Let op: verhoogd risico op natuurbranden tijdens droogte

24 juni 2020

In de lente- en zomermaanden kan het vaak lang droog en warm zijn. Als gevolg daarvan raakt de natuur verdroogd en kunnen er sneller natuurbranden voorkomen die zich in een rap tempo verspreiden en waarbij veel rookvorming is. In de regio Haaglanden zijn er verschillende grote risicogebieden: de duingebieden (waaronder het duingebied bij Duinrel, waar op warme dagen duizenden mensen naartoe gaan), bossen en parken.

Op de website van www.natuurbrandrisico.nl vind je de meest actuele informatie over de risico’s in bepaalde gebieden.

Natuurbrand gevolg van menselijk handelen

De meeste natuurbranden ontstaan door menselijk handelen. Wanneer het droog en lekker weer is, wordt er regelmatig in de natuur gebarbecued of een kampvuur gestookt. Niet alleen de vonken, maar ook het nasmeulen de dag erna kunnen een natuurbrand veroorzaken. Andere risico’s zijn sigaretten die in de natuur worden weggegooid, glasscherven waar de zon op broeit en brandstichting.

Enorme risico’s dus, vooral in de droge maanden. Gelukkig kun je er zelf veel aan doen om natuurbrand te voorkomen, door goed op te letten en logisch na te denken. Maak je sigaret goed uit en gooi deze in een daarvoor bestemde prullenbak, doof je kampvuur/barbecue goed (klik hier hoe precies) en gooi afval in een vuilnisbak.

Wat doe je als er toch een natuurbrand ontstaat

Brand in de natuur kan snel om zich heen slaan, daarbij spelen droogte en de wind een grote rol. Vlucht daarom zo snel en ver mogelijk weg van de brand. Is er een weg in de buurt, ga daar dan heen. Vlucht haaks op de richting waar de brand naar uitslaat en help ook andere mensen en kinderen naar een veilig plek. Ben je in veiligheid, bel dan pas 112. Probeer de locatie zo nauwkeurig mogelijk door te geven aan de hand van herkenningspunten, in de natuur heb je immers vaak geen straten of gebouwen hebt.

De brandweer is vaak snel ter plaatse en heeft alle ruimte nodig om het werk goed te kunnen doen. Houd daarom de wegen vrij en ga niet bij de brand kijken. Parkeer je auto uitsluitend in parkeervlakken. Dat zorgt er niet alleen voor dat de brandweer er goed langs kan, maar kan ook brand voorkomen. De katalysator aan de onderkant van een auto en de uitlaat worden vaak erg heet, ook dit kan in hoog en droog gras brand veroorzaken.

Meer lezen over risico's op natuurbrand? Klik hier

Het blussen van natuurbranden

Natuurbranden zijn een uitdaging voor de brandweer. Het begint bij het bepalen en vinden van de exacte locatie van de natuurbrand. Omdat de brand vaak middenin de natuur plaatsvindt, is er geen specifiek adres waar naartoe gereden kan worden. Onze brandweer mensen zijn er goed op getraind om toch snel de brandhaard te vinden. In natuurgebieden zijn vaak speciale 4-wheel-aangedreven wagens nodig om de ruige gebieden te kunnen betreden. De bluswagens worden ondersteund door watertankvoertuigen, die zorgen voor een constante aanvoer van water. Op de brandlocatie wordt eerst een blusplan gemaakt, waardoor de brand zo effectief mogelijk gecontroleerd en geblust kan worden.

Het duingebied in de regio Haaglanden is voor de brandweer een uniek verzorgingsgebied. De begroeiing (heide, duindoorn, naaldbos) en bereikbaarheid zorgen voor grotere risico’s en die om extra aandacht vragen. Daarnaast zijn er op zomerse dagen veel dagtoeristen die via de duinen naar het strand gaan en voor extra brandrisico kunnen zorgen en ook de bereikbaarheid in de weg kunnen staan. Ook moet de brandweer Haaglanden rekening houden met de brandbare dennenbomen in een deel van het duingebied en ligt een deel van het gebied tegen Duinrel aan.

Brandweermensen van Brandweer Haaglanden bezig met het blussen van een duinbrand

Interview Gertjan over duinbrand

“Eind mei kregen we een melding over rookontwikkeling en vlammen in een duingebied. Bij duinbranden zijn we altijd extra alert, omdat het zo’n specifiek gebied."

Lees het hele interview
Brandweerman wordt geïnterviewd door Veilig Westland over natuurbranden

Veilig Westland: natuurbrand voorkomen

Met Veilig Westland maakten we een item over het voorkomen van natuurbrand.

Bekijk de video
Brandweerauto in natuurgebied

Haaglanden Veilig: risico's natuurbrand

Op onze website Haaglandenveilig.nl lees je alles over de risico's en het voorkomen van natuurbranden.

Lees op Haaglandenveilig.nl

Meer nieuws

""

Kazerne Monster bedankt tieners voor hulp tijdens brand Poeldijk

28 februari 2024

Op vrijdagavond 2 februari brak er een grote brand uit in een bedrijfspand aan de Jupiter in Poeldijk. Dankzij een slimme actie van Jordy (17) Robbie (17) en Jay (16) kon de brandweer de achterkant...

Lees meer »
Een afbeelding met de tekst Jaaroverzicht 2023 en het logo van de veiligheidsregio Haaglanden

Jaaroverzicht 2023

30 januari 2024

Ook in 2023 zijn er weer veel incidenten bestreden, is er veel geoefend, hebben we preventief opgetreden en brachten we veel adviezen uit. Benieuwd naar de cijfers en hoogtepunten van 2023?

Lees meer »
""

Duurzaamheid in de praktijk

16 januari 2024

Ook wij dragen ons steentje bij aan het milieu. De afgelopen maanden hebben er al veel zichtbare én onzichtbare veranderingen plaatsgevonden.

Lees meer »