The Green Village en Veiligheidsregio Haaglanden samen aan de slag met de energietransitie

12 april 2022

The Green Village is een proeftuin op de campus van de Technische Universiteit Delft. Wetenschappers, bedrijven en studenten testen en experimenteren hier met duurzame innovaties, met als doel om een duurzame(re) toekomst vorm te geven. Je vindt er niet alleen een complete waterstofstraat en een aantal volledig duurzame woningen. Ook wordt er geëxperimenteerd met bijvoorbeeld nieuwe, duurzame bouwmaterialen. Veiligheidsregio Haaglanden (VRH) en The Green Village werken samen aan het aspect ‘Veiligheid’ voor de proeftuin en de ontwikkelingen die hieruit voortkomen.

Sander, adviseur Omgevingsveiligheid bij Veiligheidsregio Haaglanden, vertelt erover: “Het is niet ondenkbaar dat wij over niet al te lange tijd ontwikkelingen vanuit The Green Village gaan tegenkomen in ons werk. Van nieuwe vergunningsaanvragen tot en met incidenten waarbij ‘groene’ ontwikkelingen betrokken zijn. Het gaat razendsnel en daar moeten wij op voorbereid zijn. Alleen op die manier kunnen wij ook in de toekomst de juiste brandweerzorg bieden. Met als eerste doel incidenten te voorkomen. Maar mocht er toch iets gebeuren, dan zijn we er klaar voor!”

Samenwerking is van toegevoegde waarde

“Er is een waardevolle samenwerking gegroeid tussen de partijen. In eerste instantie gedreven vanuit wet- en regelgeving, want wij adviseren net zoals bij iedere andere vergunningsaanvraag het bevoegd gezag (Omgevingsdienst Haaglanden) over het aspect ‘Veiligheid’. Maar wat The Green Village zo bijzonder maakt, is dat zij een vergunning kregen voor ‘experimentele activiteiten’. Een vrij breed kader dus, wat hen veel ruimte biedt om te testen en experimenteren. In principe hoeven zij ons, vanwege de goedgekeurde vergunningsaanvraag, nu niet meer te informeren bij nieuwe ontwikkelingen, tenzij dit het aspect ‘veiligheid’ raakt.”

“Alle betrokken partijen zien gelukkig de noodzaak en de toegevoegde waarde om de krachten te bundelen en daarom worden wij toch al vroegtijdig bij ontwikkelingen betrokken. Wij adviseren dus, om de wet- en regelgeving heen, op scenario’s, risico’s en maatregelen om de veiligheid te waarborgen. Daar leren wij zelf veel van, waardoor we als organisatie op alle fronten kunnen (door)ontwikkelen binnen de energietransitie. Daarnaast hecht The Green Village ook waarde aan onze kennis en expertise” licht Sander toe.

Betrokken van begin tot eind

“Veiligheidsregio Haaglanden is vanaf begin tot eind betrokken bij dit project. Zo kijken we op basis van de aanvraag al naar wet- en regelgeving, normen, beheersbaarheid van risico’s en preventie. We houden ons bezig met lokale bereikbaarheid en (werk)veiligheid voor onze collega’s en we kijken naar wat deze ontwikkelingen beteken over onze operationele inzetten. Voldoen de huidige procedures? Moeten er aanpassingen plaatsvinden of nieuwe procedures ontwikkeld worden?”

“Ook kijken we al naar de vakbekwaamheid van onze collega’s. Hebben we de juiste kennis (en middelen) in huis en wat er moet gebeuren om dit op het gewenste niveau te brengen. “Je merkt dat iedere collega met een andere bril naar The Green Village kijkt en nieuwe waardevolle ideeën en vragen heeft. Door met elkaar in gesprek te blijven en samen een ontwikkeling te volgen, zorg je dat de neuzen dezelfde kant op staan. Dat we met elkaar dezelfde visie hebben!”

Logo van The Green Village met op de achtergrond collega's die een rondleiding geven

Meer nieuws

Een afbeelding met de tekst Jaaroverzicht 2023 en het logo van de veiligheidsregio Haaglanden

Jaaroverzicht 2023

30 januari 2024

Ook in 2023 zijn er weer veel incidenten bestreden, is er veel geoefend, hebben we preventief opgetreden en brachten we veel adviezen uit. Benieuwd naar de cijfers en hoogtepunten van 2023?

Lees meer »
""

Duurzaamheid in de praktijk

16 januari 2024

Ook wij dragen ons steentje bij aan het milieu. De afgelopen maanden hebben er al veel zichtbare én onzichtbare veranderingen plaatsgevonden.

Lees meer »
""

Brandweer Haaglanden ontvangt vijf nieuwe voertuigen voor technische hulpverlening

12 januari 2024

Tijdens een feestelijk moment werden twee van de vijf nieuwe hulpverleningsvoertuigen onthuld in kazerne Loosduinen en officieel in ontvangst genomen door de directeur Brandweerzorg. Met de nieuwe...

Lees meer »