Rapportage incidenten jaarwisseling 2022-2023

01 januari 2023

Bijgaand treft u conform afspraak de eerste en voorlopige cijfers aan van de inzet van de Politie Eenheid Den Haag en de Veiligheidsregio Haaglanden tijdens de jaarwisseling 2022 – 2023. De cijfers zijn geregistreerd over een periode van 32 uur (van 31 december 0:00 uur tot 1 januari 8:00 uur). Het betreft alleen de cijfers van de Politie Eenheid Den Haag in het werkgebied van de Veiligheidsregio Haaglanden. Deze rapportage bevat alleen jaarwisseling gerelateerde categorieën (zie begrippenlijst in de bijlage). Andere incidentsoorten zijn in deze rapportage niet meegenomen. In de komende twee weken zullen deze gegevens worden gevalideerd en waar nodig worden bijgesteld. Medio de derde week van januari ontvangt u het definitieve overzicht, tevens voorzien van een vergelijk met de voorgaande jaarwisseling.

Sfeerbeelden/Hulpdiensten 

Brandweer

De brandweer kreeg traditiegetrouw veel meldingen tijdens de jaarwisseling. Het ging vooral om buitenbranden en containerbranden, met een piek tussen 00.00 uur en 03.00 uur. Daarnaast werden er meer voertuigbranden gemeld. Er zijn gedurende deze jaarwisseling een tweetal grotere incidenten geweest, waarbij meerdere brandweereenheden zijn ingezet. Startend met een grote brand in Den Hoorn aan het begin van de avond en een brand in een voormalig kantoorpand in Den Haag rond 23.15 uur. Hierbij vielen geen gewonden en bleef het bij forse materiële schade. Overdag waren er, ten opzichte van vorig jaar, minder brandweermeldingen. In de avond en nacht waren er ten opzichte van vorig jaar meer brandweermeldingen.
Tijdens de werkzaamheden zijn brandweerlieden een tweetal keer belaagd met vuurwerk. Geweld en agressie tegen de brandweer wordt niet geaccepteerd en daarom is direct aangifte gedaan.

GHOR

Rustige start van de avond, oplopend naar de jaarwisseling toename van het aantal slachtoffers. In vergelijking met vorig jaar bestaat de indruk dat opvallend meer kinderen met aangezichtsletsel en volwassenen met hand- en/of oogletsels.
Dit jaar zagen we in alle gemeenten vergelijkbare aantal ambulance meldingen met vorig jaar of zelfs rustiger.
Zowel de huisartsenposten, de ziekenhuizen en de ambulancediensten kregen te maken met veel slachtoffers, maar konden de stroom goed verwerken.
Sfeer was vooral gemoedelijk.

Politie

Binnen de Veiligheidsregio Haaglanden is de jaarwisseling druk maar beheersbaar verlopen. De grootste overlast werd veroorzaakt door brandstichting, het afsteken van zwaar vuurwerk en het verstoren van de openbare orde. De ME is enkele keren binnen de Gemeente Den Haag ingezet en eenmalig in de Gemeente Westland.
De jaarwisseling heeft niet geleid tot grote incidenten en/of wanordelijkheden.

Lees hier de volledige rapportage 

 

Meer nieuws

Burgemeester Van Zanen hijst de roodgele vlag

02 mei 2023

Start van het buitenzwem- en strandseizoen

In Nederland start op 1 mei officieel het buitenzwem- en strandseizoen. Het elf kilometer lange strand van Den Haag wordt vanaf deze datum bewaakt door de lifeguards van Veiligheidsregio Haaglanden...

Lees meer »
Samenwerkingsovereenkomst VRH en Haagse Hogeschool

11 april 2023

Veiligheidsregio Haaglanden en Haagse Hogeschool tekenen samenwerkingsovereenkomst

De afgelopen jaren heeft Veiligheidsregio Haaglanden meerdere studenten van de Haagse Hogeschool mogen verwelkomen als stagiair(e) of als nieuwe medewerker. Om deze samenwerking te versterken...

Lees meer »
Logo VRH

04 april 2023

Nieuwe regionale plannen rampenbestrijding en crisisbeheersing

Veiligheidsregio Haaglanden heeft nieuwe regionale plannen opgesteld rondom rampenbestrijding en crisisbeheersing. Deze plannen geven inzicht in de risico's op rampen en crises in onze regio en...

Lees meer »