Van theorie tot praktijk

24 oktober 2022

Danny & Jessica brandweervrijwilligers

We naderen het eind van onze opleiding. En wat is de tijd voorbij gevlogen! Afgelopen maand hebben we weer twee toetsen afgerond: de praktijktoets ‘zagen en heffen’ en de laatste theorietoets.

We vinden het leuk om jullie even mee te nemen in de verschillende praktijk- en theorietoetsen die we gedurende de opleiding krijgen. De gehele opleiding bestaat uit vier vakgebieden: Levensreddend handelen, brand, IBGS (incident bestrijding gevaarlijke stoffen) en THV (technische hulpverlening). In totaal zijn er zeven praktijktoetsen, vijf theorietoetsen en twee examens. De praktijktoetsen zijn realistische scenario’s die overeenkomen met het blok wat we op dat moment behandeld hebben. 

Brandweervrijwilligers Danny en Jessica poseren met brandweermaterieel

Zagen en heffen

De praktijktoets ‘zagen en heffen’ is bijvoorbeeld zo’n praktijktoets die we onlangs aflegden. Deze toets stond volledig in het teken van zagen met de kettingzaag en het heffen doormiddel van hefkussens. Het volgende scenario deed zich voor: er was een zware storm geweest en een grote tak was op het fietspad gevallen. Aan ons de taak om de tak van het fietspad te verwijderen en te zorgen dat we de boom op een veilige manier in stukken zaagden. Het is daarbij belangrijk om eerst aan de veiligheid te denken voordat we beginnen met zagen. Zo moeten we de weg afzetten en is het belangrijk om de juiste persoonlijke beschermingsmaatregelen te nemen. Denk daarbij aan een zaagbroek en speciale zaagjas, zaaglaarzen, een helm met gehoor- en gelaatsbescherming en natuurlijk handschoenen. Na het afronden van de toets horen we (gelukkig!) meteen of we het gehaald hebben. Yes! Deze hebben we in de pocket.

Bij de praktijktoets ‘heffen’ was het scenario geënsceneerd dat er een slachtoffer met zijn fiets onder een auto terecht was gekomen. Zowel het slachtoffer als de fiets lagen vast onder het voertuig. Voordat we de auto konden heffen om zo ruimte te krijgen om het slachtoffer te bevrijden, moesten we eerst een aantal werkzaamheden uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan het afzetten van de weg, een noodstabilisatie van de auto en het maken van een kantelpunt. Zo wordt er bijvoorbeeld ook nog gekeken naar wat voor lading er in de auto zit en of dit gevaarlijk kan zijn voor je eigen veiligheid en die van het slachtoffer. Daarnaast zijn er nog veel meer taken en stappen waar je aan moet denken. We herhalen het in de praktijklessen zo vaak, dat het uiteindelijk routine wordt. Ook deze toets hebben we met succes afgerond.

De theorie

Naast de praktijktoetsen maken we ook theorietoetsen. Ter voorbereiding daarop krijgen we veel theorie. Bij de brandweer hebben ze een digitale omgeving waar je al deze lesstof kan terugvinden. Het is verstandig om voorafgaand deze lesstof door te nemen, zodat je tijdens de les mee kunt praten over de materie. We hebben de uren die we in het leren van de theorie hebben gestoken niet specifiek bijgehouden, maar dit gaat toch wel zeker richting de tweehonderd uur. Gedurende de opleiding zijn er meerdere theorietoetsen over de verschillende blokken. De laatste theorietoets was vorige week. Daarbij zijn weer mooie cijfers behaald. Daarmee zijn we weer een stapje dichterbij het examen gekomen.

Zoals je leest wordt er nogal wat van je verwacht tijdens deze opleiding en dat snappen we nu ook des te beter. Je moet weten wat je doet; het gaat immers over mensenlevens en het kan gevaarlijke situaties opleveren als je je niet aan de juiste procedures houdt. Serieuze stof dus! Ook wordt er verwacht dat iedere brandweerman en -vrouw op dezelfde manier werkt. Het maakt dus niet uit met wie je in de auto stapt van de ploeg, je weet allemaal wat de taken en procedures zijn zodra je naar een incident rijd.

Komende tijd staat in het teken van de voorbereidingen van ons examen. Ons laatste examen! We houden jullie op de hoogte en we gaan ervoor!

Brandweervrijwilligers tijdens hun examen zagen en heffen
Brandweervrijwilliger in zaagjas tijdens examen zagen en heffen
Danny en Jessica in bluspak naast auto
Brandweervrijwilliger Jessica in bluspak naast auto

Werken bij de VRH