Uit de boekjes

03 november 2022

Henk, ploegchef in opleiding

Tja, daar zit je dan… Een tijdje geleden kreeg ik de vraag om een column te schrijven over de opleiding tot ploegchef, lees: Leergang ploegchef. Vervolgens moet ik nadenken over wat ik precies wil opschrijven en vooral: waar ik moet beginnen.

​​​​​​Over de opleiding: Als ploegchef heb je een plaats op de brandweerwagen. Dit doe je als bevelvoerder, maar daarnaast ben je ook verantwoordelijk voor het wel en wee binnen je ploeg op de kazerne. Naast de verantwoordelijkheid die je op straat hebt bij het blussen en hulpverlenen, krijg je ook verantwoordelijkheden op het gebied van personeel en organisatie.

Henk Bonthond in bluspak voor de tankautospuit

Hoe het begon

Deze column wil ik beginnen met het beschrijven hoe ik op dit punt in mijn carrière bij de brandweer ben beland.

De wens om bij de brandweer te gaan is er eigenlijk altijd al geweest. Nadat ik vijftien jaar in de zorg werkte, heb ik de overstap naar de brandweer gemaakt. Het leven als brandweerman is mij altijd goed bevallen, het is nu eenmaal een mooi vak. Na het behalen van mijn bevelvoerderspapieren zo’n vijf jaar geleden, kruipt dan uiteindelijk toch het bloed waar het niet gaan kan. Na een leidinggevende functie in de zorg nu een functie als ploegchef bij de brandweer.

De koude kant

Eind september ben ik samen met dertien andere collega’s aan de opleiding begonnen. Inmiddels hebben we drie lesdagen gehad. Al snel krijg ik een goed beeld van wat de opleiding inhoudt. Bij deze opleiding staat de ‘de koude kant’ (kantoorwerkzaamheden) van het werk centraal.  Alles omtrent gespreksvoeringen, administratie en leiderschapsstijlen. Zo oefenden wij al het presenteren aan een groep en werden bijgepraat over wettelijke regelingen die in deze functie van pas gaan komen.

Wat mij nu al aanspreekt in de opleiding, is dat je veel kunt leren van andere collega’s. Zeker op het gebied van coaching en gespreksvoering is dit heel waardevol. Zo blijkt maar weer: niet alles is uit boekjes te leren.

Naast de lessen zullen wij ook een aantal opdrachten krijgen om ons verder te bekwamen in het vak van ploegchef. De komende columns neem ik je graag mee in het verdere verloop van deze opleiding. Over een halfjaar hopen wij deze opleiding af te ronden.

Werken bij de VRH