Rapportage incidenten jaarwisseling 2022-2023

01 januari 2023

Bijgaand treft u conform afspraak de eerste en voorlopige cijfers aan van de inzet van de Politie Eenheid Den Haag en de Veiligheidsregio Haaglanden tijdens de jaarwisseling 2022 – 2023. De cijfers zijn geregistreerd over een periode van 32 uur (van 31 december 0:00 uur tot 1 januari 8:00 uur). Het betreft alleen de cijfers van de Politie Eenheid Den Haag in het werkgebied van de Veiligheidsregio Haaglanden. Deze rapportage bevat alleen jaarwisseling gerelateerde categorieën (zie begrippenlijst in de bijlage). Andere incidentsoorten zijn in deze rapportage niet meegenomen. In de komende twee weken zullen deze gegevens worden gevalideerd en waar nodig worden bijgesteld. Medio de derde week van januari ontvangt u het definitieve overzicht, tevens voorzien van een vergelijk met de voorgaande jaarwisseling.

Sfeerbeelden/Hulpdiensten 

Brandweer

De brandweer kreeg traditiegetrouw veel meldingen tijdens de jaarwisseling. Het ging vooral om buitenbranden en containerbranden, met een piek tussen 00.00 uur en 03.00 uur. Daarnaast werden er meer voertuigbranden gemeld. Er zijn gedurende deze jaarwisseling een tweetal grotere incidenten geweest, waarbij meerdere brandweereenheden zijn ingezet. Startend met een grote brand in Den Hoorn aan het begin van de avond en een brand in een voormalig kantoorpand in Den Haag rond 23.15 uur. Hierbij vielen geen gewonden en bleef het bij forse materiële schade. Overdag waren er, ten opzichte van vorig jaar, minder brandweermeldingen. In de avond en nacht waren er ten opzichte van vorig jaar meer brandweermeldingen.
Tijdens de werkzaamheden zijn brandweerlieden een tweetal keer belaagd met vuurwerk. Geweld en agressie tegen de brandweer wordt niet geaccepteerd en daarom is direct aangifte gedaan.

GHOR

Rustige start van de avond, oplopend naar de jaarwisseling toename van het aantal slachtoffers. In vergelijking met vorig jaar bestaat de indruk dat opvallend meer kinderen met aangezichtsletsel en volwassenen met hand- en/of oogletsels.
Dit jaar zagen we in alle gemeenten vergelijkbare aantal ambulance meldingen met vorig jaar of zelfs rustiger.
Zowel de huisartsenposten, de ziekenhuizen en de ambulancediensten kregen te maken met veel slachtoffers, maar konden de stroom goed verwerken.
Sfeer was vooral gemoedelijk.

Politie

Binnen de Veiligheidsregio Haaglanden is de jaarwisseling druk maar beheersbaar verlopen. De grootste overlast werd veroorzaakt door brandstichting, het afsteken van zwaar vuurwerk en het verstoren van de openbare orde. De ME is enkele keren binnen de Gemeente Den Haag ingezet en eenmalig in de Gemeente Westland.
De jaarwisseling heeft niet geleid tot grote incidenten en/of wanordelijkheden.

Lees hier de volledige rapportage 

 

Meer nieuws

Projectgroep natuurbrandbestrijdng Brandweer Haaglanden

23 januari 2023

Nieuwe tankautospuiten voor natuurbrandbestrijding

Brandweer Haaglanden krijgt in 2024 drie nieuwe terreinvaardige tankautospuiten.

Lees meer »
SDG finale

22 december 2022

VRH x Universiteit Twente-team behaalt tweede plaats tijdens finale SDG-challenge 2022

Twee keer per jaar vindt de Sustainable Development Goals (SDG)-challenge plaats. In deze challenge wordt een team studenten gekoppeld aan een bedrijf, om samen de wereld een beetje beter te maken...

Lees meer »
herdenking omgekomen brandweermannen

22 december 2022

Veiligheidsregio Haaglanden herdenkt omgekomen collega’s

Vandaag herdacht de VRH de twee brandweercollega’s die 35 jaar geleden bij ‘de cellenbrand’ om het leven zijn gekomen.

Lees meer »