Let op: verhoogd risico op natuurbranden tijdens droogte

24 juni 2020

In de lente- en zomermaanden kan het vaak lang droog en warm zijn. Als gevolg daarvan raakt de natuur verdroogd en kunnen er sneller natuurbranden voorkomen die zich in een rap tempo verspreiden en waarbij veel rookvorming is. In de regio Haaglanden zijn er verschillende grote risicogebieden: de duingebieden (waaronder het duingebied bij Duinrel, waar op warme dagen duizenden mensen naartoe gaan), bossen en parken.

Op de website van www.natuurbrandrisico.nl vind je de meest actuele informatie over de risico’s in bepaalde gebieden.

Natuurbrand gevolg van menselijk handelen

De meeste natuurbranden ontstaan door menselijk handelen. Wanneer het droog en lekker weer is, wordt er regelmatig in de natuur gebarbecued of een kampvuur gestookt. Niet alleen de vonken, maar ook het nasmeulen de dag erna kunnen een natuurbrand veroorzaken. Andere risico’s zijn sigaretten die in de natuur worden weggegooid, glasscherven waar de zon op broeit en brandstichting.

Enorme risico’s dus, vooral in de droge maanden. Gelukkig kun je er zelf veel aan doen om natuurbrand te voorkomen, door goed op te letten en logisch na te denken. Maak je sigaret goed uit en gooi deze in een daarvoor bestemde prullenbak, doof je kampvuur/barbecue goed (klik hier hoe precies) en gooi afval in een vuilnisbak.

Wat doe je als er toch een natuurbrand ontstaat

Brand in de natuur kan snel om zich heen slaan, daarbij spelen droogte en de wind een grote rol. Vlucht daarom zo snel en ver mogelijk weg van de brand. Is er een weg in de buurt, ga daar dan heen. Vlucht haaks op de richting waar de brand naar uitslaat en help ook andere mensen en kinderen naar een veilig plek. Ben je in veiligheid, bel dan pas 112. Probeer de locatie zo nauwkeurig mogelijk door te geven aan de hand van herkenningspunten, in de natuur heb je immers vaak geen straten of gebouwen hebt.

De brandweer is vaak snel ter plaatse en heeft alle ruimte nodig om het werk goed te kunnen doen. Houd daarom de wegen vrij en ga niet bij de brand kijken. Parkeer je auto uitsluitend in parkeervlakken. Dat zorgt er niet alleen voor dat de brandweer er goed langs kan, maar kan ook brand voorkomen. De katalysator aan de onderkant van een auto en de uitlaat worden vaak erg heet, ook dit kan in hoog en droog gras brand veroorzaken.

Meer lezen over risico's op natuurbrand? Klik hier

Het blussen van natuurbranden

Natuurbranden zijn een uitdaging voor de brandweer. Het begint bij het bepalen en vinden van de exacte locatie van de natuurbrand. Omdat de brand vaak middenin de natuur plaatsvindt, is er geen specifiek adres waar naartoe gereden kan worden. Onze brandweer mensen zijn er goed op getraind om toch snel de brandhaard te vinden. In natuurgebieden zijn vaak speciale 4-wheel-aangedreven wagens nodig om de ruige gebieden te kunnen betreden. De bluswagens worden ondersteund door watertankvoertuigen, die zorgen voor een constante aanvoer van water. Op de brandlocatie wordt eerst een blusplan gemaakt, waardoor de brand zo effectief mogelijk gecontroleerd en geblust kan worden.

Het duingebied in de regio Haaglanden is voor de brandweer een uniek verzorgingsgebied. De begroeiing (heide, duindoorn, naaldbos) en bereikbaarheid zorgen voor grotere risico’s en die om extra aandacht vragen. Daarnaast zijn er op zomerse dagen veel dagtoeristen die via de duinen naar het strand gaan en voor extra brandrisico kunnen zorgen en ook de bereikbaarheid in de weg kunnen staan. Ook moet de brandweer Haaglanden rekening houden met de brandbare dennenbomen in een deel van het duingebied en ligt een deel van het gebied tegen Duinrel aan.

Brandweermensen van Brandweer Haaglanden bezig met het blussen van een duinbrand

Interview Gertjan over duinbrand

“Eind mei kregen we een melding over rookontwikkeling en vlammen in een duingebied. Bij duinbranden zijn we altijd extra alert, omdat het zo’n specifiek gebied."

Lees het hele interview
Brandweerman wordt geïnterviewd door Veilig Westland over natuurbranden

Veilig Westland: natuurbrand voorkomen

Met Veilig Westland maakten we een item over het voorkomen van natuurbrand.

Bekijk de video
Bestrijding natuurbrand - Haaglanden Veilig

Haaglanden Veilig: risico's natuurbrand

Op onze website Haaglandenveilig.nl lees je alles over de risico's en het voorkomen van natuurbranden.

Lees op Haaglandenveilig.nl

Meer nieuws

BVL Marc Corijn

22 november 2021

Veiligheidsregio Haaglanden gaat samenwerkingen aan met woningcorporaties naar aanleiding van rookmelderplicht in 2022

Vanaf 1 juli 2022 zijn rookmelders wettelijk verplicht. De afdeling Brandveilig Leven van de Veiligheidsregio Haaglanden heeft deze wetswijziging aangegrepen als kans om de samenwerking met...

Lees meer »
Esther Lieben aan tafel bij Een Vandaag

20 oktober 2021

Esther Lieben in Een Vandaag over geweld tegen hulpverleners

De afgelopen jaren lees je steeds meer artikelen over agressie tegen hulpverleners. Esther Lieben sprak bij Een Vandaag over het toenemende geweld tegen hulpverleners. Zij had een duidelijke boodschap...

Lees meer »
COVID-update

24 september 2021

Handhaving in regio Haaglanden

Vanaf 25 september 2021 wordt het verplicht een coronatoegangsbewijs te laten zien bij een bezoek aan horeca-inrichtingen, evenementen, poppodia, theaters en bioscopen. Dat geldt ook voor de gemeenten...

Lees meer »