Soms loopt het anders dan je denkt

12 januari 2022

Christiaan, opleiding bevelvoerder

Na bijna een jaar is het laatste deel van onze bevelvoerdersopleiding aangebroken. Als voorbereiding op het laatste praktijkexamen brandbestrijding, hebben we een week lang examentraining gehad op een oefencentrum in Vlissingen. We hebben in vier dagen totaal tachtig – inderdaad, u leest het goed, tachtig! – brandoefeningen gedraaid. Die week was fysiek een uitputtingsslag. Alle mogelijke scenario’s zijn de revue gepasseerd. Waar in het begin van de week een prullenbakje in een schuur in brand stond, kwam je aan het eind van de week bij een grote uitslaande brand met gevaarlijke stoffen, meerdere slachtoffers, instortingsgevaar en een boze ex.

De leercurve die ik bij mijn collega’s van de opleiding gezien heb is werkelijk enorm! Dit alles te danken aan een vakkundig en enthousiast team van instructeurs en ondersteuners. Deze laatste periode heeft ons veel kennis en kunde opgeleverd, maar het heeft ons zeker ook geleerd dat het bestrijden van een incident als bevelvoerder niet altijd zo gaat als dat je denkt dat het zal gaan. Doe geen aannames en blijf altijd scherp op verandering van de situatie, is het motto.

Ondanks de coronamaatregelen hebben we een leuke week gehad met elkaar. Het avondeten moest helaas individueel op de hotelkamer gegeten worden, maar daardoor was het uurtje die we nog hadden vóórdat alles om 17:00 uur dicht ging, des te gezelliger. Waar de één eerst een lekker warm bad nam, namen de andere onder het genot van een drankje en veel lol de dag nog eens door.

Zoals ik al in een eerdere column geschreven heb, is het doen van een examen een bijzonder iets. Vooral een dynamisch vak als brandbestrijding die als jurysport beoordeeld wordt. De ochtend van het examen was ik rustig en zelfverzekerd, onder andere dankzij de week in Vlissingen. Ik was er helemaal klaar voor! Maar soms loopt het helaas anders dan je denkt; ik ben voor het examen gezakt. Na dagen vreselijk balen, heb ik mijn inzet en de feedback daarop geanalyseerd. Na de conclusie getrokken te hebben dat er meerdere wegen naar Rome leiden, neem ik wederom zelfverzekerd mijn weg naar het herexamen in januari. Daarover vertel ik jullie graag in mijn volgende en tevens laatste column.

Brandweerman Christiaan poseert voor brandweerwagen met blusslang op zijn schouder

Werken bij de VRH