"Voor alles is een eerste keer"

24 augustus 2021

Yassir en Hidde, opleiding beroepsmanschap

In april startten Yassir (23) en Hidde (29) de opleiding tot manschap bij de brandweer. Inmiddels naderen ze bijna het einde van de opleiding. Beide mannen behaalden hun brandexamen, hebben al bij één kazerne stage gelopen en volgen nu hun laatste stage bij een andere kazerne. Yassir en Hidde vertellen ons over het leven op de kazernes en welke incidenten zij meemaakten. 

Meelopen tijdens de dienst met verschillende uitrukken

Bij de brandweer kun je voor verschillende incidenten opgeroepen worden en moet je gelijk in actie komen zodra de pieper gaat. Yassir en Hidde hebben al bij een aantal incidenten als stagiair mee mogen helpen. Yassir vertelt over wat hij meemaakte: “Ik had onder andere een melding van een keukenbrandje, een grote, loshangende tak en een afhijsing. De afhijsing was van een man die het helaas niet ging redden. Hij kon niet zelf naar beneden omdat hij geen kracht had. We moesten hem van zijn bed op een brancard tillen. De trap was te smal waardoor we de man al puzzelend via het balkon met de hoogwerker beneden moesten krijgen. Het was zwaar, maar ik ben blij dat het lukte.”

Hidde en Yassir bij de brandweerauto

Ook Hidde ging al verschillende malen op pad. “Ik had drie buitensluitingen, een liftopsluiting, een containerbrand, een keukenbrand en een fataal ongeval. Bij de keukenbrand mocht ik de slang doorvoeren en meekijken wat zij deden. Toen ik boven kwam, was het vuur al uit. Om te kijken of het vuur echt uit was, haalden we voor de zekerheid het systeemplafond eruit. Het fatale ongeval was best een heftig incident. Hierbij kwam een vrouw, nadat ze onwel werd, onder haar eigen auto terecht. Hulp mocht helaas niet meer baten. Na dit soort incidenten kun je altijd Team Collegiale Ondersteuning (TCO) krijgen.”

Je hoort er als stagiair gewoon bij

Zowel Yassir als Hidde maakten kennis met twee verschillende kazernes. Hoewel iedere ploeg anders is en je je weg moet vinden, zijn ze beiden goed ontvangen. “Ik voelde mij geaccepteerd. Geen vraag was teveel en als ik iets wilde oefenen dan deden we dat. Ik moet zeggen, ik ben echt blij hoe ze bij de brandweer met collega’s omgaan”, vertelt Yassir. Hidde voegt hieraan toe: “Voor alles is natuurlijk een eerste keer en ze behandelen je niet als stagiair. Je bent gelijk onderdeel van de ploeg. Doordat je tijdens je dienst de hele dag met elkaar optrekt, voelt het als je tweede gezin. Die gasten zijn allemaal aardig. Als je iets wil, dan regelen ze het voor je. Je moet er alleen wel zelf naar vragen.”

Bijna klaargestoomd om volledig het veld in te gaan

In september ronden de mannen hun opleiding af en zijn ze klaar om bij een van de kazernes in de regio aan de slag te gaan. De aankomende periode lopen ze nog een paar 12- en 24-uursdiensten mee. Bij welke kazerne ze uiteindelijk terechtkomen, maakt hun niet uit. Als er maar genoeg te doen en te leren valt. “Ik ben leergiering en wil daarom van alles proberen, als het maar druk is.”, zegt Yassir. “Je komt bij de brandweer om wat te doen, om mensen te helpen. Op een rustige kazerne zie ik mezelf daarom niet zitten. Ik vind het mooi dat, wanneer iedereen slaapt, zij hun bed uitspringen om je te helpen. Ik wil graag weten hoe het eraan toe gaat en van alles leren”, sluit Hidde af.

We wensen hen allemaal veel succes met het afronden van hun opleiding!

Meer verhalen over de collega's in opleiding?

Eerder verschenen er ook al interviews online met de andere manschappen in opleiding. In het interview met Soufian en Arnoud vertelden zij waarom ze voor de brandweer kozen en over de eerste weken van de opleiding. In het interview met Tim en Tony vertelden zij over hun eerste melding en het teamgevoel dat er heerst.

Werken bij de VRH