Brandweer Haaglanden overhandigt eerste brandweermotor aan de Stichting Historisch Brandweermaterieel

22 maart 2022

Vanmiddag overhandigde Martin Evers, plaatsvervangend Commandant Brandweer Haaglanden, de eerste brandweermotor die Haaglanden operationeel inzette, aan de Stichting Historisch Brandweermaterieel. De Motor Ondersteuning Brandweer (MOB) was een van de eerste pilots van Vernieuwde Repressie; het leveren van maatwerk binnen brandweerzorg. De resultaten van deze pilot gaven genoeg aanleiding om de MOB actief in te zetten binnen onze brandweerzorg. De eerste brandweermotor is acht jaar operationeel geweest en wordt nu overgedragen aan de Stichting Historisch Brandweermaterieel. “Belangrijk dat mensen de geschiedenis van de brandweer kennen, want zonder geschiedenis geen heden en zonder heden geen toekomst”, aldus Martin.

De eerste brandweermotor werd gemaakt in Denemarken en is in 2012 aangeschaft. Deze eerste motor was uitgerust voor 80% brandweertaken en 20% dienst- en hulpverleningstaken. De pilot duurde vijf jaar en al tijdens deze pilot bleek dat de brandweermotor verbeterd moest worden, waardoor deze ingezet kon worden voor 80% dienst- en hulpverleningstaken en 20% brandweertaken (denk aan het blussen van kleine brandjes). Zodoende is de brandweermotor in 2014 omgebouwd.

Het idee was om één brandweermotor te gebruiken voor heel de regio, maar toch bleek dat één motor niet voldoende was. Er is daarom nog een tweede motor aangeschaft. Op dit moment werken er afwisselend vier brandweercollega’s op twee motoren binnen Haaglanden, ook is er nog één reservemotor.

De MOB richt zich op brandweerzorgtaken en is in principe voor de hele regio inzetbaar, maar de focus ligt op Centrum en omliggende rayons in Den Haag. De motor wordt daarnaast regelmatig ingezet voor assistentie in Hollands Midden. De incidenten en taken waar de MOB bij betrokken is, zijn heel divers en vaak ook anders dan waar de tankautospuit op rijdt. Denk hierbij aan:

  • Snelle verkenningseenheid
  • Incidentbestrijding kleine klussen
  • Zelfstandig optreden bij (verkeers)ongevallen
  • Ondersteuning operationele leiding bij grote incidenten
  • Netwerk onderhouden in de wijk
  • Evenementen in de regio Haaglanden
  • Brandveilig Leven
  • Lesgeven aan multi-partners over brandweer gerelateerde onderwerpen

Meer weten over de brandweermotor? Lees dan dit artikel dat we eerder publiceerden over één van onze motorrijders Bas. Tip: volg onze MOB ook op Instagram

Brandweer Haaglanden overhandigt eerste brandweermotor aan de Stichting Historisch Brandweermaterieel

Meer nieuws

""

Kazerne Monster bedankt tieners voor hulp tijdens brand Poeldijk

28 februari 2024

Op vrijdagavond 2 februari brak er een grote brand uit in een bedrijfspand aan de Jupiter in Poeldijk. Dankzij een slimme actie van Jordy (17) Robbie (17) en Jay (16) kon de brandweer de achterkant...

Lees meer »
Een afbeelding met de tekst Jaaroverzicht 2023 en het logo van de veiligheidsregio Haaglanden

Jaaroverzicht 2023

30 januari 2024

Ook in 2023 zijn er weer veel incidenten bestreden, is er veel geoefend, hebben we preventief opgetreden en brachten we veel adviezen uit. Benieuwd naar de cijfers en hoogtepunten van 2023?

Lees meer »
""

Duurzaamheid in de praktijk

16 januari 2024

Ook wij dragen ons steentje bij aan het milieu. De afgelopen maanden hebben er al veel zichtbare én onzichtbare veranderingen plaatsgevonden.

Lees meer »