kunnen wij onze kennis over delen, wat voor het kustgebied van Haaglanden van toepassing kan zijn.

Daarnaast hebben we in Suriname een andere mindset: ‘Ook al hebben we minder (financiële) middelen, incidenten blijven we hoe dan ook bestrijden, maar dan wellicht op een andere manier.’ Dat was voor veel VRH-collega’s een eyeopener.”

Suriname bezoek

Het samenwerkingsverband tussen Brandweer Haaglanden en het Korps Brandweer Suriname is in volle gang. Afgelopen zaterdag is er een Nederlandse delegatie aangekomen in Suriname om dit voort te zetten. Er wordt onder andere gewerkt aan het opleiden van officieren, instructeurs bijscholen en het adviseren op bouwplannen. In 2023 staan daarom alweer een aantal uitwisselingen op de planning. Houd vrh.nl en de socialmediakanalen van de VRH in de gaten om op de hoogte te blijven van het verloop en de voortgang van de samenwerking tussen Brandweer Haaglanden en het Korps Brandweer Suriname.

Meer nieuws

De Lier wint brandweerwedstrijden
Beeld: Carolien Valstar

12 september 2023

Kazerne De Lier wint brandweerwedstrijden 2023

Op zaterdag 9 september vonden de jaarlijkse brandweerwedstrijden plaats. De ploeg van kazerne De Lier won en mag zich landskampioen 2023 noemen.

Lees meer »
Tekenmoment nieuwe hoogwerkers

24 augustus 2023

Bestelling tien nieuwe hoogwerkers voor Brandweer Haaglanden

Vandaag ondertekent Esther Lieben, commandant Brandweer Haaglanden, de opdracht voor tien nieuwe hoogwerkers (redvoertuigen) van Kenbri Fire Fighting. Kenbri, leverancier van materialen en voertuigen...

Lees meer »
Commandant Brandweer Haaglanden Esther Lieben

09 augustus 2023

Brandweer Haaglanden bereidt zich voor op risico’s energietransitie en pleit voor wet- en regelgeving

Verduurzaming en energietransitie zijn goede ontwikkelingen. Zonnepanelen, elektrische auto’s en nieuwe manieren om energie op te wekken zijn niet meer uit ons straatbeeld weg te denken.

Lees meer »