Rapportage incidenten jaarwisseling 2021-2022

01 januari 2022

Bijgaand treft u conform afspraak de eerste en voorlopige cijfers aan van de inzet van de Politie Eenheid Den Haag en de Veiligheidsregio Haaglanden tijdens de jaarwisseling 2021 – 2022. De cijfers zijn geregistreerd over een periode van 32 uur (van 31 december 0:00 uur tot 1 januari 8:00 uur). Het betreft alleen de cijfers van de brandweer, ambulancediensten en de Politie Eenheid Den Haag in het verzorgingsgebied van de Veiligheidsregio Haaglanden.

Deze rapportage bevat alleen jaarwisseling gerelateerde categorieën (zie begrippenlijst in de bijlage). Andere incidentsoorten zijn in deze rapportage niet meegenomen. Komende twee weken zullen deze gegevens worden gevalideerd en waar nodig worden bijgesteld. Medio de derde week van januari ontvangt u het definitieve overzicht, tevens voorzien van een vergelijk met de voorgaande jaarwisseling.

 

Sfeerbeeld

Ook dit jaar hebben de hulpdiensten in de regio Haaglanden hun bijdrage geleverd aan een goed verloop van oud en nieuw. De samenwerking tussen de verschillende hulpdiensten verliep uitstekend. Vanwege de COVID-19 maatregelen waren er dit jaar geen vuurwerkfestivals, geen vreugdevuren en geen georganiseerde feesten.

Dit jaar was er wederom een drukke jaarwisseling met vele incidenten. Met name voor de brandweer was het aantal incidenten hoog. Dankzij de grootschalige inzet van de hulpdiensten konden deze incidenten adequaat worden bestreden. De piek van de brandweerincidenten lag tussen 00:00 – 02:00 uur. Er zijn vier forse woningbranden geweest in respectievelijk Delft, Den Haag, Zoetermeer en ’s-Gravenzande en vele kleinere brand-incidenten.

De politie heeft net als andere hulpdiensten een drukke nacht achter de rug maar het bleef beheersbaar. Er vonden geen grootschalige verstoringen van de openbare orde plaats. De politie heeft een aantal keren moeten optreden vanwege groepen jeugd die met vuurwerk gooiden en vernielingen pleegden. In Zoetermeer zijn de ruiten van een politieauto vernield door omstanders toen agenten de brandweer ondersteunden bij een brand. In Den Haag raakten meerdere woningen beschadigd door zwaar vuurwerk. Er zijn diverse aanhoudingen verricht vanwege het afsteken van (illegaal) vuurwerk, openbare dronkenschap en vernieling.

De geneeskundige keten heeft een drukke maar beheersbare nacht gehad met een piek voor het ambulancevervoer rond 2.00 uur. De ziekenhuizen en huisartsenposten hebben de nodige vuurwerkslachtoffers behandeld.

 

Klik hier voor het volledige rapport.

Meer nieuws

De Lier wint brandweerwedstrijden
Beeld: Carolien Valstar

12 september 2023

Kazerne De Lier wint brandweerwedstrijden 2023

Op zaterdag 9 september vonden de jaarlijkse brandweerwedstrijden plaats. De ploeg van kazerne De Lier won en mag zich landskampioen 2023 noemen.

Lees meer »
Tekenmoment nieuwe hoogwerkers

24 augustus 2023

Bestelling tien nieuwe hoogwerkers voor Brandweer Haaglanden

Vandaag ondertekent Esther Lieben, commandant Brandweer Haaglanden, de opdracht voor tien nieuwe hoogwerkers (redvoertuigen) van Kenbri Fire Fighting. Kenbri, leverancier van materialen en voertuigen...

Lees meer »
Commandant Brandweer Haaglanden Esther Lieben

09 augustus 2023

Brandweer Haaglanden bereidt zich voor op risico’s energietransitie en pleit voor wet- en regelgeving

Verduurzaming en energietransitie zijn goede ontwikkelingen. Zonnepanelen, elektrische auto’s en nieuwe manieren om energie op te wekken zijn niet meer uit ons straatbeeld weg te denken.

Lees meer »