Brandweer Haaglanden en Haagse Hogeschool slaan handen ineen om rookmelderplicht onder de aandacht te brengen

09 juni 2022

Op 1 juli a.s. is het voor alle inwoners van Nederland verplicht om een rookmelder in huis op te hangen. Inmiddels is een landelijke campagne van start gegaan en herinnert Brandweer Haaglanden regelmatig de burgers over de rookmelderplicht via haar online kanalen, ook worden er  brandveiligheidsactiviteiten georganiseerd. Onder het mom van ‘samen bereiken we meer’ is er samengewerkt met studenten van de Haagse Hogeschool om de rookmelderverplichting onder de aandacht te brengen.

 

Eén middag, twee doelgroepen

Twee groepen studenten van de opleiding Bestuurskunde aan de Haagse Hogeschool gingen enthousiast aan de slag om inwoners van de Schilderswijk en Transvaal te informeren over de rookmelderplicht. Op 10 mei trapte de eerste groep af met een voorlichting in buurthuis De Mussen in de Schilderswijk. De studenten gaven een voorlichting over het belang van rookmelders en hadden een interactieve quiz voorbereid met als prijs… hoe kon het ook anders, een rookmelder! Dezelfde groep verplaatste zich vervolgens naar buurthuis Mandelaplein in Transvaal om dezelfde voorlichting te geven en de quiz te spelen. Zo zijn in één middag, twee verschillende doelgroepen bereikt.

Groepje studenten voor de brandweerauto

Brandweer speeldag

Op 8 juni vond de activiteit van de tweede groep studenten plaats. Zij kozen ervoor om heel andere doelgroepen te betrekken bij de rookmelderplicht, namelijk basisschoolkinderen. Op deze manier proberen de studenten de ouders van de spelende kinderen te informeren over de rookmelderplicht.  Tijdens een spelmiddag bij stichting Haagse Hopjes in Transvaal gingen kinderen de strijd met elkaar aan tijdens watervoetbal, een obstakelbaan en nog veel meer leuke brandweer gerelateerde spellen. Ook een rondleiding rondom en in de brandweerauto kon niet ontbreken! De winnaars van de spelletjes kregen een leuke brandweer goodiebag met onder andere een rookmelder.

 

Succes!

Al met al waren de twee projecten van de studenten van de Haagse Hogeschool een succes. Inwoners zijn – in hun eigen wijk - geïnformeerd over de rookmelderverplichting. Ook zijn er tientallen rookmelders uitgedeeld en heeft de samenwerking tussen de brandweer en de Haagse Hogeschool een boost gekregen! Zo werken we met elkaar aan een (brand)veilig Haaglanden.

Studenten geven een presentatie over rookmelders

Meer nieuws

""

Kazerne Monster bedankt tieners voor hulp tijdens brand Poeldijk

28 februari 2024

Op vrijdagavond 2 februari brak er een grote brand uit in een bedrijfspand aan de Jupiter in Poeldijk. Dankzij een slimme actie van Jordy (17) Robbie (17) en Jay (16) kon de brandweer de achterkant...

Lees meer »
Een afbeelding met de tekst Jaaroverzicht 2023 en het logo van de veiligheidsregio Haaglanden

Jaaroverzicht 2023

30 januari 2024

Ook in 2023 zijn er weer veel incidenten bestreden, is er veel geoefend, hebben we preventief opgetreden en brachten we veel adviezen uit. Benieuwd naar de cijfers en hoogtepunten van 2023?

Lees meer »
""

Duurzaamheid in de praktijk

16 januari 2024

Ook wij dragen ons steentje bij aan het milieu. De afgelopen maanden hebben er al veel zichtbare én onzichtbare veranderingen plaatsgevonden.

Lees meer »