Brandweer Haaglanden overhandigt eerste brandweermotor aan de Stichting Historisch Brandweermaterieel

22 maart 2022

Vanmiddag overhandigde Martin Evers, plaatsvervangend Commandant Brandweer Haaglanden, de eerste brandweermotor die Haaglanden operationeel inzette, aan de Stichting Historisch Brandweermaterieel. De Motor Ondersteuning Brandweer (MOB) was een van de eerste pilots van Vernieuwde Repressie; het leveren van maatwerk binnen brandweerzorg. De resultaten van deze pilot gaven genoeg aanleiding om de MOB actief in te zetten binnen onze brandweerzorg. De eerste brandweermotor is acht jaar operationeel geweest en wordt nu overgedragen aan de Stichting Historisch Brandweermaterieel. “Belangrijk dat mensen de geschiedenis van de brandweer kennen, want zonder geschiedenis geen heden en zonder heden geen toekomst”, aldus Martin.

De eerste brandweermotor werd gemaakt in Denemarken en is in 2012 aangeschaft. Deze eerste motor was uitgerust voor 80% brandweertaken en 20% dienst- en hulpverleningstaken. De pilot duurde vijf jaar en al tijdens deze pilot bleek dat de brandweermotor verbeterd moest worden, waardoor deze ingezet kon worden voor 80% dienst- en hulpverleningstaken en 20% brandweertaken (denk aan het blussen van kleine brandjes). Zodoende is de brandweermotor in 2014 omgebouwd.

Het idee was om één brandweermotor te gebruiken voor heel de regio, maar toch bleek dat één motor niet voldoende was. Er is daarom nog een tweede motor aangeschaft. Op dit moment werken er afwisselend vier brandweercollega’s op twee motoren binnen Haaglanden, ook is er nog één reservemotor.

De MOB richt zich op brandweerzorgtaken en is in principe voor de hele regio inzetbaar, maar de focus ligt op Centrum en omliggende rayons in Den Haag. De motor wordt daarnaast regelmatig ingezet voor assistentie in Hollands Midden.
De incidenten en taken waar de MOB bij betrokken is, zijn heel divers en vaak ook anders dan waar de tankautospuit op rijdt. Denk hierbij aan:

  • Snelle verkenningseenheid
  • Incidentbestrijding kleine klussen
  • Zelfstandig optreden bij (verkeers)ongevallen
  • Ondersteuning operationele leiding bij grote incidenten
  • Netwerk onderhouden in de wijk
  • Evenementen in de regio Haaglanden
  • Brandveilig Leven
  • Lesgeven aan multi-partners over brandweer gerelateerde onderwerpen

Meer weten over de brandweermotor? Lees dan dit artikel dat we eerder publiceerden over één van onze motorrijders Bas.
Tip: volg onze MOB ook op Instagram

Brandweer Haaglanden overhandigt eerste brandweermotor aan de Stichting Historisch Brandweermaterieel

Meer nieuws

Congres Brandweervrouwen

27 juni 2022

Enthousiasme en inspiratie bij Congres Brandweervrouwen 2022 in regio Haaglanden

Op vrijdag 24 juni 2022 vond het Congres Brandweervrouwen 2022 plaats. Deze editie was de eer aan Brandweer Haaglanden om het congres te organiseren. Het was een geslaagd congres; de deelnemers gingen...

Lees meer »
Studentenproject

09 juni 2022

Brandweer Haaglanden en Haagse Hogeschool slaan handen ineen om rookmelderplicht onder de aandacht te brengen

Op 1 juli a.s. is het voor alle inwoners van Nederland verplicht om een rookmelder in huis op te hangen. Onder het mom van ‘samen bereiken we meer’ is er samengewerkt met studenten van de Haagse...

Lees meer »
Hulpverleners in het zonnetje gezet

03 juni 2022

Hulpdiensten in het zonnetje gezet voor hun bijdrage tijdens coronacrisis

Vanochtend werden medewerkers van verschillende hulpdiensten door het algemeen bestuur van de Veiligheidsregio Haaglanden in het zonnetje gezet voor de inzet van de hulpdiensten tijdens de...

Lees meer »