Let op: verhoogd risico op natuurbranden tijdens droogte

24 juni 2020

In de lente- en zomermaanden kan het vaak lang droog en warm zijn. Als gevolg daarvan raakt de natuur verdroogd en kunnen er sneller natuurbranden voorkomen die zich in een rap tempo verspreiden en waarbij veel rookvorming is. In de regio Haaglanden zijn er verschillende grote risicogebieden: de duingebieden (waaronder het duingebied bij Duinrel, waar op warme dagen duizenden mensen naartoe gaan), bossen en parken.

Op de website www.natuurbrandrisico.nl vind je de meest actuele informatie over de risico’s in bepaalde gebieden.

Natuurbrand gevolg van menselijk handelen

De meeste natuurbranden ontstaan door menselijk handelen. Wanneer het droog en lekker weer is, wordt er regelmatig in de natuur gebarbecued of een kampvuur gestookt. Niet alleen de vonken, maar ook het nasmeulen de dag erna kunnen een natuurbrand veroorzaken. Andere risico’s zijn sigaretten die in de natuur worden weggegooid, glasscherven waar de zon op broeit en brandstichting.

Enorme risico’s dus, vooral in de droge maanden. Gelukkig kun je er zelf veel aan doen om natuurbrand te voorkomen, door goed op te letten en logisch na te denken. Maak je sigaret goed uit en gooi deze in een daarvoor bestemde prullenbak, doof je kampvuur/barbecue goed (lees hier hoe precies) en gooi afval in een vuilnisbak.

Wat doe je als er toch een natuurbrand ontstaat

Brand in de natuur kan snel om zich heenslaan, daarbij spelen droogte en de wind een grote rol. Vlucht daarom zo snel en ver mogelijk weg van de brand. Is er een weg in de buurt, ga daar dan heen. Vlucht haaks op de richting waar de brand naar uitslaat en help ook andere mensen en kinderen naar een veilig plek. Ben je in veiligheid, bel dan pas 112. Probeer de locatie zo nauwkeurig mogelijk door te geven aan de hand van herkenningspunten, in de natuur heb je immers vaak geen straten of gebouwen hebt.

De brandweer is vaak snel ter plaatse en heeft alle ruimte nodig om het werk goed te kunnen doen. Houd daarom de wegen vrij en ga niet bij de brand kijken. Parkeer je auto uitsluitend in parkeervlakken. Dat zorgt er niet alleen voor dat de brandweer er goed langs kan, maar kan ook brand voorkomen. De katalysator aan de onderkant van een auto en de uitlaat worden vaak erg heet, ook dit kan in hoog en droog gras brand veroorzaken.

Op onze website Haaglandenveilig.nl lees je alles over de risico’s op natuurbrand in de regio Haaglanden.

Het blussen van natuurbranden

Natuurbranden zijn een uitdaging voor de brandweer. Het begint bij het bepalen en vinden van de exacte locatie van de natuurbrand. Omdat de brand vaak middenin de natuur plaatsvindt, is er geen specifiek adres waar naartoe gereden kan worden. Onze brandweer mensen zijn er goed op getraind om toch snel de brandhaard te vinden. In natuurgebieden zijn vaak speciale 4-wheel-aangedreven wagens nodig om de ruige gebieden te kunnen betreden. De bluswagens worden ondersteund door watertankvoertuigen, die zorgen voor een constante aanvoer van water. Op de brandlocatie wordt eerst een blusplan gemaakt, waardoor de brand zo effectief mogelijk gecontroleerd en geblust kan worden.

Het duingebied in de regio Haaglanden is voor de brandweer een uniek verzorgingsgebied. De begroeiing (heide, duindoorn, naaldbos) en bereikbaarheid zorgen voor grotere risico’s en die om extra aandacht vragen. Daarnaast zijn er op zomerse dagen veel dagtoeristen die via de duinen naar het strand gaan en voor extra brandrisico kunnen zorgen en ook de bereikbaarheid in de weg kunnen staan. Ook moet de brandweer Haaglanden rekening houden met de brandbare dennenbomen in een deel van het duingebied en ligt een deel van het gebied tegen Duinrel aan.

Brandweermensen van Brandweer Haaglanden bezig met het blussen van een duinbrand

Interview Gertjan over duinbrand

“Eind mei kregen we een melding over rookontwikkeling en vlammen in een duingebied. Bij duinbranden zijn we altijd extra alert, omdat het zo’n specifiek gebied."

Lees het hele interview
Brandweerman wordt geïnterviewd door Veilig Westland over natuurbranden

Veilig Westland: natuurbrand voorkomen

Met Veilig Westland maakten we een item over het voorkomen van natuurbrand.

Bekijk de video
Bestrijding natuurbrand - Haaglanden Veilig

Haaglanden Veilig: risico's natuurbrand

Op onze website Haaglandenveilig.nl lees je alles over de risico's en het voorkomen van natuurbranden.

Lees op Haaglandenveilig.nl

Meer nieuws

coronavirus 19

20 september 2020

Nieuwe noodverordening regio Haaglanden per 20 september

Naar aanleiding van de extra coronamaatregelen in de regio Haaglanden, is er op 20 september een nieuwe noodverordening gepubliceerd. De noodverordening gaat in op 20 september om 18:00 uur. Bekijk de...

Lees meer »
coronavirus 19

18 september 2020

Meer maatregelen corona voor regio Haaglanden

Onder meer in de regio Haaglanden raken steeds meer mensen besmet met het coronavirus. Het rijk heeft daarom vrijdagavond 18 september aangekondigd dat er nieuwe maatregelen worden genomen in zes...

Lees meer »
Overheidsmanager van het jaar

18 september 2020

Esther Lieben in de finale voor Overheidsmanager van het Jaar 2020

Vandaag is bekendgemaakt dat Esther Lieben, Directeur en Commandant Brandweer van de Veiligheidsregio Haaglanden, een van de finalisten is voor de award ‘Overheidsmanager van het jaar 2020’. Op vijf...

Lees meer »