Rapportage incidenten jaarwisseling

02 januari 2020

Onderaan het bericht is de rapportage over de cijfers van de inzet van de Politie Eenheid Den Haag en Veiligheidsregio Haaglanden (Brandweer- en ambulanceritten) te vinden. Deze cijfers zijn geregistreerd tijdens de jaarwisseling 2019-2020 over een periode van 32 uur (31 december 00.00 uur tot 01 januari 08.00 uur).

De cijfers van de Politie Eenheid Den Haag zijn van de gemeenten binnen het werkgebied van Veiligheidsregio Haaglanden. Iedere gemeente kan deze cijfers en het sfeerbeeld gebruiken voor eigen communicatie. Deze rapportage bevat enkel Oud en Nieuw gerelateerde categorieën (zie bijlage begrippen).

Sfeerbeeld 

We kijken terug op een drukke nacht voor de hulpdiensten met veel incidenten. Ook deze jaarwisseling is sprake geweest van gewelddadig optreden richting hulpverleners. De gezamenlijke voorbereiding van de hulpdiensten, in aanloop naar en de uitvoering tijdens deze jaarwisseling, is intensief geweest.

In het tijdvak tussen 31 december 00.00 uur tot en met 1 januari 08.00 uur zijn 889 incidenten door de brandweer afgehandeld. Er was sprake van twee middelbranden en diverse andere kleine incidenten, gevolgd door een zeer grote brand (GRIP 2) in Zoetermeer. Het totaal aantal brandweer gerelateerde incidenten ligt 22% hoger ten opzichte van de jaarwisseling 2018 - 2019.

In de hele regio zijn diverse aanhoudingen verricht vanwege het afsteken van (illegaal) vuurwerk en explosieven, openbare dronkenschap, mishandeling en vernieling. 

De jaarwisseling is vanuit de GHOR beschouwd rustig verlopen, in vergelijking met vorig jaar zien we een afname in het aantal slachtoffers. Jonge slachtoffers met letsel door het vuurwerk vallen op en er is ook sprake van oogletsel onder de slachtoffers. Toch komen de meeste slachtoffers in beeld ten gevolge van overmatig alcohol- en middelengebruik, naast verschillende verwondingen betreft het helaas ook een groep met zware intoxicatie waaronder ook jonge patiënten. De meldkamer ambulancedienst, de ambulancediensten, ziekenhuizen en HAP’s melden een gemoedelijke sfeer.

Klik hier voor het volledige rapport

Meer nieuws

Congres Brandweervrouwen

27 juni 2022

Enthousiasme en inspiratie bij Congres Brandweervrouwen 2022 in regio Haaglanden

Op vrijdag 24 juni 2022 vond het Congres Brandweervrouwen 2022 plaats. Deze editie was de eer aan Brandweer Haaglanden om het congres te organiseren. Het was een geslaagd congres; de deelnemers gingen...

Lees meer »
Studentenproject

09 juni 2022

Brandweer Haaglanden en Haagse Hogeschool slaan handen ineen om rookmelderplicht onder de aandacht te brengen

Op 1 juli a.s. is het voor alle inwoners van Nederland verplicht om een rookmelder in huis op te hangen. Onder het mom van ‘samen bereiken we meer’ is er samengewerkt met studenten van de Haagse...

Lees meer »
Hulpverleners in het zonnetje gezet

03 juni 2022

Hulpdiensten in het zonnetje gezet voor hun bijdrage tijdens coronacrisis

Vanochtend werden medewerkers van verschillende hulpdiensten door het algemeen bestuur van de Veiligheidsregio Haaglanden in het zonnetje gezet voor de inzet van de hulpdiensten tijdens de...

Lees meer »