Nieuwe oefendag brandweer: Brainbox Energy 2.0

04 maart 2022

Vandaag volgt de eerste ploeg van Brandweer Haaglanden de nieuwe oefendag genaamd Brainbox Energy 2.0. Tijdens deze oefendag staan verschillende onderwerpen uit de Energietransitie, oftewel de overgang van fossiele brandstoffen (aardgas, steenkool en aardolie) naar duurzame energie, centraal. Mede met behulp van dit unieke concept wil Veiligheidsregio Haaglanden ervoor zorgen dat de brandweermensen goed en veilig hun werk kunnen blijven doen.

Brandweermensen krijgen steeds vaker te maken met incidenten die gerelateerd zijn aan de energietransitie. Denk aan aanrijdingen met alternatief aangedreven auto’s (elektrisch, hybride of op waterstof) en branden waarbij zonnepanelen betrokken zijn. Deze incidenten brengen simpelweg nieuwe risico’s met zich mee, die een andere inspanning en aanpak vragen van de brandweer op het gebied van incidentbestrijding en risicobeheersing. Het is dan ook erg belangrijk dat de brandweer inspeelt op dit soort (toekomstige) maatschappelijke trends en ontwikkelingen. Alleen op die manier kan voor een zo veilig mogelijke werkomgeving voor personeel en de kwaliteit van de brandweerzorg gezorgd worden.

Oefendag

Tijdens de oefendag staan drie thema’s centraal: waterstof, bouwmaterialen en elektriciteit. Er wordt aandacht besteed aan de theorie en brandweermensen doen proeven met werkende schaalmodellen van windmolens en zonneparken en proeven met waterstofgas. Daarnaast is er een container gebouwd, met hierin de meest voorkomende installatiesystemen. Denk aan zonnepanelen, een thuisaccu, een cv-installatie en stadsverwarming. Ook hier voeren brandweermensen praktische oefeningen en proeven uit.

Deze oefendag is een uniek concept en onder andere met behulp van deze innoverende oefendag zorgen wij dat onze brandweermensen klaar zijn voor de incidenten die zij tegen (gaan) komen op straat.

Dit is een foto van de binnenkant van de container van de oefendag Brainbox Energy, met daarop verschillende installaties zoals een thuisaccu.
Dit is een foto van de binnenkant van de container van de oefendag Brainbox Energy, met daarop verschillende installaties zoals een thuisaccu.
Dit is een foto van de container die een belangrijke rol speelt in de oefendag Brainbox Energy 2.0
Dit is een foto van een werkend schaalmodel van een windturbine, onderdeel van de oefendag Brainbox Energy 2.0
Dit is een foto van een werkend schaalmodel van een windturbine, onderdeel van de oefendag Brainbox Energy 2.0

Meer nieuws

Ploeg op bezoek van The Green Village

12 april 2022

The Green Village en Veiligheidsregio Haaglanden samen aan de slag met de energietransitie

The Green Village is een proeftuin op de campus van de Technische Universiteit Delft. Wetenschappers, bedrijven en studenten testen en experimenteren hier met duurzame innovaties, met als doel om een...

Lees meer »
Strandvoertuig Brandweer Haaglanden voor Legoland

30 maart 2022

LEGOLAND® Discovery Centre Scheveningen is een brandweerauto rijker

Vandaag onthulde LEGOLAND® Discovery Centre Scheveningen een unieke brandweerauto van Brandweer Haaglanden: een strandjeep van het Surf&Rescueteam van kazerne Scheveningen.

Lees meer »
Technische hulpverlening bij incident auto op kant

25 maart 2022

Veiligheidsregio Haaglanden ontvangt hercertificering voor brandweeronderwijs

Een organisatie mag niet zomaar brandweeronderwijs verzorgen. Hiervoor moet de organisatie beschikken over het Kwaliteit Aanbieders Brandweeropleidingen (KAB-)certificaat van het Nederlands Instituut...

Lees meer »