Enthousiasme en inspiratie bij Congres Brandweervrouwen 2022 in regio Haaglanden

27 juni 2022

Afgelopen vrijdag kwamen brandweercollega’s (vrouwen én mannen) uit het hele land bijeen tijdens het Congres Brandweervrouwen 2022 op kazerne Monster in regio Haaglanden. Tijdens het congres wisselden zij kennis en ervaringen uit en stond het brandweervak en (zelf)ontwikkeling centraal. Het was een geslaagd congres; de deelnemers gingen vol enthousiasme, inspiratie, nieuwe kennis én kennissen terug naar de eigen regio! 

Het Netwerk Brandweervrouwen organiseert iedere twee jaar het Congres Brandweervrouwen in samenwerking met een brandweerregio. Deze editie was de eer aan Brandweer Haaglanden. Claudia Prins, voorzitter Netwerk Brandweervrouwen: “Ons doel is om elke editie een inspirerend congres neer te zetten, waarbij collega’s zich kunnen ontwikkelen en de trots voor hun vak kunnen versterken. Dat geldt voor brandweervrouwen, maar ook voor mannen. Ook zij waren welkom op dit congres. Ik ben van mening dat een divers personeelsbestand, in de breedste zin van het woord, zorgt voor een organisatie die in balans is. We kunnen zoveel van elkaar leren! Dit congres is één van onze activiteiten om dit te realiseren en om de collega’s in het land te verbinden.”

Gerenommeerde sprekers en boeiende workshops

Tijdens het congres waren enkele bekende en inspirerende sprekers uit brandweerland en daarbuiten aan het woord. Dany Cotton, oud-commandant van Brandweer London, trapte het congres af. Ze was commandant ten tijde van de brand in de Grenfell-tower en nam collega’s mee terug naar deze tijd. Ook stond het thema PTSS centraal in de workshop die zij in de middag gaf. Katrien de Maeyer wist de deelnemers te boeien met haar ervaring als de eerste en vooralsnog enige vrouwelijke brandweercommandant van België.

Ook Gwenda Nielen was te gast, oud luitenant-kolonel bij de landmacht en een echte powervrouw. Ze vertelde hoe je met vallen en opstaan, vastlopen en doorpakken, moeilijke keuzes maken en vertrouwen op je intuïtie uiteindelijk groeit als mens en professional. 

Tijdens het congres konden de deelnemers eveneens een workshop volgen. Bij de workshops stonden vakmanschap en persoonlijke ontwikkeling centraal, evenals ontmoeten, leren en het delen van ervaringen.

Trots en passie voor het brandweervak

Het congres trok veel bezoekers uit Nederland en ver daarbuiten. Vanuit onder meer Amerika, Zweden en Engeland kwamen brandweervrouwen over. “Vandaag hebben we weer laten zien dat de brandweer een diverse organisatie is,” aldus Esther Lieben, Commandant Brandweer Haaglanden en Directeur Veiligheidsregio Haaglanden. “Met zo’n evenement zie je de trots en de passie van vele brandweermannen én vrouwen. Dit soort dagen draagt bij aan de verbinding onderling en vergroot de vakkennis van velen. Dat is een belangrijke opbrengst van deze dag. Met veel plezier heeft Brandweer Haaglanden dan ook deze editie van het Congres Brandweervrouwen georganiseerd.” Tijdens het congres werd ook het jubileummagazine van het Netwerk Brandweervrouwen gepresenteerd. Petra de Kam, portefeuillehouder diversiteit en inclusie van de RCDV, ontving het eerste exemplaar van Claudia Prins en ook alle deelnemers van het congres kregen een exemplaar mee naar huis. 

Meer informatie?

Ben jij benieuwd naar het evenement? Naar de workshops die brandweervrouwen konden volgen en naar het verhaal van onze bijzondere sprekers? Neem dan een kijkje op de website van het Congres Brandweervrouwen 2022.

Meer nieuws

Studentenproject

09 juni 2022

Brandweer Haaglanden en Haagse Hogeschool slaan handen ineen om rookmelderplicht onder de aandacht te brengen

Op 1 juli a.s. is het voor alle inwoners van Nederland verplicht om een rookmelder in huis op te hangen. Onder het mom van ‘samen bereiken we meer’ is er samengewerkt met studenten van de Haagse...

Lees meer »
Hulpverleners in het zonnetje gezet

03 juni 2022

Hulpdiensten in het zonnetje gezet voor hun bijdrage tijdens coronacrisis

Vanochtend werden medewerkers van verschillende hulpdiensten door het algemeen bestuur van de Veiligheidsregio Haaglanden in het zonnetje gezet voor de inzet van de hulpdiensten tijdens de...

Lees meer »
Nieuwe kleding jeugdbrandweer

17 mei 2022

Nieuwe kazernekleding voor jeugdbrandweer Haaglanden

De jeugdbrandweer van Brandweer Haaglanden is in een nieuw jasje gestoken. Waar iedere kazerne voorheen een eigen polo had, dragen alle jeugdbrandweerploegen nu hetzelfde uniform. Een uniform...

Lees meer »