Collega’s van kazerne Oosterheem starten pilot met nieuw gereedschap

23 oktober 2019

Zware en elektrische voertuigen; ook met dit soort voertuigen gebeuren ongelukken waarbij een beknelling kan ontstaan. Als brandweer moeten we ons op allerlei scenario’s voorbereiden om zo goed mogelijk hulp te verlenen. Daarom starten onze collega’s van kazerne Oosterheem vandaag een pilot met nieuw materiaal van Holmatro dat inspeelt op nieuwe ontwikkelingen.  Kazerne Oosterheem heeft Technische Hulpverlening (THV) als specialisme. Daarom wordt de pilot voor collega’s in Oosterheem gedraaid. De pilot wordt medio 2020 beëindigen en geëvalueerd.

Cross Support

Twee medewerkers van Holmatro presenteerden hun nieuwe product: de Cross Support. In Zweden wordt al gewerkt met het product. Daar hebben ze al een aantal incidenten meegemaakt waarbij dit gereedschap noodzakelijk is. Het nieuwe gereedschap helpt mee om mensen bij een beknelling sneller uit een auto te krijgen. Ook houdt het rekening met andere factoren die voor de lichamelijke gesteldheid van de patiënt van belang zijn, zoals de temperatuur (die in een snel tempo kan dalen als er veel onderdelen van de auto worden afgehaald). Het product moet natuurlijk eerst goed getest worden, voordat er daadwerkelijk mee gewerkt wordt. Om die reden zijn er vandaag verschillende oefeningen uitgevoerd. “Het is voor zowel Holmatro als voor ons goed om deze samenwerking op te zoeken. Wij kunnen aangeven dat wij vooraan staan om met nieuwe producten te oefenen en werken. Voor Holmatro werkt het effectief, omdat zij in de praktijk zien waar we tegenaan lopen en op basis daarvan hun product aanpassen”, vindt Pascal Akkerman, ploegchef kazerne Oosterheem.

Foto van gereedschap om mensen uit beknelling te halen

Belgische brandweercollega's

Drie Belgische brandweercollega's uit Antwerpen zijn ook geïnteresseerd in het product en woonden daarom de oefeningen bij; een mooie manier om informatie met elkaar te delen!

Diverse brandweermensen uit België en Nederland poseert voor de foto

Meer nieuws

""

Kazerne Monster bedankt tieners voor hulp tijdens brand Poeldijk

28 februari 2024

Op vrijdagavond 2 februari brak er een grote brand uit in een bedrijfspand aan de Jupiter in Poeldijk. Dankzij een slimme actie van Jordy (17) Robbie (17) en Jay (16) kon de brandweer de achterkant...

Lees meer »
Een afbeelding met de tekst Jaaroverzicht 2023 en het logo van de veiligheidsregio Haaglanden

Jaaroverzicht 2023

30 januari 2024

Ook in 2023 zijn er weer veel incidenten bestreden, is er veel geoefend, hebben we preventief opgetreden en brachten we veel adviezen uit. Benieuwd naar de cijfers en hoogtepunten van 2023?

Lees meer »
""

Duurzaamheid in de praktijk

16 januari 2024

Ook wij dragen ons steentje bij aan het milieu. De afgelopen maanden hebben er al veel zichtbare én onzichtbare veranderingen plaatsgevonden.

Lees meer »