Rapportage incidenten jaarwisseling

02 januari 2020

Onderaan het bericht is de rapportage over de cijfers van de inzet van de Politie Eenheid Den Haag en Veiligheidsregio Haaglanden (Brandweer- en ambulanceritten) te vinden. Deze cijfers zijn geregistreerd tijdens de jaarwisseling 2019-2020 over een periode van 32 uur (31 december 00.00 uur tot 01 januari 08.00 uur).

De cijfers van de Politie Eenheid Den Haag zijn van de gemeenten binnen het werkgebied van Veiligheidsregio Haaglanden. Iedere gemeente kan deze cijfers en het sfeerbeeld gebruiken voor eigen communicatie. Deze rapportage bevat enkel Oud en Nieuw gerelateerde categorieën (zie bijlage begrippen).

Sfeerbeeld 

We kijken terug op een drukke nacht voor de hulpdiensten met veel incidenten. Ook deze jaarwisseling is sprake geweest van gewelddadig optreden richting hulpverleners. De gezamenlijke voorbereiding van de hulpdiensten, in aanloop naar en de uitvoering tijdens deze jaarwisseling, is intensief geweest.

In het tijdvak tussen 31 december 00.00 uur tot en met 1 januari 08.00 uur zijn 889 incidenten door de brandweer afgehandeld. Er was sprake van twee middelbranden en diverse andere kleine incidenten, gevolgd door een zeer grote brand (GRIP 2) in Zoetermeer. Het totaal aantal brandweer gerelateerde incidenten ligt 22% hoger t.o.v. de jaarwisseling 2018 - 2019.

In de hele regio zijn diverse aanhoudingen verricht vanwege het afsteken van (illegaal) vuurwerk en explosieven, openbare dronkenschap, mishandeling en vernieling. 

De jaarwisseling is vanuit de GHOR beschouwd rustig verlopen, in vergelijking met vorig jaar zien we een afname in het aantal slachtoffers. Jonge slachtoffers met letsel door het vuurwerk vallen op en er is ook sprake van oogletsel onder de slachtoffers. Toch komen de meeste slachtoffers in beeld ten gevolge van overmatig alcohol - en middelengebruik, naast verschillende verwondingen betreft het helaas ook een groep met zware intoxicatie waaronder ook jonge patiënten. De meldkamer ambulancedienst, de ambulancediensten, ziekenhuizen en HAP’s melden een gemoedelijke sfeer.

Bekijk hier het rapport. 

Meer nieuws

coronavirus 19

20 september 2020

Nieuwe noodverordening regio Haaglanden per 20 september

Naar aanleiding van de extra coronamaatregelen in de regio Haaglanden, is er op 20 september een nieuwe noodverordening gepubliceerd. De noodverordening gaat in op 20 september om 18:00 uur. Bekijk de...

Lees meer »
coronavirus 19

18 september 2020

Meer maatregelen corona voor regio Haaglanden

Onder meer in de regio Haaglanden raken steeds meer mensen besmet met het coronavirus. Het rijk heeft daarom vrijdagavond 18 september aangekondigd dat er nieuwe maatregelen worden genomen in zes...

Lees meer »
Overheidsmanager van het jaar

18 september 2020

Esther Lieben in de finale voor Overheidsmanager van het Jaar 2020

Vandaag is bekendgemaakt dat Esther Lieben, Directeur en Commandant Brandweer van de Veiligheidsregio Haaglanden, een van de finalisten is voor de award ‘Overheidsmanager van het jaar 2020’. Op vijf...

Lees meer »