Vanaf nu mag ik mij officieel brandweervrouw noemen!

24 juni 2021

Eindelijk is het moment daar: mijn allerlaatste examen! Na een periode van anderhalf jaar zijn we nu echt bijna klaar met de opleiding. Mijn groep heeft het eerste opleidingsonderdeel ‘brand’ goed afgerond. Allemaal geslaagd namelijk. Maar toen kwam het… corona. 

Scholen, cafés, restaurants; alles moest dicht. Bloemen op de veiling draaiden door op de klok (ze moesten in groten getale weggegooid worden), er kwamen hashtags zoals #buyflowersnottoiletpaper, #houdanderhalvemeterafstand #niesinjeelleboog en ga maar door. Dus ja, ook onze opleiding stopte helaas tot nader bericht. Het kon niet anders.

Na drie maanden kwam de Veiligheidsregio Haaglanden met enige versoepelingen. De groep werd gehalveerd, de ene helft oefende op woensdagavond (niet te laat, want we zaten met de avondklok) en de andere helft op zaterdagochtend. Helemaal super, we konden weer door! Uiteraard alleen door ons netjes aan alle maatregelen te houden. De instructeurs hadden dus dubbel zoveel werk aan ons, hiervoor heb ik heel veel respect.

Marije Boekestein is brandweervrijwilliger en poseert bij een tankautospuit

Afijn, onze opleiding ging verder met de onderdelen Technische Hulp Verlening (THV) en Incident Bestrijding Gevaarlijke Stoffen (IBGS). Nu waren de meeste gereedschappen (voor de THV) nieuw voor mij, maar ik heb ze toch allemaal gebruikt, al dan niet met af en toe een beetje klunzigheid. Gevaarlijke Stoffen, dat was nog best veel leerwerk, maar ook hier ben ik voor alle toetsen geslaagd. Waar een wil is, is een weg. Dit bewijst het maar weer. Alle toetsen inmiddels dus behaald, alle opdrachten gemaakt… dat betekent dat ik na veel praktijk en theorie klaar was voor het laatste examen.

The grande-finale-dag, gelukkig was ik helemaal niet zenuwachtig… (grapje). Mijn maatjes en ik waren helaas als laatste aan de beurt. Het examen bestond uit een IBGS-inzet en direct erachteraan THV. Ik weet van mezelf dat ik wat kleine fouten gemaakt heb – zenuwen hè – en hoe het wel moet, dat weet ik gelukkig ook. Daarna kregen we nog een oefen-inzet, deze vond ik persoonlijk een stuk beter gaan. Aangezien we de laatste groep waren, hoefden we niet lang te wachten op de uitslag: allemaal geslaagd!!!

Ik ben zo blij en trots. Ik mag mezelf nu brandweervrouw noemen, verder leren en incidenten beleven in de praktijk. Ik ga mijn opleidingsgroep missen, het zijn stuk voor stuk toppers. Bedankt iedereen voor deze geweldige tijd met elkaar!