Rapportage incidenten jaarwisseling

02 januari 2020

Onderaan het bericht is de rapportage over de cijfers van de inzet van de Politie Eenheid Den Haag en Veiligheidsregio Haaglanden (Brandweer- en ambulanceritten) te vinden. Deze cijfers zijn geregistreerd tijdens de jaarwisseling 2019-2020 over een periode van 32 uur (31 december 00.00 uur tot 01 januari 08.00 uur).

De cijfers van de Politie Eenheid Den Haag zijn van de gemeenten binnen het werkgebied van Veiligheidsregio Haaglanden. Iedere gemeente kan deze cijfers en het sfeerbeeld gebruiken voor eigen communicatie. Deze rapportage bevat enkel Oud en Nieuw gerelateerde categorieën (zie bijlage begrippen).

Sfeerbeeld 

We kijken terug op een drukke nacht voor de hulpdiensten met veel incidenten. Ook deze jaarwisseling is sprake geweest van gewelddadig optreden richting hulpverleners. De gezamenlijke voorbereiding van de hulpdiensten, in aanloop naar en de uitvoering tijdens deze jaarwisseling, is intensief geweest.

In het tijdvak tussen 31 december 00.00 uur tot en met 1 januari 08.00 uur zijn 889 incidenten door de brandweer afgehandeld. Er was sprake van twee middelbranden en diverse andere kleine incidenten, gevolgd door een zeer grote brand (GRIP 2) in Zoetermeer. Het totaal aantal brandweer gerelateerde incidenten ligt 22% hoger ten opzichte van de jaarwisseling 2018 - 2019.

In de hele regio zijn diverse aanhoudingen verricht vanwege het afsteken van (illegaal) vuurwerk en explosieven, openbare dronkenschap, mishandeling en vernieling. 

De jaarwisseling is vanuit de GHOR beschouwd rustig verlopen, in vergelijking met vorig jaar zien we een afname in het aantal slachtoffers. Jonge slachtoffers met letsel door het vuurwerk vallen op en er is ook sprake van oogletsel onder de slachtoffers. Toch komen de meeste slachtoffers in beeld ten gevolge van overmatig alcohol- en middelengebruik, naast verschillende verwondingen betreft het helaas ook een groep met zware intoxicatie waaronder ook jonge patiënten. De meldkamer ambulancedienst, de ambulancediensten, ziekenhuizen en HAP’s melden een gemoedelijke sfeer.

Klik hier voor het volledige rapport

Meer nieuws

BVL Marc Corijn

22 november 2021

Veiligheidsregio Haaglanden gaat samenwerkingen aan met woningcorporaties naar aanleiding van rookmelderplicht in 2022

Vanaf 1 juli 2022 zijn rookmelders wettelijk verplicht. De afdeling Brandveilig Leven van de Veiligheidsregio Haaglanden heeft deze wetswijziging aangegrepen als kans om de samenwerking met...

Lees meer »
Esther Lieben aan tafel bij Een Vandaag

20 oktober 2021

Esther Lieben in Een Vandaag over geweld tegen hulpverleners

De afgelopen jaren lees je steeds meer artikelen over agressie tegen hulpverleners. Esther Lieben sprak bij Een Vandaag over het toenemende geweld tegen hulpverleners. Zij had een duidelijke boodschap...

Lees meer »
COVID-update

24 september 2021

Handhaving in regio Haaglanden

Vanaf 25 september 2021 wordt het verplicht een coronatoegangsbewijs te laten zien bij een bezoek aan horeca-inrichtingen, evenementen, poppodia, theaters en bioscopen. Dat geldt ook voor de gemeenten...

Lees meer »