Nieuwe oefendag brandweer: Brainbox Energy 2.0

04 maart 2022

Vandaag volgt de eerste ploeg van Brandweer Haaglanden de nieuwe oefendag genaamd Brainbox Energy 2.0. Tijdens deze oefendag staan verschillende onderwerpen uit de Energietransitie, oftewel de overgang van fossiele brandstoffen (aardgas, steenkool en aardolie) naar duurzame energie, centraal. Mede met behulp van dit unieke concept wil Veiligheidsregio Haaglanden ervoor zorgen dat de brandweermensen goed en veilig hun werk kunnen blijven doen.

Brandweermensen krijgen steeds vaker te maken met incidenten die gerelateerd zijn aan de energietransitie. Denk aan aanrijdingen met alternatief aangedreven auto’s (elektrisch, hybride of op waterstof) en branden waarbij zonnepanelen betrokken zijn. Deze incidenten brengen simpelweg nieuwe risico’s met zich mee, die een andere inspanning en aanpak vragen van de brandweer op het gebied van incidentbestrijding en risicobeheersing. Het is dan ook erg belangrijk dat de brandweer inspeelt op dit soort (toekomstige) maatschappelijke trends en ontwikkelingen. Alleen op die manier kan voor een zo veilig mogelijke werkomgeving voor personeel en de kwaliteit van de brandweerzorg gezorgd worden.

Oefendag

Tijdens de oefendag staan drie thema’s centraal: waterstof, bouwmaterialen en elektriciteit. Er wordt aandacht besteed aan de theorie en brandweermensen doen proeven met werkende schaalmodellen van windmolens en zonneparken en proeven met waterstofgas. Daarnaast is er een container gebouwd, met hierin de meest voorkomende installatiesystemen. Denk aan zonnepanelen, een thuisaccu, een cv-installatie en stadsverwarming. Ook hier voeren brandweermensen praktische oefeningen en proeven uit.

Deze oefendag is een uniek concept en onder andere met behulp van deze innoverende oefendag zorgen wij dat onze brandweermensen klaar zijn voor de incidenten die zij tegen (gaan) komen op straat.

Container gevuld met elektrische apparaten
Dit is een foto van de binnenkant van de container van de oefendag Brainbox Energy, met daarop verschillende installaties zoals een thuisaccu.
Container met brandweerlogo
Foto van een werkend schaalmodel van een windturbine, onderdeel van de oefendag Brainbox Energy 2.0
Dit is een foto van een werkend schaalmodel van een windturbine, onderdeel van de oefendag Brainbox Energy 2.0

Meer nieuws

""

Kazerne Monster bedankt tieners voor hulp tijdens brand Poeldijk

28 februari 2024

Op vrijdagavond 2 februari brak er een grote brand uit in een bedrijfspand aan de Jupiter in Poeldijk. Dankzij een slimme actie van Jordy (17) Robbie (17) en Jay (16) kon de brandweer de achterkant...

Lees meer »
Een afbeelding met de tekst Jaaroverzicht 2023 en het logo van de veiligheidsregio Haaglanden

Jaaroverzicht 2023

30 januari 2024

Ook in 2023 zijn er weer veel incidenten bestreden, is er veel geoefend, hebben we preventief opgetreden en brachten we veel adviezen uit. Benieuwd naar de cijfers en hoogtepunten van 2023?

Lees meer »
""

Duurzaamheid in de praktijk

16 januari 2024

Ook wij dragen ons steentje bij aan het milieu. De afgelopen maanden hebben er al veel zichtbare én onzichtbare veranderingen plaatsgevonden.

Lees meer »