Esther Lieben: “Brandveiligheid vraagt om adequate wetgeving”

10 maart 2022

Hoogbouw heeft in Nederland een grote vlucht genomen. Brandveiligheid en brandveilig gebruik hebben daarbij niet altijd de hoogste prioriteit. Om deze problematiek hoog op de bestuurlijke en politieke agenda te krijgen, is de landelijke taskforce ‘Veilige Hoogbouw’ ingesteld. Het magazine Brandveilig.com sprak over dit thema met taskforce-voorzitter Esther Lieben, brandweercommandant van Brandweer Haaglanden en directeur van Veiligheidsregio Haaglanden.

“Tegenwoordig worden brandweermensen vaak gezien als superhelden die bij een incident iedereen wel even redden. Maar de mogelijkheid om te redden wordt bepaald door hoe je de risico’s hebt gemitigeerd. Hoe is bijvoorbeeld een flat gebouwd, hoe is de omgeving ingericht, hoe kan de brandweer er komen, zijn de brandveiligheidsvoorzieningen wel of niet aangebracht?” aldus Esther.  Lees het volledige artikel in Brandveilig.com-magazine.

Verdichting

Hoogbouw is een van de effecten die hoort bij het begrip verdichting. Dit staat heel simpel gezegd voor de toename van de (bevolkings)dichtheid van een gebied. De afgelopen jaren groeit de Nederlandse bevolking gestaag. Met de continue toename van mensen, neemt ook de verdichting toe. De verwachting is dat er tot 2030 een groei van ca. 12% komt in de regio Haaglanden. De toename van mensen, betekent ook een vraag in toename van woningen, recreatie, ziekenhuizen, scholen, infrastructuur enzovoorts. En dat in een toch al dichtbevolkte regio. Als gevolg van deze verdichting zal bebouwing steeds meer bestaan uit zeer hoge gebouwen en ondergrondse gebouwen. Ook komen er meer gebouwen met gemengde functies. Denk aan een combinatie van woningen, winkels en bedrijven. Deze ontwikkeling betekent dat de brandweer met een nieuwe blik zal moeten kijken naar het bestrijden en voorkomen van branden en andere incidenten.

Meer nieuws

""

Kazerne Monster bedankt tieners voor hulp tijdens brand Poeldijk

28 februari 2024

Op vrijdagavond 2 februari brak er een grote brand uit in een bedrijfspand aan de Jupiter in Poeldijk. Dankzij een slimme actie van Jordy (17) Robbie (17) en Jay (16) kon de brandweer de achterkant...

Lees meer »
Een afbeelding met de tekst Jaaroverzicht 2023 en het logo van de veiligheidsregio Haaglanden

Jaaroverzicht 2023

30 januari 2024

Ook in 2023 zijn er weer veel incidenten bestreden, is er veel geoefend, hebben we preventief opgetreden en brachten we veel adviezen uit. Benieuwd naar de cijfers en hoogtepunten van 2023?

Lees meer »
""

Duurzaamheid in de praktijk

16 januari 2024

Ook wij dragen ons steentje bij aan het milieu. De afgelopen maanden hebben er al veel zichtbare én onzichtbare veranderingen plaatsgevonden.

Lees meer »