Nooit uitgeleerd

25 mei 2023

Mike, beleidsmedewerker Operationele Voorbereiding en Woordvoerder Brandweer

Min of meer toevallig kwam Mike bij Brandweer Haaglanden werken. Sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot beleidsmedewerker, bevelvoerder en woordvoerder én gaat hij starten met de opleiding tot Officier van Dienst.

“Van 2006 tot 2010 heb ik de opleiding Integrale Veiligheidskunde gevolgd. In mijn derde en vierde leerjaar moesten we een leerarbeidsplaats (lap) zoeken. In die tijd ging ik met de bus naar school en zag bij kazerne Loosduinen altijd een man uitstappen die tot mijn verbazing op een gegeven moment een gastcollege bij ons op de opleiding gaf. Ik heb hem toen aangesproken en kon als lap’er aan de slag bij de Hulpverleningsregio Haaglanden (de voorloper van de Veiligheidsregio Haaglanden). Ergens lag dit ook wel weer voor de hand, want ik heb altijd wel wat gehad met hulpverlening. Ik heb nog het brugjaar ‘politie’ gedaan, maar was nog te jong om naar de Politie-academie te gaan. Na afronding van mijn studie Integrale Veiligheidskunde zag ik dat er een vacature was binnen de afdeling Risicobeleid en Planontwikkeling en werd ik adviseur externe veiligheid bij de hulpverleningsregio.”

Collega Mike voor een brandweerwagen

Grootschalig brandweeroptreden

“Vanaf het begin van mijn loopbaan heb ik veel opleidingen gevolgd en daar ook de nodige privétijd in gestoken. Ik vind dat je jezelf moet blijven uitdagen en ontwikkelen. Niemand is ooit uitgeleerd. Ik vind het interessant en belangrijk om steeds meer te weten over het brandweerwerk. Een van de eerste opleidingen die ik volgde was de opleiding tot specialist risico’s en veiligheid, op de Brandweeracademie. Tijdens mijn werk merkte ik dat ik graag meer met de operationele kant van de organisatie wilde doen en daarom heb ik in 2015 de overstap gemaakt naar de afdeling Operationele Voorbereiding. Ik werkte nog steeds in een beleidsmatige functie, maar wel met meer raakvlakken met het operationele werk. De afgelopen jaren heb ik bijvoorbeeld gewerkt aan de implementatie van de landelijke visie op grootschalig brandweeroptreden in onze regio, een visie voor de manier waarop we onze technische hulpverlening het beste kunnen invullen en het toekomstbestendig materieelplan waarbij we kijken naar toekomstige brandweervoertuigen. Soms is dit best abstract, maar ik vind het interessant om aan zoiets te werken, ook omdat je weet dat het uiteindelijk in de praktijk gebracht wordt.”

Vliegvuur

“Het werk bij de afdeling Operationele Voorbereiding maakte dat ik zelf ook graag operationeel werkzaam wilde zijn en een jaar later ben ik woordvoerder brandweer geworden. Een dynamische functie waarin je voor de media het gezicht bent vanuit de brandweer. De ultieme klus was misschien wel het vliegvuur in Scheveningen tijdens de jaarwisseling van 2018-2019. Zo’n beetje alle media waren daar aanwezig. Ik heb met hen toen een verzamelplek op de boulevard afgesproken vanwaar ik regelmatig een update van de situatie zou geven. Als woordvoerder speel je een interessant spel met de media. Wij willen dat het feitelijke verhaal naar buiten komt, maar de media zijn meestal op zoek naar een goed verhaal. Als zij het verhaal vertellen dat ze willen vertellen, maar zich wel bij de werkelijke situatie houden, dan ben ik tevreden.”

 

Mooie combinatie

“Om meer stappen op operationeel vlak te zetten, ben ik in 2017 begonnen met de manschappenopleiding en ben ik vrijwilliger geworden aan kazerne Wateringen. Daarna heb ik de leergang tot bevelvoerder gevolgd. Het zit momenteel in de planning om te starten met de opleiding tot Officier van Dienst. Als ik nu kijk hoe leuk ik dat vind, dan had ik dit eigenlijk veel eerder moeten doen. Je leert op die manier veel over het brandweerwerk en de combinatie tussen een operationele en een beleidsmatige functie maakt mijn werk alleen maar leuker en beter. Wat ik in de praktijk leer, kan ik meenemen in een beleidsstuk en andersom. We komen bijvoorbeeld wel eens in actie bij een incident met een tram. Dan weet je dat je moet controleren of de spanning van de bovenleiding eraf is, zodat de hulpverleners veilig kunnen werken. Die ervaring is handig als ik voor het opstellen van beleid in gesprek moet met de HTM. Dat je een kantoorfunctie hebt en daarnaast operationeel bezig kunt zijn, vind ik zelf de ideale combinatie. Mooi dat ik op deze manieren wat voor de organisatie kan betekenen! ”

Dit is één van de achttien verhalen van onze collega’s. Wil je meer lezen? Bekijk dan het magazine Brandweerwerk.

Werken bij de VRH