Verhitte brandweerwedstrijden in Haaglanden

05 april 2019

Zaterdag 30 maart organiseerde Brandweer Haaglanden twee brandweerwedstrijden: de jeugdbrandweerwedstrijd in Pijnacker-Nootdorp en de provinciale hoofdklassewedstrijd in ‘s-Gravenzande.

Hieronder een (foto)verslag beide wedstrijden.

En de winnaar van de jeugdbrandweer is…

Twee keer per jaar (in maart en november) strijden de jeugdbrandweerkorpsen van Haaglanden en Rotterdam-Rijnmond met elkaar. Aan deze wedstrijd namen in totaal 7 jeugdbrandweerploegen deel. Onze eigen jeugdbrandweer van kazerne Naaldwijk is de winnaar en ging er met de (deel)beker vandoor. Wij willen hen van harte feliciteren.

‘’Het was een geslaagde dag met goede inzet van de korpsen. Ieder korps speelt de wedstrijd op zijn eigen manier, dat is leuk om te zien’’, zegt vrijwilliger Jaap van Wijk van de jeugdbrandweer Pijnacker-Nootdorp.

Case

De opdracht was om een brand in een timmerwerkplaats in Pijnacker onder controle te krijgen. De eigenaar van de werkplaats was aanwezig met zijn vrouw die een sigaret in de prullenbak had laten vallen, waardoor brand ontstond. De brand woedde naast de zaagtafel en resulteerde in een uitslaande brand naar de eerste verdieping. Alle ploegen hebben met succes de brand onder controle gekregen en de slachtoffers zijn goed behandeld.

Uitslag

 1. Jeugdbrandweer Naaldwijk
 2. Jeugdbrandweer Maasland
 3. Jeugdbrandweer Maassluis
 4. Jeugdbrandweer Lansingerland
 5. Jeugdbrandweer Pijnacker-Nootdorp
 6. Jeugdbrandweer Vlaardingen
 7. Jeugdbrandweer Monster

Kazerne Oudewater pakte goed door

Brandweer Haaglanden organiseerde vanuit de kazerne ’s-Gravenzande op 30 maart de eerste ronde van de jaarlijkse provinciale brandweerwedstrijd. Verschillende regio’s streden om de felbegeerde kampioenstitel te bemachtigen. De kazerne Oudewater van de Veiligheidsregio Utrecht heeft de wedstrijd gewonnen en is door naar de tweede ronde. Deze wedstrijden worden georganiseerd omdat het leuk en leerzaam is om het tegen verschillende korpsen op te nemen. Juryleden beoordelen de ploegleden op wat ze doen en hoe ze het doen.

‘’Je leert hierbij veel van elkaar en je ziet hoe anderen tijdens incidenten handelen. Je ziet wat anderen doen, wat je zelf al goed doet én wat je in het vervolg beter kan doen. Er komen allerlei dingen voorbij zoals brand bestrijden, technische hulpverlening, water ongevallen en incidenten met gevaarlijke stoffen’’, vertelt ploegchef ’s-Gravenzande Martin de Zeeuw. 

Case

De opdracht was om een middelbrand bij een aannemersbedrijf onder controle te krijgen. Onderweg naar het incident kwam er nog een verrassing: er lag een persoon in het water die eerst gered moest worden. Na de actie kon de bemanning verder naar het aannemersbedrijf. Er was brand op de begane grond. Naar alle waarschijnlijkheid zaten er personen binnen en was er een link met criminele activiteiten. Tijdens deze oefening ontstond er een mooi en realistisch scenario dat opgezet was door de brandweerploeg van de kazerne ’s-Gravenzande.

Robert van den Ende van kazerne ’s-Gravenzande was eerste bevelvoerder tijdens de wedstrijd.

‘’Er waren zeven verschillende ploegen die deelnamen aan de wedstrijd. Het was leuk om als bevelvoerder elke ploeg te zien spelen en ik heb een hoop verschillen gezien. Ook heb ik weer geleerd van bepaalde dingen, bijvoorbeeld dat je scherp moet zijn op je eigen team en dat de samenwerking op bepaalde vlakken verbeterd kan worden’’. Kazerne Oudewater heeft goed doorgepakt op aanwijzingen om het incident veilig en wel af te ronden. Hierin waren zij uniek’’, vertelt Robert.

 Uitslag

 1. Veiligheidsregio Utrecht, kazerne Oudewater
 2. Veiligheidsregio Hollands Midden, kazerne Nieuwveen
 3. Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, afdeling vakbekwaamheid
 4. Veiligheidsregio Gelderland-Zuid, afdeling Zaltbommel
 5. Veiligheidsregio Zuid-Holland-Zuid, kazerne Brandwijk
 6. Veiligheidsregio Utrecht, kazerne Hagestein
 7. Veiligheidsregio Zuid-Holland –Zuid, kazerne Oud-Beijerland

Meer nieuws

Burgemeester Van Zanen hijst de roodgele vlag

02 mei 2023

Start van het buitenzwem- en strandseizoen

In Nederland start op 1 mei officieel het buitenzwem- en strandseizoen. Het elf kilometer lange strand van Den Haag wordt vanaf deze datum bewaakt door de lifeguards van Veiligheidsregio Haaglanden...

Lees meer »
Samenwerkingsovereenkomst VRH en Haagse Hogeschool

11 april 2023

Veiligheidsregio Haaglanden en Haagse Hogeschool tekenen samenwerkingsovereenkomst

De afgelopen jaren heeft Veiligheidsregio Haaglanden meerdere studenten van de Haagse Hogeschool mogen verwelkomen als stagiair(e) of als nieuwe medewerker. Om deze samenwerking te versterken...

Lees meer »
Logo VRH

04 april 2023

Nieuwe regionale plannen rampenbestrijding en crisisbeheersing

Veiligheidsregio Haaglanden heeft nieuwe regionale plannen opgesteld rondom rampenbestrijding en crisisbeheersing. Deze plannen geven inzicht in de risico's op rampen en crises in onze regio en...

Lees meer »