Collega’s van kazerne Oosterheem starten pilot met nieuw gereedschap

23 oktober 2019

Zware en elektrische voertuigen; ook met dit soort voertuigen gebeuren ongelukken waarbij een beknelling kan ontstaan. Als brandweer moeten we ons op allerlei scenario’s voorbereiden om zo goed mogelijk hulp te verlenen. Daarom starten onze collega’s van kazerne Oosterheem vandaag een pilot met nieuw materiaal van Holmatro dat inspeelt op nieuwe ontwikkelingen. 

Kazerne Oosterheem heeft Technische Hulpverlening (THV) als specialisme. Daarom wordt de pilot voor collega’s in Oosterheem gedraaid. De pilot wordt medio 2020 beëindigen en geëvalueerd.

Cross Support

Twee medewerkers van Holmatro presenteerden hun nieuwe product: de Cross Support. In Zweden wordt al gewerkt met het product. Daar hebben ze al een aantal incidenten meegemaakt waarbij dit gereedschap noodzakelijk is. Het nieuwe gereedschap helpt mee om mensen bij een beknelling sneller uit een auto te krijgen. Ook houdt het rekening met andere factoren die voor de lichamelijke gesteldheid van de patiënt van belang zijn, zoals de temperatuur (die in een snel tempo kan dalen als er veel onderdelen van de auto worden afgehaald).

Het product moet natuurlijk eerst goed getest worden, voordat er daadwerkelijk mee gewerkt wordt. Om die reden zijn er vandaag verschillende oefeningen uitgevoerd. “Het is voor zowel Holmatro als voor ons goed om deze samenwerking op te zoeken. Wij kunnen aangeven dat wij vooraan staan om met nieuwe producten te oefenen en werken. Voor Holmatro werkt het effectief, omdat zij in de praktijk zien waar we tegenaan lopen en op basis daarvan hun product aanpassen”, vindt Pascal Akkerman, ploegchef kazerne Oosterheem.

Cross Support: gereedschap om mensen uit beknelling te halen

Belgische brandweercollega's

Drie Belgische brandweercollega's uit Antwerpen zijn ook geïnteresseerd in het product en woonden daarom de oefeningen bij; een mooie manier om informatie met elkaar te delen!

Groep brandweermensen uit België en Nederland poseert voor de foto

Meer nieuws

Congres Brandweervrouwen

27 juni 2022

Enthousiasme en inspiratie bij Congres Brandweervrouwen 2022 in regio Haaglanden

Op vrijdag 24 juni 2022 vond het Congres Brandweervrouwen 2022 plaats. Deze editie was de eer aan Brandweer Haaglanden om het congres te organiseren. Het was een geslaagd congres; de deelnemers gingen...

Lees meer »
Studentenproject

09 juni 2022

Brandweer Haaglanden en Haagse Hogeschool slaan handen ineen om rookmelderplicht onder de aandacht te brengen

Op 1 juli a.s. is het voor alle inwoners van Nederland verplicht om een rookmelder in huis op te hangen. Onder het mom van ‘samen bereiken we meer’ is er samengewerkt met studenten van de Haagse...

Lees meer »
Hulpverleners in het zonnetje gezet

03 juni 2022

Hulpdiensten in het zonnetje gezet voor hun bijdrage tijdens coronacrisis

Vanochtend werden medewerkers van verschillende hulpdiensten door het algemeen bestuur van de Veiligheidsregio Haaglanden in het zonnetje gezet voor de inzet van de hulpdiensten tijdens de...

Lees meer »