Nieuwe oefendag brandweer: Brainbox Energy 2.0

04 maart 2022

Vandaag volgt de eerste ploeg van Brandweer Haaglanden de nieuwe oefendag genaamd Brainbox Energy 2.0. Tijdens deze oefendag staan verschillende onderwerpen uit de Energietransitie, oftewel de overgang van fossiele brandstoffen (aardgas, steenkool en aardolie) naar duurzame energie, centraal. Mede met behulp van dit unieke concept wil Veiligheidsregio Haaglanden ervoor zorgen dat de brandweermensen goed en veilig hun werk kunnen blijven doen.

Brandweermensen krijgen steeds vaker te maken met incidenten die gerelateerd zijn aan de energietransitie. Denk aan aanrijdingen met alternatief aangedreven auto’s (elektrisch, hybride of op waterstof) en branden waarbij zonnepanelen betrokken zijn. Deze incidenten brengen simpelweg nieuwe risico’s met zich mee, die een andere inspanning en aanpak vragen van de brandweer op het gebied van incidentbestrijding en risicobeheersing. Het is dan ook erg belangrijk dat de brandweer inspeelt op dit soort (toekomstige) maatschappelijke trends en ontwikkelingen. Alleen op die manier kan voor een zo veilig mogelijke werkomgeving voor personeel en de kwaliteit van de brandweerzorg gezorgd worden.

Oefendag

Tijdens de oefendag staan drie thema’s centraal: waterstof, bouwmaterialen en elektriciteit. Er wordt aandacht besteed aan de theorie en brandweermensen doen proeven met werkende schaalmodellen van windmolens en zonneparken en proeven met waterstofgas. Daarnaast is er een container gebouwd, met hierin de meest voorkomende installatiesystemen. Denk aan zonnepanelen, een thuisaccu, een cv-installatie en stadsverwarming. Ook hier voeren brandweermensen praktische oefeningen en proeven uit.

Deze oefendag is een uniek concept en onder andere met behulp van deze innoverende oefendag zorgen wij dat onze brandweermensen klaar zijn voor de incidenten die zij tegen (gaan) komen op straat.

Dit is een foto van de binnenkant van de container van de oefendag Brainbox Energy, met daarop verschillende installaties zoals een thuisaccu.
Dit is een foto van de binnenkant van de container van de oefendag Brainbox Energy, met daarop verschillende installaties zoals een thuisaccu.
Dit is een foto van de container die een belangrijke rol speelt in de oefendag Brainbox Energy 2.0
Dit is een foto van een werkend schaalmodel van een windturbine, onderdeel van de oefendag Brainbox Energy 2.0
Dit is een foto van een werkend schaalmodel van een windturbine, onderdeel van de oefendag Brainbox Energy 2.0

Meer nieuws

Congres Brandweervrouwen

27 juni 2022

Enthousiasme en inspiratie bij Congres Brandweervrouwen 2022 in regio Haaglanden

Op vrijdag 24 juni 2022 vond het Congres Brandweervrouwen 2022 plaats. Deze editie was de eer aan Brandweer Haaglanden om het congres te organiseren. Het was een geslaagd congres; de deelnemers gingen...

Lees meer »
Studentenproject

09 juni 2022

Brandweer Haaglanden en Haagse Hogeschool slaan handen ineen om rookmelderplicht onder de aandacht te brengen

Op 1 juli a.s. is het voor alle inwoners van Nederland verplicht om een rookmelder in huis op te hangen. Onder het mom van ‘samen bereiken we meer’ is er samengewerkt met studenten van de Haagse...

Lees meer »
Hulpverleners in het zonnetje gezet

03 juni 2022

Hulpdiensten in het zonnetje gezet voor hun bijdrage tijdens coronacrisis

Vanochtend werden medewerkers van verschillende hulpdiensten door het algemeen bestuur van de Veiligheidsregio Haaglanden in het zonnetje gezet voor de inzet van de hulpdiensten tijdens de...

Lees meer »