Nieuwe versoepelingen vragen om eigen verantwoordelijkheid

28 mei 2020

Komend weekeinde, met het te verwachten mooie weer en de versoepeling van coronamaatregelen met ingang van 1 juni, is het van groot belang om drukte te voorkomen. Dit kunnen mensen alleen zélf doen, door plaatsen waar veel mensen naar toe komen juist te mijden. Ook nu er minder restricties gelden is het devies nog steeds ‘blijf zoveel mogelijk thuis’ en ‘vermijd drukte’. Dit om te voorkomen dat door onverantwoord gedrag van enkelen generieke afsluitingen, waar iedereen door getroffen wordt, noodzakelijk worden. Hiervoor is het belangrijk dat iedereen de aanwijzingen die ter plekke worden gegeven door horeca- of winkelpersoneel, straatregisseurs en handhavers direct opvolgen.

Johan Remkes, de plaatsvervangend voorzitter van de Veiligheidsregio Haaglanden, besprak de actuele situatie in onze regio vandaag met de burgemeesters binnen Haaglanden. ‘Iedereen is blij met de komende versoepelingen, die inwoners en ondernemers meer ruimte geeft, maar we rekenen er op dat iedereen de verantwoordelijkheid neemt die nodig is om deze nieuwe ruimte veilig te benutten en dus te behouden. We leven hier in de Randstad écht veel dichter op elkaar dan in andere delen van het land en dat is een risico waar we rekening mee moeten houden. Houd je aan de afspraken en de aanwijzingen, ga bij drukte niet óók in die rij staan maar keer om en help vanaf 1 juni onze ondernemers om nu maximaal gebruik te maken van de nieuwe versoepelingen. We hebben het zélf in de hand door geen situaties te veroorzaken of te laten voortbestaan waardoor de verspreiding van het virus weer oploopt en de beperkingen weer terugkomen.’

Een voorwaarde voor de versoepelingen is het op veel grotere schaal monitoren, testen en het onderzoeken van contacten bij besmettingen. In de regio Haaglanden wordt vanaf 1 juni de testcapaciteit verder uitgebreid door op de bestaande locaties meer tests uit te voeren en door de inzet van een mobiele testlocatie. Mensen met klachten kunnen zich aanmelden voor een test via een landelijk telefoonnummer dat op 1 juni bekend wordt gemaakt.  

Sinds eind maart gelden er in Nederland aangescherpte richtlijnen voor de beheersing van het corona virus waarvoor de handhaving belegd is bij de voorzitters van de 25 veiligheidsregio’s. Voor de regio Haaglanden is dit de waarnemend burgemeester van Den Haag, de heer Johan Remkes. Hij neemt zijn besluiten zoveel mogelijk na overleg met de burgemeesters van de overige acht gemeenten binnen de veiligheidsregio (zie: www.vrh.nl), alsmede de leiding van de hulpdiensten (GHOR/GGD, Politie, Brandweer) en de hoofdofficier van Justitie van het OM. Dit overleg vindt plaats in de vorm van een Regionaal Beleidsteam (RBT).

Meer nieuws

""

Kazerne Monster bedankt tieners voor hulp tijdens brand Poeldijk

28 februari 2024

Op vrijdagavond 2 februari brak er een grote brand uit in een bedrijfspand aan de Jupiter in Poeldijk. Dankzij een slimme actie van Jordy (17) Robbie (17) en Jay (16) kon de brandweer de achterkant...

Lees meer »
Een afbeelding met de tekst Jaaroverzicht 2023 en het logo van de veiligheidsregio Haaglanden

Jaaroverzicht 2023

30 januari 2024

Ook in 2023 zijn er weer veel incidenten bestreden, is er veel geoefend, hebben we preventief opgetreden en brachten we veel adviezen uit. Benieuwd naar de cijfers en hoogtepunten van 2023?

Lees meer »
""

Duurzaamheid in de praktijk

16 januari 2024

Ook wij dragen ons steentje bij aan het milieu. De afgelopen maanden hebben er al veel zichtbare én onzichtbare veranderingen plaatsgevonden.

Lees meer »