Demonstreren in coronatijd

12 oktober 2020

Demonstreren in coronatijd

In de Veiligheidsregio Haaglanden blijven veel inspanningen erop gericht het recht op demonstratie, ook in coronatijd, zo goed mogelijk te waarborgen. In het licht van het sterk oplopende aantal coronabesmettingen in Nederland én Den Haag is besloten dat demonstraties alleen statisch kunnen plaatsvinden. Dat betekent dat demonstranten geen route mogen lopen, omdat blijkt dat tijdens het lopen van routes het moeilijker is afstand te houden. Er moet daarom op een vaste plek worden gedemonstreerd. Op die plek moet voldoende ruimte zijn om 1,5 meter afstand tot elkaar te houden. Verder gelden dezelfde regels als altijd, klik hier om de regels te lezen. Een demonstratie dient 4x24 uur van tevoren te zijn aangemeld, omdat er voldoende tijd moet zijn om de demonstratie te kunnen voorbereiden en om afspraken te kunnen maken over een goed en veilig verloop, juist tijdens een pandemie. 

Het aantal demonstraties zonder kennisgeving vooraf neemt de laatste weken toe. De insteek bij niet-aangemelde demonstraties is erop gericht deze kort te faciliteren, maar altijd op een manier dat de veiligheid en gezondheid van deelnemers én omstanders zo goed mogelijk wordt gewaarborgd. Ook als demonstranten zelf daarin een andere afweging maken. Voor het naleven van de coronaregels is de organisatie bij alle demonstraties zélf verantwoordelijk.

Afgelopen tijd is te vaak gebleken dat met organisatoren van onaangekondigde demonstraties geen afspraken kon worden gemaakt en dat zij zich niet aan de coronamaatregelen hielden. Daarom worden niet-aangemelde demonstraties vanaf nu verwezen naar, indien mogelijk, de Koekamp (Laan v Reagan en Gorbatsjov) of het Malieveld om daar kort te demonstreren. Daar is voldoende ruimte om afstand tot elkaar en tot omstanders te houden. Als demonstranten toch op een andere locatie samenkomen, worden ze door de politie aangesproken en naar deze locaties verwezen om daar kort te demonstreren. Het kan zijn dat in het uiterste geval de demonstratie wordt beëindigd en de demonstranten worden gevorderd de plek te verlaten. Als deze aanwijzing wordt genegeerd, kan dat leiden tot aanhouding. 

Meer nieuws

""

Kazerne Monster bedankt tieners voor hulp tijdens brand Poeldijk

28 februari 2024

Op vrijdagavond 2 februari brak er een grote brand uit in een bedrijfspand aan de Jupiter in Poeldijk. Dankzij een slimme actie van Jordy (17) Robbie (17) en Jay (16) kon de brandweer de achterkant...

Lees meer »
Een afbeelding met de tekst Jaaroverzicht 2023 en het logo van de veiligheidsregio Haaglanden

Jaaroverzicht 2023

30 januari 2024

Ook in 2023 zijn er weer veel incidenten bestreden, is er veel geoefend, hebben we preventief opgetreden en brachten we veel adviezen uit. Benieuwd naar de cijfers en hoogtepunten van 2023?

Lees meer »
""

Duurzaamheid in de praktijk

16 januari 2024

Ook wij dragen ons steentje bij aan het milieu. De afgelopen maanden hebben er al veel zichtbare én onzichtbare veranderingen plaatsgevonden.

Lees meer »