Nu écht uit de blokken

08 december 2022

Henk, ploegchef in opleiding

In deze tweede column kan ik dieper ingaan op de inhoud van de opleiding. Inmiddels hebben wij te horen gekregen welke drie eindopdrachten wij moeten voorbereiden voor het eindexamen in april 2023! Dat is best een lijstje aan werkzaamheden. Los van het leeswerk en het voorbereiden op de les, gaan we ook een gesprek voeren, een analyse van de ploeg maken en een verbetervoorstel schrijven voor de organisatie.

Henk in blusjas bij de ts

De opdrachten

Allereerst het gesprek dat we moeten voeren. Dit betreft een gesprek met een collega dat we moeten filmen. Het gesprek zelf is een functionerings- of coachingsgesprek. Dat zijn gesprekken waarbij de collega en ik beide onderwerpen inbrengen. Binnen de VRH kennen wij een speciaal format hiervoor wat wij het “goede gesprek” noemen. Dat zijn een aantal formulieren die we met een collega kunnen invullen om het gesprek inhoud en richting te geven. Ik vind het een fijne manier van gespreksvoering. Je gaat elkaar in een ontspannen sfeer bevragen/informeren en verder helpen.

Verder moeten we nog een analyse van de ploeg maken. De ploeganalyse gaat inzicht geven in de verschillende teamrollen die wij in de ploeg vervullen. Bij een goede analyse laten wij zien hoe en waarom wij samenwerken zoals wij dat doen. Daar kunnen we leerzame conclusies uit trekken. Ik ben al begonnen met de analyse. Ondanks dat ik mijn collega’s pas zeven maanden ken, vind ik het een leerzame opdracht. Uiteindelijk ga ik de analyse presenteren aan de ploeg en de reacties ook meenemen in de opdracht.

En..tja, dan nog het verbetervoorstel voor de organisatie. Wat in mijn voordeel werkt, is dat ik het onderwerp al weet, maar dat houd ik nog even geheim. Toch vraagt de uitwerking best veel tijd. Kort door de bocht denk ik dat mijn onderwerp inderdaad een verbetering voor de organisatie gaat betekenen. Om deze opdracht goed handen en voeten te kunnen geven moeten we een presentatie maken en presenteren aan betrokken collega’s.

En dan nog reflecteren

Van alle drie de opdrachten moeten wij een reflectieverslag schrijven. Kijk, dat is echt iets voor mij. Ik vind het wel lastig en reflecteren vraagt moed, maar je kan er zoveel van leren! Dat zou eigenlijk verplichte kost moeten worden voor eenieder in de organisatie!

Ik hoop van harte dat ik in mijn volgende column kan vermelden dat ik al een stuk verder ben met het uitwerken en voorbereiden van de opdrachten. Daarnaast rukken wij ook nog uit om de burger in nood te helpen.

Keep in touch!!

Werken bij de VRH