Veiligheid van de brandweer staat voorop

08 mei 2019

Brandweer Haaglanden heeft een mobiele leeromgeving gemaakt om haar brandweermensen te trainen in de werking en de gevaren van moderne energie-installaties in woonhuizen en bedrijven. Brandweer Haaglanden rukt gemiddeld twee keer per week uit voor brand in accu’s, oplaadbare batterijen of zonnepanelen. Een behoorlijke toename in vergelijking met een paar jaar geleden, waar dit nog zo’n twee keer per jaar voorkwam.

Binnenkant van Brainbox Energy

Brainbox Energy

De Brainbox Energy is een container die speciaal ontwikkeld is om in te spelen op de energietransitie. Tegenwoordig hebben we onder meer te maken met elektrische auto’s en nieuwbouwwoningen met vernieuwde cv-ketels. Wanneer er bij deze installaties iets misgaat, is de brandweer vaak als eerste ter plaatse. Belangrijk dus voor de brandweer om de werking en gevaren van moderne installaties in huizen en bedrijven te kennen.

Daarom heeft Brandweer Haaglanden in 2018 de Brainbox Energy ontwikkeld in samenwerking met leerlingen van het ROC Mondriaan in Den Haag. Er is zorgvuldig nagedacht over wat er precies in de Brainbox Energy geplaatst moet worden. Dit is gedaan op basis van kennis uit de praktijk: met welke incidenten hebben we vaak te maken? In de Brainbox Energy zijn bestaande en nieuwe technische installaties - die we in woonhuizen aantreffen - gecombineerd.

Buitenkant van Brainbox Energy

Werken bij de VRH