In opleiding als Officier van Dienst

16 oktober 2020

Ferdi, Officier van Dienst in opleiding

Ferdi wordt op dit moment ingewerkt als Officier van Dienst (OvD) bij de VRH. Zijn mentoren John en Alex  leren hem de kneepjes van het vak. In onderstaande column neemt hij ons mee in zijn opleidingstraject.

"De deur slaat met een doffe klap dicht. Zacht brommend komt de motor tot leven en in de achteruitkijkspiegel zie ik het incidentterrein langzaam verdwijnen. Nog geen uur geleden reden we met een noodgang richting de binnenstad van Den Haag. Brand in een portiek. Ik werp een blik opzij. Naast mij zit mijn mentor, de oude rot in het vak die zijn best doet om de volgende generatie de kneepjes van het vak te leren. Een oorverdovende stilte in auto brengt me aan het twijfelen. Heb ik dat incident nu wel zo handig aangepakt? Was ik niet erg kortaf tegen de bevelvoerder? En die auto had ik ook netter neer kunnen zetten bedenk ik me. Ik kijk nog een keer opzij. De stilte wordt doorbroken door mijn mentor. "Nou dat ging best goed toch?”. Onderweg terug naar kazerne Rijswijk spreken we het incident nog even door. We wisselen van gedachten over inzettactieken, soorten commandovoering en het berichtenverkeer met de Meldkamer. Ik voelde hem al aankomen, de flauwe opmerking over mijn halfbakken parkeeractie brengt ons allebei aan het lachen. Dat moet de volgende keer écht beter.

De roldeur van de kazerne sluit zich langzaam, de auto gaat weer aan de stekker en de spullen worden klaargelegd voor de volgende melding. Ik noteer nog wat leerpunten in mijn boekje. Mijn mentor vraagt ondertussen hoe ik het zelf vind gaan. Ik leg uit dat met elk incident het vertrouwen in mezelf toeneemt. Niet dat er een tekort aan is geweest, maar de rol van Officier van Dienst (OvD) brengt toch een boel verantwoordelijkheid met zich mee. Samen de klus klaren, de burger helpen en met zijn allen weer veilig terug naar huis aan het einde van de dienst. Daar doe je dit werk voor. Elk incident dat je meemaakt en evalueert met je mentor, zorgt ervoor dat je groeit in je rol als OvD. Zo word je langzaam maar zeker klaargestoomd om zelfstandig te draaien. De mentor zit dan niet meer naast je, maar een deel van zijn ervaring neem je wel met je mee. 

De pieper gaat weer. Met loeiende sirenes rijden we het volgende incident tegemoet. Een nieuw stukje ervaring is slechts 5 minuten rijden van ons verwijderd."

Collega Ferdi poseert voor de camera

Werken bij de VRH