Collega’s van kazerne Oosterheem starten pilot met nieuw gereedschap

23 oktober 2019

Zware en elektrische voertuigen; ook met dit soort voertuigen gebeuren ongelukken waarbij een beknelling kan ontstaan. Als brandweer moeten we ons op allerlei scenario’s voorbereiden om zo goed mogelijk hulp te verlenen. Daarom starten onze collega’s van kazerne Oosterheem vandaag een pilot met nieuw materiaal van Holmatro dat inspeelt op nieuwe ontwikkelingen. 

Kazerne Oosterheem heeft Technische Hulpverlening (THV) als specialisme. Daarom wordt de pilot voor collega’s in Oosterheem gedraaid. De pilot wordt medio 2020 beëindigen en geëvalueerd.

Cross Support

Twee medewerkers van Holmatro presenteerden hun nieuwe product: de Cross Support. In Zweden wordt al gewerkt met het product. Daar hebben ze al een aantal incidenten meegemaakt waarbij dit gereedschap noodzakelijk is. Het nieuwe gereedschap helpt mee om mensen bij een beknelling sneller uit een auto te krijgen. Ook houdt het rekening met andere factoren die voor de lichamelijke gesteldheid van de patiënt van belang zijn, zoals de temperatuur (die in een snel tempo kan dalen als er veel onderdelen van de auto worden afgehaald).

Het product moet natuurlijk eerst goed getest worden, voordat er daadwerkelijk mee gewerkt wordt. Om die reden zijn er vandaag verschillende oefeningen uitgevoerd. “Het is voor zowel Holmatro als voor ons goed om deze samenwerking op te zoeken. Wij kunnen aangeven dat wij vooraan staan om met nieuwe producten te oefenen en werken. Voor Holmatro werkt het effectief, omdat zij in de praktijk zien waar we tegenaan lopen en op basis daarvan hun product aanpassen”, vindt Pascal Akkerman, ploegchef kazerne Oosterheem.

Cross Support: gereedschap om mensen uit beknelling te halen

Belgische brandweercollega's

Drie Belgische brandweercollega's uit Antwerpen zijn ook geïnteresseerd in het product en woonden daarom de oefeningen bij; een mooie manier om informatie met elkaar te delen!

Groep brandweermensen uit België en Nederland poseert voor de foto

Meer nieuws

BVL Marc Corijn

22 november 2021

Veiligheidsregio Haaglanden gaat samenwerkingen aan met woningcorporaties naar aanleiding van rookmelderplicht in 2022

Vanaf 1 juli 2022 zijn rookmelders wettelijk verplicht. De afdeling Brandveilig Leven van de Veiligheidsregio Haaglanden heeft deze wetswijziging aangegrepen als kans om de samenwerking met...

Lees meer »
Esther Lieben aan tafel bij Een Vandaag

20 oktober 2021

Esther Lieben in Een Vandaag over geweld tegen hulpverleners

De afgelopen jaren lees je steeds meer artikelen over agressie tegen hulpverleners. Esther Lieben sprak bij Een Vandaag over het toenemende geweld tegen hulpverleners. Zij had een duidelijke boodschap...

Lees meer »
COVID-update

24 september 2021

Handhaving in regio Haaglanden

Vanaf 25 september 2021 wordt het verplicht een coronatoegangsbewijs te laten zien bij een bezoek aan horeca-inrichtingen, evenementen, poppodia, theaters en bioscopen. Dat geldt ook voor de gemeenten...

Lees meer »