Verhitte brandweerwedstrijden in Haaglanden

05 april 2019

Zaterdag 30 maart organiseerde Brandweer Haaglanden twee brandweerwedstrijden: de jeugdbrandweerwedstrijd in Pijnacker-Nootdorp en de provinciale hoofdklassewedstrijd in ‘s-Gravenzande.

Hieronder een (foto)verslag beide wedstrijden.

En de winnaar van de jeugdbrandweer is…

Twee keer per jaar (in maart en november) strijden de jeugdbrandweerkorpsen van Haaglanden en Rotterdam-Rijnmond met elkaar. Aan deze wedstrijd namen in totaal 7 jeugdbrandweerploegen deel. Onze eigen jeugdbrandweer van kazerne Naaldwijk is de winnaar en ging er met de (deel)beker vandoor. Wij willen hen van harte feliciteren.

‘’Het was een geslaagde dag met goede inzet van de korpsen. Ieder korps speelt de wedstrijd op zijn eigen manier, dat is leuk om te zien’’, zegt vrijwilliger Jaap van Wijk van de jeugdbrandweer Pijnacker-Nootdorp.

Case

De opdracht was om een brand in een timmerwerkplaats in Pijnacker onder controle te krijgen. De eigenaar van de werkplaats was aanwezig met zijn vrouw die een sigaret in de prullenbak had laten vallen, waardoor brand ontstond. De brand woedde naast de zaagtafel en resulteerde in een uitslaande brand naar de eerste verdieping. Alle ploegen hebben met succes de brand onder controle gekregen en de slachtoffers zijn goed behandeld.

Uitslag

  1. Jeugdbrandweer Naaldwijk
  2. Jeugdbrandweer Maasland
  3. Jeugdbrandweer Maassluis
  4. Jeugdbrandweer Lansingerland
  5. Jeugdbrandweer Pijnacker-Nootdorp
  6. Jeugdbrandweer Vlaardingen
  7. Jeugdbrandweer Monster

Kazerne Oudewater pakte goed door

Brandweer Haaglanden organiseerde vanuit de kazerne ’s-Gravenzande op 30 maart de eerste ronde van de jaarlijkse provinciale brandweerwedstrijd. Verschillende regio’s streden om de felbegeerde kampioenstitel te bemachtigen. De kazerne Oudewater van de Veiligheidsregio Utrecht heeft de wedstrijd gewonnen en is door naar de tweede ronde. Deze wedstrijden worden georganiseerd omdat het leuk en leerzaam is om het tegen verschillende korpsen op te nemen. Juryleden beoordelen de ploegleden op wat ze doen en hoe ze het doen.

‘’Je leert hierbij veel van elkaar en je ziet hoe anderen tijdens incidenten handelen. Je ziet wat anderen doen, wat je zelf al goed doet én wat je in het vervolg beter kan doen. Er komen allerlei dingen voorbij zoals brand bestrijden, technische hulpverlening, water ongevallen en incidenten met gevaarlijke stoffen’’, vertelt ploegchef ’s-Gravenzande Martin de Zeeuw. 

Case

De opdracht was om een middelbrand bij een aannemersbedrijf onder controle te krijgen. Onderweg naar het incident kwam er nog een verrassing: er lag een persoon in het water die eerst gered moest worden. Na de actie kon de bemanning verder naar het aannemersbedrijf. Er was brand op de begane grond. Naar alle waarschijnlijkheid zaten er personen binnen en was er een link met criminele activiteiten. Tijdens deze oefening ontstond er een mooi en realistisch scenario dat opgezet was door de brandweerploeg van de kazerne ’s-Gravenzande.

Robert van den Ende van kazerne ’s-Gravenzande was eerste bevelvoerder tijdens de wedstrijd.

‘’Er waren zeven verschillende ploegen die deelnamen aan de wedstrijd. Het was leuk om als bevelvoerder elke ploeg te zien spelen en ik heb een hoop verschillen gezien. Ook heb ik weer geleerd van bepaalde dingen, bijvoorbeeld dat je scherp moet zijn op je eigen team en dat de samenwerking op bepaalde vlakken verbeterd kan worden’’. Kazerne Oudewater heeft goed doorgepakt op aanwijzingen om het incident veilig en wel af te ronden. Hierin waren zij uniek’’, vertelt Robert.

 Uitslag

  1. Veiligheidsregio Utrecht, kazerne Oudewater
  2. Veiligheidsregio Hollands Midden, kazerne Nieuwveen
  3. Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, afdeling vakbekwaamheid
  4. Veiligheidsregio Gelderland-Zuid, afdeling Zaltbommel
  5. Veiligheidsregio Zuid-Holland-Zuid, kazerne Brandwijk
  6. Veiligheidsregio Utrecht, kazerne Hagestein
  7. Veiligheidsregio Zuid-Holland –Zuid, kazerne Oud-Beijerland

Meer nieuws

""

Kazerne Monster bedankt tieners voor hulp tijdens brand Poeldijk

28 februari 2024

Op vrijdagavond 2 februari brak er een grote brand uit in een bedrijfspand aan de Jupiter in Poeldijk. Dankzij een slimme actie van Jordy (17) Robbie (17) en Jay (16) kon de brandweer de achterkant...

Lees meer »
Een afbeelding met de tekst Jaaroverzicht 2023 en het logo van de veiligheidsregio Haaglanden

Jaaroverzicht 2023

30 januari 2024

Ook in 2023 zijn er weer veel incidenten bestreden, is er veel geoefend, hebben we preventief opgetreden en brachten we veel adviezen uit. Benieuwd naar de cijfers en hoogtepunten van 2023?

Lees meer »
""

Duurzaamheid in de praktijk

16 januari 2024

Ook wij dragen ons steentje bij aan het milieu. De afgelopen maanden hebben er al veel zichtbare én onzichtbare veranderingen plaatsgevonden.

Lees meer »