Brandweerkazerne Laak in Den Haag verwelkomt nieuw voertuig voor Quick Response Team (QRT)

15 juli 2021

Nadat de wereld, maar met name Europa, werd opgeschrikt door een reeks terroristische aanslagen (Parijs en Brussel), werd er bij Brandweer Haaglanden overgegaan tot actie. Brandweerkazerne Laak in Den Haag kreeg het nieuwe specialisme ‘QRT’ toegewezen. Na Den Haag, volgden onder andere Amsterdam, Rotterdam en Utrecht het voorbeeld en startten met een QRT.

Quick Response Team

Het specialisme QRT staat voor Quick Response Team en omvat twee onderdelen: IBGS (Incident Bestrijding Gevaarlijke Stoffen) en TGB (terrorismegevolgbestrijding). De brandweermannen en -vrouwen van kazerne Laak komen dus in actie bij ongevallen met gevaarlijke stoffen, zoals zoutzuur. Daar waar reguliere bluskleding of ademlucht bij een incident de brandweerman of -vrouw niet voldoende bescherming biedt, komt het QRT ter plaatse. De uitrusting van het QRT beschikt namelijk over een hogere beschermingsgraad. Daarnaast wordt het QRT ingeschakeld bij grootschalige geweldsincidenten, waaronder terroristische aanslagen. Zodra de Dienst Speciale Interventies (DSI), wat onder de Nationale Politie valt, het sein ‘veilig’ heeft afgegeven, komt het QRT in actie. Door de vele verbandmiddelen en speciale kennis en kunde die het QRT aan boord heeft, kunnen heel veel slachtoffers geholpen worden, met name bij het stoppen van (slagaderlijke) bloedingen. 

QRT voertuig met luifel

Van twee busjes naar één vrachtwagen

Tot op heden beschikte het QRT over twee busjes om de incidenten te bestrijden. Nu deze aan vervanging toe zijn, hebben allerlei scenario’s de revue gepasseerd. Uiteindelijk is besloten om niet twee nieuwe busjes, maar één nieuwe vrachtwagen te verwelkomen op kazerne Laak. De inhoud is daardoor veel efficiënter ingedeeld. Het voertuig is volledig op maat gemaakt. Twee mensen per ploeg werden naar voren geschoven als ‘eerste gebruikers’, om zo hun mening te geven en alles tot in de puntjes aan te laten passen. Van chauffeur tot instructeur, alle lagen van een ploeg waren vertegenwoordigd, zodat iedereen straks op zijn eigen manier het voertuig onder controle heeft. Alle ploegen krijgen daarnaast een uitgebreide instructie. Zo bevat de nieuwe vrachtwagen een luifel, tent en heater, wat volledig nieuw is in vergelijking met de twee busjes.

QRT voertuig

Meer nieuws

De Lier wint brandweerwedstrijden
Beeld: Carolien Valstar

12 september 2023

Kazerne De Lier wint brandweerwedstrijden 2023

Op zaterdag 9 september vonden de jaarlijkse brandweerwedstrijden plaats. De ploeg van kazerne De Lier won en mag zich landskampioen 2023 noemen.

Lees meer »
Tekenmoment nieuwe hoogwerkers

24 augustus 2023

Bestelling tien nieuwe hoogwerkers voor Brandweer Haaglanden

Vandaag ondertekent Esther Lieben, commandant Brandweer Haaglanden, de opdracht voor tien nieuwe hoogwerkers (redvoertuigen) van Kenbri Fire Fighting. Kenbri, leverancier van materialen en voertuigen...

Lees meer »
Commandant Brandweer Haaglanden Esther Lieben

09 augustus 2023

Brandweer Haaglanden bereidt zich voor op risico’s energietransitie en pleit voor wet- en regelgeving

Verduurzaming en energietransitie zijn goede ontwikkelingen. Zonnepanelen, elektrische auto’s en nieuwe manieren om energie op te wekken zijn niet meer uit ons straatbeeld weg te denken.

Lees meer »